Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De doorleefde koningin van de science fiction

(voor Ursula Kroeber Le Guin (1929 - 2018))

Je bent geboren op 21 oktober 1929 in Berkeley, Californië. Jouw vader Alfred Louis Kroeber was een cultureel antropoloog aan de Universiteit van Californië. Zijn eerste vrouw Henrietta Rothschild overleed in 1913 door tuberculose. In 1926 hertrouwde hij met de 21 jaar jongere Theodora Covel Kracaw Quinn, een antropologe en een schrijfster. Theodora was jouw moeder en zij was ook als master in de klinische psychologie afgestudeerd. Zij was de weduwe van Clifton Brown, die in 1923 was overleden en met wie zij twee kinderen had gekregen, Clifton Jr en Theodore. Zij schreef boeken over Ishi, de laatste Indiaan van de Yahi-stam. Haar vader Charles Kracaw, getrouwd met Phebe Johnston, pleegde in 1917 zelfdoding, vanwege zijn tegenslagen in zijn winkelbedrijf, zijn blindheid en tuberculose. Jouw broer was de literatuur-hoogleraar Karl Kroeber, geboren op 24 november 1926.

Jullie hadden een grote privé-bibliotheek en jullie kregen bezoek van bekende academici, zoals de Joodse, theoretische fysicus en hoogleraar natuurkunde Julius Robert Oppenheimer, die kernwapens ontwikkelde. De familie van Julius had o.a. drie echte Van Gogh's. Hij was de vierde man van de biologe Katherine Puening, met wie hij twee dochters kreeg, Josie en Katherine. In jouw utopische sciencefictionroman 'The Dispossessed' uit 1974 stond Julius model voor de hoofdpersoon, de natuurkundige Shevek. Jullie hadden een zomerhuis in de Napa Valley. Je las veel sciencefiction- en fantasyverhalen in de sciencefictiontijdschriften 'Wonder Stories' en 'Astounding Science Fiction'. Je hield van mythen en legenden, vooral van de Noorse mythologie. Je las Edward Plunkett en Lewis Padgett, een pseudoniem van het sciencefiction schrijvende echtpaar Henry Kuttner en Catherine Moore. Henry overleed op zijn 42-ste door een hartaanval.

Jij ging naar de Berkeley High School en daarna naar het Radcliffe College in Cambridge. In 1951 behaalde je jouw Bachelor of Arts in de Franse Renaissance en de Italiaanse literatuur. Je was ook een afgestudeerd lid van de Phi Beta Kappa Society, net als o.a. Robert Frost, Frank Openheimer, T.S. Eliot, Susan Sontag (ook in 1951), John Updike, Edna Annie Proulx, Mark Twain, Anne Sexton, 136 Nobelprijswinnaars en 17 Amerikaanse presidenten. In 1953 reisde je op de oceaanstomer Queen Mary naar Frankrijk en ontmoette je de historicus Charles Le Guin, met wie je in december 1953 in Parijs trouwde. Je had jouw doctoraat voltooid, je doceerde Frans en je was een secretaresse. In 1957 werd jullie dochter Elisabeth geboren en in 1959 volgde Caroline. In 1959 werd Charles een geschiedenisinstructeur aan de Universiteit van Idaho. Jullie verhuisden naar Portland in Oregon. Op 5 oktober 1960 overleed jouw vader in Parijs.

In 1968 verscheen jouw succesvolle fantasyroman 'A Wizard of Earthsea', een kinderboek. In 1969 verscheen de hoogst populaire sciencefictionroman 'The Left Hand of Darkness'. In 1971 verscheen de sciencefictionroman 'The Lathe of Heaven', een hommage voor Philip Lindred Dick. De hoofdpersoon is de tekenaar George Orr (Orwell), die met zijn dromen de realiteit van het verleden en het heden verandert. Hij gebruikte lange tijd drugs om deze dromen te voorkomen. De psychiater William Haber gebruikt de droommacht van George om de wereld te veranderen. Racisme, overbevolkingen en oorlogen worden met oplossingen aangepakt, maar mislukken. Zowel George als William verliezen de droommacht. Een onwerkelijke wereld met buitenaardse machthebbers resteert.

Je bent beïnvloed door o.a.: Theodore Sturgeon, Cordwainer Smith, Philip Kindred Dick, Carl Jung en zijn archetypen, het taoïsme, het boeddhisme, androgynie, anarchisme, feminisme, pacifisme, Victor Hugo, Charles Dickens, Tolkien en Leo Tolstoj. In 1971 verscheen jouw eerste dichtbundel 'Wild Angels' bij Capra Press. 50 bladzijden. Op You Tube staat het muziekstuk 'Wild Angels of the Open Hills' van de fluitiste Emma Resmini, de zangeres Rozsnyai en de harpiste Héloïse Carlean-Jones, een leerlinge van Elizabeth Hainen. Het is een fantastische ode aan jouw titelgedicht. In 1967 verscheen de sciencefictionroman 'City of Illusions'. In november 1969 verscheen de novelle 'Nine lives' in de Playboy. In 1971 verscheen de fantasy-roman 'The Tombs of Atuan' en in 1972 de fantasy-roman 'The Farthest Shore'. In 1972 verscheen ook de sciencefictionnovelle 'The Word for World is Forest', een aanklacht tegen de Vietnam-oorlog. Op 8 november 2009 overleed jouw broer Karl.

Je overleed op 22 januari 2018 in jouw huis in Portland door een hartaanval. Je werd 88 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
8 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 26Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)