Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij hield zielsveel van Vera

(voor Winifred Holtby (1898 - 1935))

Je bent geboren op 23 juni 1898 in het dorpje Rudston, in Yorkshire, waar nu ruim 400 mensen wonen. Rudston verwijst naar de Rudston Monolith, die op het kerkhof van de Rudston Parish Church of All Saints staat. Deze monoliet is 7,6 meter en daarmee de hoogste megaliet van Engeland.

Jouw vader was David Holtby en jouw moeder was Alice Winn Holtby, de eerste wethouder op de East Riding County Council, het gemeentebestuur. Je kwam uit een rijke boerenfamilie en je kreeg eerst thuis onderwijs van een gouvernante. Daarna ging je naar de Queen Margaret's School in Escrick Park in Scarborough, nabij York, opgericht in 1901 door de directrice Agnes Body, die in september 1893 al de Lincoln Christ's Hospital Girls' High School op Greestone Place op Lindum Hill had opgericht. Andere studenten op de Queen Margaret's School waren de componiste/pianiste/schrijfster Elizabeth Poston, die o.a. met Dylan Thomas en C.S. Lewis samenwerkte, de mezzosopraan Lady Sarah Connolly (1963, County Durham) en Katharine, Duchess of Kent. De huidige directrice is Sue Baillie. In 1911 verscheen jouw eerste dichtbundel 'My Garden'.

In 1917 slaagde je voor het toelatingsexamen voor het Somerville College in Oxford, maar begin 1918 ging je bij het Women's Army Auxiliary Corps, echter eenmaal in Frankrijk was de oorlog voorbij en keerde je huiswaarts. In 1919 ging je naar de Universiteit van Oxford en werd je de levenslange vriendin van de schrijfster/pacifiste/verpleegster Vera Mary Brittain (1893 - 1970). Vera's broer Edward overleed in 1918 als militair op het Italiaanse front. Jij schreef gedichten over hem. Haar verloofde, de dichter Roland Leighton, was in de oorlog door een sluipschutter vermoord, hij werd 20 jaar, en haar vrienden Victor Richardson en Geoffrey Thurlow werden ook vermoord. Ze trouwde in 1925 met de politicoloog George Catlin, met wie ze een zoon en een dochter kreeg, John en Shirley. Shirley (1930, Londen) leeft nog en haar dochter is Rebecca Williams. In 1933 verscheen Vera's autobiografische 'Testament of Youth' en in 1940 'Testament of Friendship', een eervolle biografie van jou. Andere bevriende studenten op het Sommerville College waren de schrijfster/historica Hilda Stewart Reid, de schrijfster Sylvia Thompson en de schrijfster Margaret Kennedy, met als kleindochter de schrijfster Serena Mackesy.

Na jouw afstuderen in 1921 woonde je samen met Vera Brittain op 58 Doughty Street in Londen. Op nummer 48 woonde ooit Charles Dickens met zijn gezin. De zus van zijn vrouw Catherine Hogarth, Mary Scott, overleed hier op haar 17-de door hartfalen. Het huis is sinds 1925 het Charles Dickens Museum. Vera en jij waren fanatieke feministen, socialisten en pacifisten. Je had veel contact met Leonard Woolf, de echtgenoot van Virginia Woolf. Zij woonden o.a. in het Monk's House in Rodmell, een 16-de eeuws, verweerd huis. Na Vera's huwelijk met George Catlin deelde je samen met Vera haar huizen in Nevern Place en op 19 Glebe Place, tot groot ongenoegen van de jaloerse George. Jij was de adoptietante van hun kinderen John en Shirley.

In 1923 verscheen jouw debuutroman 'Anderby World', in 1924 'The Crowded Street', in 1927 'The Land of Green Ginger', in 1931 'Poor Caroline', in 1933 'Mandoa! Mandoa!' en 'The Amazing Island' en in 1936 postuum 'South Riding'. In 1935 verscheen jouw tweede dichtbundel 'The Frozen Earth'. Je schreef ook korte verhalen, non-fictie, zoals 'Virginia Woolf: a Critical Memoir' uit 1932 en het feministische 'Women and a Changing Civilization', opgedragen aan de componiste Ethel Mary Smyth en de schrijfster/actrice Cicely Hamilton, en het toneelstuk 'Take Back Your Freedom'. Je kreeg last van hoge bloeddruk, herhalende migraine en oververmoeidheid. In 1931 werd jou de diagnose de ziekte van Bright gegeven, een chronische ontsteking van de nieren. Jouw dokter gaf jou nog twee jaar te leven. Met veel inspanning voltooide je nog jouw belangrijkste roman 'South Riding'. Jouw vader overleed op 9 maart 1933. Hij werd 73 jaar.

Jij had een relatie met jouw jeugdliefde Harry Pearson, die jou op jouw sterfbed ten huwelijk vroeg. Afgezien van zijn slechte timing wilde je dat zeker niet met hem. Je overleed op 29 september 1935 in een verpleeghuis in Londen. Je werd 37 jaar en je bent in de All Saints Cemetery in Rudston begraven, vlakbij jouw geboortehuis. Jouw moeder overleed op 31 juli 1939. Zij werd 80 jaar. Jouw ouders zijn in de Priory Church of St. Mary Churchyard begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 24Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)