Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op de thee bij de First Lady

(voor Eleonora Duse (1858 - 1924))

Je bent geboren als Eleonora Giulia Amalia Duse op 3 oktober 1858 in Vigevano, in Lombardije. Jouw ouders waren Angelica Cappelletto (1833 - 1906) en Alessandro Vincenzo Duse (1820 - 1892). Jouw familieleden waren acteurs uit Chioggia. Je deed als kind al mee aan de toneeluitvoeringen van het reizende gezelschap van jouw vader. Je was de nicht van de actrice Italia Vitaliani. Op jouw vierde jaar speelde je Cosetta in 'I miserabili' van Hugo. Je werd beroemd door jouw rollen in de Italiaanse versies van de rollen, die Sarah Bernhardt speelde. In 1879 speelde je Thérèse Raquin, naar een roman van Emile Zola. Dit was jouw eerste, grote succes. In 1879 werd je via Cesare Rossi lid van het gezelschap van Turijn. Je speelde in de drama's van Victorien Sardou, Alexandre Dumas fils en Giovanni Carmelo Verga.

In 1879 kreeg jij in Napels een liefdesrelatie met de journalist Martino Cafiero. Terwijl jij vijf maanden zwanger was, verliet Martino jou. De baby overleed tijdens de geboorte en Martino overleed kort daarna.

In 1881 trouwde jij met de acteur Tebaldo Marchetti. In 1884 kreeg jij een geheime relatie met de componist/librettist Arrigo Boito, wat tot 1898 duurde. Jullie zagen elkaar o.a. in het kasteel van San Giuseppe in Ivrea, eigendom van jullie vriend Giuseppe Bianchi. Arrigo vertaalde de Shakespeare-drama's 'Antonio and Cleopatra', 'Romeo and Juliet' en 'Macbeth' voor jou. De drama's van zijn vriend Giuseppe Giacosa werden ook door jou gespeeld. Jullie kregen in 1885 een dochter, Henrietta. Toen jij een relatie met de acteur Flavio Andò kreeg, zijn Tebaldo en jij gescheiden. Je verbleef in de kunstenaarsgroep Scapigliature met Milaan als middelpunt. Scapigliature was geënt op het Franse bohemienbestaan en het boek 'Scènes de la vie de bohème' uit 1851 van Henri Murger. Denk ook aan Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Vittorio Imbriani, Giovanni Camerana, Igino Ugo Tarchetti, Carlo Dossi, jouw minnaar Arrigo Boito en Emilio Praag, die op zijn 36-ste overleed door alcohol, drugs en armoede.

In 1890 ging jij naar het buitenland. Je had veel succes in Berlijn, Parijs, Sint-Petersburg, Amerika en Zuid-Amerika. In Washington waren president Grover Cleveland en zijn knappe vrouw Frances Folsom bij alle voorstellingen aanwezig. Je ging op de thee in het Witte Huis. Daar werd schande van gesproken, omdat je maar een Italiaanse actrice zou zijn. Al die jaloerse bekvechters hebben je vast en zeker niet zien spelen. De sukkels. Je speelde met succes in de toneelstukken van Henrik Ibsen en Gabriele d'Annunzio. In 1895 kreeg je een liefdesrelatie met Gabriele d'Annunzio, die vier toneelstukken voor jou schreef. Toen hij Sarah Bernhardt de hoofdrol voor zijn toneelstuk 'La Città morta' gaf, werd jij woedend op hem en stopte jij jouw relatie met hem. In 1909 heb je jouw acteercarrière vaarwel gezegd.

Je kreeg een liefdesrelatie met de schrijfster/dichteres Lina Poletti, geboren als Cordula Poletti op 27 augustus 1885 in Ravenna. Cordula was eerder de minnares van de schrijfster Sibilla Aleramo. Jullie woonden in Florence, waar Cordula enkele toneelstukken voor jou schreef. Na twee jaar eindigde Cordula de gepassioneerde relatie en was jij lange tijd depressief. Cordula kreeg nog een relatie met gravin Eugenia Rasponi. Jij had ook een seksuele relatie met Angela Isadora Duncan, die biseksueel en atheïstisch was. Dat was in Viareggio, vlak na Angela's relatie met Cordula. Verder had je seksuele relaties met o.a. de actrice Emma Gramatica en de cabaretzangeres/actrice Yvette Guilbert. Henri de Toulouse-Lautrec heeft Yvette veel en graag geportretteerd en ze was de favoriete zangeres van Sigmund Freud. De sopraan Loraine Wyman was een leerlinge van haar.

Jij was dik bevriend met de mode-ontwerper Jean-Philippe Worth, de zoon van Charles Frederick Worth en Marie Augustine Vernet. Charles Frederick maakte kleding voor Sarah Bernhardt, de operazangeres Jenny Lind en de actrice Lillie Langtry, de minnares van Albert Edward, Prince of Wales, die met Alexandra van Denemarken getrouwd was. Alexandra accepteerde Lillie en Lillie werd aan koningin Victoria voorgesteld. Jean-Philippe had vanaf 1895 de artistieke leiding over het Modehuis Worth aan de Rue du Faubourg-Saint Honoré 120 en de Rue de la Paix. Jij overleed op 21 april 1924 in Pittsburgh, Pennsylvania, terwijl je met een Amerikaanse tournee bezig was. Je overleed in Suite 524 van hotel Schenly door een longontsteking. Je werd 65 jaar en je bent begraven in de begraafplaats van Santa Anna in Asolo. Je woonde de laatste vier jaar van jouw leven in Asolo. In het kasteel van Catherine Cornaro, de koningin van Cyprus, wat in Asolo staat, is nu het Eleonora Duse Theater.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 26Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)