Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door een pedante kardinaal te min gevonden

(voor Pierre de Ronsard (1524 - 1585))

Je bent geboren op 1 september 1524 in Couture-sur-Loir, in de Manoir de la Possonnière. Jouw ouders waren Jeanne de Chaudrier en Louis de Ronsard. Jij was hun jongste zoon. Je werd thuis opgeleid en op jouw negende ging je naar het Collège de Navarre in Parijs. Op 1 januari 1537 trouwde prinses Madeleine de Valois in de Notre-Dame de Paris met koning James V van Schotland. Zij was 16 jaar. James was 26 jaar. Jij werd hun page in het Schotse Hof. Jij kreeg het idee om klassieke schrijvers te gaan vertalen. Koningin Madeleine overleed op 7 juli 1537 in het Palace of Holyroodhouse in Edinburgh. Ze werd 16 jaar en ze is in de Holyrood Abbey begraven, die in 1128 door koning David I van Schotland is gesticht.

In juli 1538 ging jij naar Frankrijk terug. Je bezocht Vlaanderen en Nederland. Je was de secretaris van de diplomaat/humanist Lazare de Baïf, de vader van jouw collega-dichter Jean-Antoine de Baïf. Jean-Antoine en jij waren lid van de dichtersgroep De Pléiade, waarvan jij de leider was. Je was ook de secretaris van kardinaal Jean du Bellay-Langey, die contact met de schrijver François Rabelais had. Je studeerde aan het Collège Coqueret, waar jouw leraar de dichter/geleerde Jean Daurat was. Jean was ook lid van De Pléiade, net als o.a. Joachim du Bellay, de neef van de kardinaal, Rémy Bellau, Pontus de Thiard, Étienne Jodelle, Jacques Peletier du Mans, Guillaume Desautels en Jean Bastier de La Péruse, die op zijn 25-ste door de pest overleed. Hij was een leerling van Muretus en George Buchanan.

In 1549 publiceerde jij 'Hymne de la France', in 1550 'Jeanne de Navarra' en in 1552 'Amours de Cassandre', gewijd aan de 15-jarige Cassandre Salviati, die je op een hofbal in Blois had ontmoet en die je volgde naar het Château de Talcy van haar vader. Je mocht niet met haar trouwen, omdat je ongeschikt werd verklaard. Je werd beneden haar stand bevonden. Cassandre's dochter Cassandra trouwde met Guillaume de Musset en ze was een voorouder van de romantische dichter/toneelschrijver Alfred de Musset. Cassandre's vader was de kardinaal/condottieri Bernardo Salviati, in 1546 getrouwd met Jean de Peigne. Ze waren familie van Catharina de' Medici.

Je was enorm populair en altijd ruim bij kas, maar toch vond Cassandre's domme vader jou een waardeloze nietsnut. In 1555 verschenen jouw 'Hymnen', gewijd aan prinses Margaretha de Valois (1553 - 1615). Je prees haar gedichten en brieven. Je kreeg paleiskamers van koning Charles IX tot jouw beschikking en enkele abdijen in Engeland. De dichter/hugenoot Guillaume de Salluste Du Bartas was een rivaal van jou en een dienaar van Henri de Navarre. Jouw epische gedicht 'La Franciade' uit 1572 bleef onvoltooid en was een mislukking, behalve in jouw tijd.

Op 30 mei 1574 overleed Charles IX door tuberculose. Hij werd 23 jaar. Hij was getrouwd met Elisabeth van Oostenrijk (1554 - 1592) en op 2 april 1578 overleed hun 5-jarige dochter Marie Elisabeth. Met zijn maîtresse Marie Touchet kreeg hij in 1573 een zoon, Charles de Valois, hertog van Angoulême. Marie hertrouwde met markies Charles Balzac d'Entragues, met wie zij twee dochters kreeg, Catherine Henriette en Marie-Charlotte, die later de maîtresses van koning Henri IV werden. Door het overlijden van Charles IX verliet jij het hofleven. Je ging naar jouw huis in Vendôme en jouw abdij in Croix-Val. In Parijs logeerde jij meestal bij de geleerde Jean Galland. Jouw gezondheid ging hard achteruit en je was verdrietig over het overlijden van veel vrienden.

Jij overleed op 27 december 1585 in jouw Priorij van Saint-Cosme in La Riche, in Touraine. Je werd 61 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)