Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uit een nest vol artistieke vogels

(voor Mary Elizabeth Coleridge (1861 - 1907))

Je bent geboren op 23 september 1861 op Hyde Park Square in Londen. Jouw ouders waren Mary Anne Jameson en Arthur Duke Coleridge (1830 - 1913). Je was de achternicht van de dichter/filosoof Samuel Taylor Coleridge en van de schrijfster/vertaalster Sara Coleridge, die de sprookjesroman 'Phantasmion' schreef. Jouw vader was een advocaat en in 1865 de oprichter van The Bach Choir. Hij kwam in contact met de piano-professor Otto Goldschmidt en zijn vrouw, de sopraan Jenny Lind, waardoor er een Londense uitvoering van Bach's Mass in B Minor werd geregeld, wat op 26 april 1876 in de St James's Hall werd uitgevoerd. Natuurlijk was jij daarbij aanwezig. Je woonde op 12, Crowwell Place in South Kensington.

Jouw vader kende Franz Liszt, Gioachino Rossini en Ferdinand Hiller persoonlijk. Hij was bevriend met de violist/componist Joseph Joachim, de dichters Lord Alfred Tennyson en Robert Browning en de schilder John Everett Millais. De actrice/schrijfster Fanny Kemble was ook een vriendin van de familie. Fanny was een grote vriendin van Henry James.

Jij kreeg thuis les en als kind schreef jij verzen en mystieke liefdesverhalen, gesteund door de leraar/dichter William Johnson Cory. Op jouw 20-ste schreef je essays voor o.a. de 'Monthly Packet' en 'Merry England'. In februari 1893 verscheen jouw debuutroman 'The Seven Sleepers of Ephesus' bij Chatto & Windus. Je publiceerde als M.E. Coleridge. Het werd ruimhartig geprezen door Robert Louis Stevenson. In 1896 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Fancy's Following' bij de Oxford University Press, op aansporing van de dichter Robert Bridges, getrouwd met Monica Waterhouse. Hun dochter was de dichteres Elizabeth Daryush. Je publiceerde jouw poëzie altijd onder jouw pseudoniem Anodos (zwerver) of anoniem. Anodos leende jij uit 'Phantasies: A faerie romance' van de Schotse dichter George MacDonald.

Je reisde veel en van 1895 tot 1907 was je een lerares aan het London Working Women's College. In 1897 verscheen jouw tweede roman 'The King with Two Faces' bij de uitgever Edward Augustus Arnold, die ook de meeste romans van Edward Morgan Forster publiceerde. In 1901 verscheen 'The Fiery Dawn', in 1904 'The Shadow on the Wall' en in 1906 'The Lady on the Drawingroom Floor'.

Jij overleed op 25 augustus 1907 in Harrogate, waar je op vakantie was. Harrogate was een kuuroord voor de Engelse elite en de buitenlandse adel. De oorzaak van jouw overlijden was een blindedarmontsteking. Je werd 45 jaar.

Je liet nog een onvoltooide roman en honderden ongepubliceerde, veelal sombere gedichten na. De Ierse componist Charles Villiers Stanford heeft acht gedichten van jou op muziek gezet, geschikt voor een koor, o.a. 'The Blue Bird'. De componist Frank Bridge deed dat met drie gedichten, o.a. met 'The Hand in Mine'. De componist/huisvriend Hubert Parry zette ook een aantal gedichten op muziek, voor zang en piano. De componist/organist Cyril Bradley Rootham zette nog eens vier gedichten van jou op muziek, voor solo-zang en orkest. Later verving hij het orkest voor een piano.

Na jouw overlijden publiceerde de dichter/historicus Sir Henry John Newbolt 237 gedichten van jou onder jouw echte naam. Sir Henry was getrouwd met Margaret Edwina Duckworth. Ze hadden twee kinderen, Arthur en Margaret Cecilia. Edwina had een lange, lesbische relatie met haar nicht Laura Isabella Coltman. Laura was ook de minnares van Sir Henry. Een chique ménage à trois. Jouw Joodse vriendin Edith Helen Sichel (1862 - 1914) publiceerde in 1910 enkele verhalen en essays van jou, plus een korte in memoriam.


"I ask of thee, love, nothing but relief,
Thou canst not bring the old days back again;
For I was happy then,
Not knowing heavenly joy, not knowing grief"

Mary E. Coleridge

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)