Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrouwelijke schoonheid aanbidden

(voor Aristide Maillol (1861 - 1944))

Je bent geboren als Aristide Joseph Bonaventure Maillol op 8 december 1861 in de vissersplaats Banyuls-sur-Mer, Roussillon. Jouw vader Rapha'l Maillol was een lakenhandelaar en een wijngaardeigenaar. Jouw Catalaanse moeder was Cathérine Rougé. Je was de vierde van vijf kinderen. Jouw familie bestond uit wijnboeren, zeevarenden en smokkelaars. Je ging naar het Saint-Louis College in Perpignan, waar je verlangde om kunstenaar te worden. Jouw familie vond dat eerst maar niks. In 1881 ging je in Parijs kunst studeren. Je deed een tekencursus aan de École des Beaux-Arts, geleid door de schilder/beeldhouwer Jean-Léon Géréme, getrouwd met Marie Goupil, de dochter van de kunsthandelaar Adolphe Goupil, met wie hij vier dochters en één zoon kreeg. Ze woonden in de Rue de Bruxelles. Géréme stuurde jou naar de school voor kunsten en ambachten, waar je beeldhouwkunst studeerde.

Je ging nog een paar maanden naar de École des Beaux-Arts, waar je in de klas van de schilder Alexandre Cabanel zat. Cabanel's beroemdste werk is 'Naissance de Vénus' uit 1863 en uit 1875. Jij kreeg pas op 17 maart 1885 de officiële toestemming om academiestudent te zijn. Je bleef tot 1893 aan de academie studeren. Je leefde bijna twintig jaar in en rond Parijs in extreme en bittere armoede. Vanaf 1895 kreeg jij les van de beeldhouwer/schilder Émile-Antoine Bourdelle. In Banyuls-sur-Mer had jij een wandtapijtenatelier, waar Clotilde Narcis (1873 - 1952) één van jouw medewerkers was. Clotilde ging met jou mee naar een appartement aan de Rue Saint-Jacques in Parijs. In juli 1896 zijn Clotilde en jij getrouwd en in oktober 1896 werd jullie zoon Lucien (1896 - 1972) geboren, die schilder werd. Clotilde was ruim tien jaar jouw ideale model in de schilder-, beeldhouw- en textielkunst.

In 1899 verhuisden jullie naar Villeneuve-Saint-Georges, een gemeente in het val-de-Marne departement. Deze stad was in de middeleeuwen eigendom van de Abdij Saint-Germain-des-Prés, gebouwd op de resten van een Isis-tempel met een inwijdingscultus, die eeuwige verlichting kenmerkt. De koninginnen Fredegunde en Sichildis zijn er begraven. In 960 kreeg de abdij de relikwieën van Sint George, een martelaar, die echt heeft bestaan. Vandaar de stadsnaam. Sint George overleed op 23 april 303 in Lod of Nicomedia en hij is wellicht in Toulouse begraven. Tegenwoordig versiert hij de rug van Arie Boomsma. In 1902 maakte jij jouw beroemde, bronzen standbeeld 'La Nuit', waarvoor Clotilde poseerde en wat in Stuttgart staat. Er staat ook een 'La Nuit' uit 1909 in de Jardin des Tuileries.

In 1903 verhuisden jullie naar Marly-le-Roi. In de wintermaanden woonden jullie in Banyuls-sur-Mer en verdiende je geld met de restauratie van stucwerk. In 1904 ontmoette jij de schrijver/kunstverzamelaar Harry Graf Kessler, die jouw mecenas werd. Met Harry reisde je naar Londen, Duitsland en Griekenland. Naast Harry waren er andere kunstverzamelaars, die jouw werken kochten, zoals Karl Ernst Osthaus, het echtpaar Arthur en Hedy Hahnloser-Bühler, Oskar Reinhart, de ingenieur/politicus Johannes Rump, het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller, de schrijver Octave Mirbeau, de schilder/wijnbouwer Gustave Fayet en de schilder/componist Jacques Zoubaloff.

Clotilde was jaloers op jouw andere modellen. Dat waren jullie Spaanse huishoudster Thérése, die o.a. voor 'Venus' model stond, Lucile Passavant, die ook jouw leerlinge en minnares was en die poseerde voor de middelste vrouw van 'De Drie Nymphen' uit 1930. En jouw bekendste model, de Joodse Dina Vierny (1919 - 2009), die vanaf haar vijftiende voor jou poseerde. Zij poseerde ook voor Matisse en Bonnard. Zij poseerde o.a. voor 'La Rivice', 'La Montagne', 'Harmonie' en 'L'Air'. In 1943 werd Dina door de Gestapo gevangen gezet, maar via jouw contact met de nazi-beeldhouwer Arno Breker kwam zij na een half jaar vrij, anders had zij het niet overleefd. Vanwege jouw vriendschap met Arno vonden sommigen jou een collaborateur. Diana zorgde voor jouw eerherstel.

Op 27 september 1944 overleed jij nabij Banyuls-sur-Mer door een verkeersongeluk. Het onweerde en regende, terwijl de auto, waarin jij een passagier was, slipte en kantelde. Je werd 82 jaar en je bent bij jouw huis in Banyuls-sur-Mer begraven.

Dina had gek genoeg een goed contact met Clotilde. Clotilde overleed in 1952 en Lucien deelde de erfenis met Dina. Dina heeft het Musée Maillol op 61, rue de Grenelle in Parijs opgericht en jouw woonhuis in Banyuls-sur-Mer liet zij restaureren. Van jouw vroegere atelier daar maakte ze een museum. Ze schonk 18 beelden van jou aan de Franse staat, die in de Jardin des Tuileries staan.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)