Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De eenzaamheid verjagende droomwerelden van heroïne

(voor Alexander Trocchi (1925 - 1984))

Je bent geboren als Alexander Whitelaw Robertson Trocchi op 30 juli 1925 in Glasgow. Je had een Schotse moeder en een Italiaanse vader. Jouw moeder heeft zichzelf dood gewerkt. Je kon niet alleen zijn en zeker niet na het overlijden van jouw moeder. Je werkte als zeeman op de Arctische konvooien naar Moermansk. Daarna studeerde je filosofie aan de Universiteit van Glasgow, opgericht in 1451 door paus Nicolaas V, oftewel Tommaso Parentucelli. Bij jouw afstuderen kreeg je een reisbeurs. In de vroege jaren vijftig woonde je in Parijs en bewerkte je het literaire tijdschrift 'Merlin', samen met Richard Seaver, getrouwd met Jeannette Medina, de dichter Christopher Logue, de schrijver George Plimpton en Patrick Bowles. Je was een goede vriend van de schrijver Terry Southern, die aan de Faculté Des Lettres van de Sorbonne studeerde.

Volgens jou stopte 'Merlin' na zeven nummers, vanwege het artikel van Jean-Paul Sartre, die de homo-erotiek van de schrijver Jean Genet prees, waarna het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vele abonnementen opzegde. In 1954 verscheen jouw debuutroman 'Helen and Desire'. In 1954 verschenen tevens de romans 'Carnal Days of Helen Seferis', Young Adam' en 'My Life and Loves'. 'My Life and Loves' is zogenaamd door Frank Harris geschreven. Het is jouw autobiografie, met veel tekeningen en foto's van naakte vrouwen. Je beschrijft jouw seksuele avonturen en je roddelt over de seksuele activiteiten van beroemdheden, zoals Oscar Wilde, Algernon Charles Swinburne, George Meredith, Thomas Carlyle, Heinrich Heine en Robert Browning. Het boek werd in Amerika en Engeland 40 jaar verboden. Jouw meeste romans verschenen bij de Olympia Press van Maurice Girodias. Daar verscheen ook de eerste druk van Nabokov's 'Lolita'.

Maurice Girodias wilde dat jij erotische boeken schreef, wat hij ook van Christopher Logue, de schrijver John Stevenson en George Plimpton verlangde. Met jouw pseudoniem Frances Lengel schreef jij vele pornografische boeken, zoals 'Helen and Desire'. In 1955 verscheen 'White Thighs', 'School for Wives' en 'Thongs'. In 1951 raakte jij in Parijs levenslang aan de heroïne verslaafd. Je verhuisde naar Amerika en je woonde een tijd in Taos, New Mexico, eerder het leefgebied van de Comanche-Indianen. Rond 1900 werd er een Taos kunstkolonie gestart door Bert Geer Phillips, Ernest Leonard Blumenschein, Joseph Henry Sharp en Eanger Irving Couse. Met vaak Indianen als onderwerp. Daarna ging je in New York City wonen. In 1957 kregen jouw vrouw Lyn en jij een zoon, Marc. Later werd jullie tweede zoon Nicholas geboren. In de late jaren vijftig woonde je in Venice, Californië, toen het centrum van de Beat Generation.

In 1960 verscheen jouw toproman 'Cain's Book' bij Grove Press. Het gaat over een schrijver en heroïneverslaafde. Je beschrijft, wat het betekent om een junkie en een buitenstaander te zijn. Met details over het heroïnegebruik en de seksuele debâcles van de hoofdpersoon. Je zag jezelf als een geestverruimende kruisvaarder. De drugs waren een bewuste strijd voor het pacifisme. Je was niet bij de lancering van jouw boek, omdat je diep in de heroïne zat. Jouw vrouw Lyn was een werkelijk zuivere schoonheid, maar ook een verloren ziel. Zij gebruikte ook heroïne en overal in huis lagen lege injectiespuiten. Jullie staarden als zombies naar het verre sterrenstelsel. Lyn was een prostituée in de Lower East Side. Terwijl jij op de televisie een live-debat over drugsmisbruik voerde en jij op borgtocht vrij was, injecteerde jij heroïne in een ader. Je zei dat heroïnegebruik niet verschilt met whiskygebruik.

Je werd beschuldigd van het leveren van heroïne aan een minderjarige, waar de doodstraf op stond. Met de hulp van jouw vrienden, zoals Norman Mailer, werd je naar Canada gebracht. De dichter Irving Peter Layton zorgde voor een toevluchtsoord in Montreal. Lyn werd gearresteerd en Marc werd gevangen gehouden. Je ontmoette Leonard Cohen, die een flinke dosis opium van jou opat. In 1960 verschenen ook 'Sappho of Lesbos' en 'School for Sin'. In 1962 was jij op het Edinburgh Writers Festival en zei je, dat sodomie de basis van jouw schrijven is. De dichter Hugh MacDiarmid noemde jou 'kosmopolitisch uitschot', maar jullie raakten toch bevriend. Je verhuisde naar Londen en je begon aan het onvoltooide boek 'The Long Book'. Je bleef schrijven, maar je publiceerde weinig. Nabij jouw huis in Kensington begon je een kleine boekhandel. De droom van veel schrijvers. In de jaren zestig woonde je op 4 Observatory Gardens, op de twee bovenste verdiepingen van een 19-de eeuwse terrasblok van zes verdiepingen.

Lyn overleed in 1976 door de complicaties van hepatitis. Kort daarna overleed Marc door kanker. Hij werd 19 jaar.

Jij overleed op 15 april 1984 in Londen door een longontsteking. Je werd 58 jaar en je bent gecremeerd.
Een half jaar na jouw overlijden heeft Nicholas zelfdoding gepleegd door van het huis in Kensington te springen.

Schrijver: Joanan Rutgers
9 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 28Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)