Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het ommuurde verdriet van een heroïsche Titaan

(voor Nico (1938 - 1988))

Je bent geboren als Christa Päffgen op 16 oktober 1938 in Keulen. Je was twee jaar, toen je met jouw moeder Margarete Päffgen (1910 - 1970) en jouw opa naar het Spreewaldbos vluchtte om aan de bombardementen op Keulen te ontsnappen. Jouw vader Wilhelm kwam uit een dynastie van Colognian meesterbrouwers. In de oorlog kreeg hij als soldaat een hoofdletsel met een ernstige hersenbeschadiging en een shell shock. Hij overleed in een psychiatrische instelling of in een concentratiekamp.

In 1946 verhuisden jullie naar hartje Berlijn en werkte jij als een naaister. Op jouw 13-de verliet jij de school en ging jij in het Berlijnse warenhuis Kaufhaus des Westens werken, op de lingerie-afdeling op de derde verdieping. Je kreeg modellenwerk en je werd bekend. Op jouw 15-de werkte je als een typiste voor de V.S.-Air Force en werd je door een Amerikaanse sergeant verkracht. Jouw lied 'Secret Side' verwijst daarnaar. Op jouw 16-de werd je door de fotograaf Herbert Tobias (1924 - 1982) ontdekt. Herbert overleed door aids. Hij noemde jou 'Nico', naar de filmmaker Nico (Nikos) Papatakis, waar hij verliefd op was en die met de actrice Anouk Aimée getrouwd was. Hun dochter is Manuela. Hij hertrouwde met de actrice Olga Karlatos. Hun zoon is Serge.

Jij ging naar Parijs, waar je o.a. voor Vogue, Elle, Tempo, Vie Nuove en Camera werkte. Op jouw 17-de kreeg je een contract bij Coco Chanel, maar je verdween naar New York City. Je had een kleine rol in de dramafilm 'La Tempesta' uit 1958 van Alberto Lattuada. Je speelde ook in 'For the First Time' uit 1959 van Rudolph Mate. Ook met Zsa Zsa Gabor. Je speelde jezelf in 'La Dolce Vita' uit 1960 van Federico Fellini. Naast Anita Ekberg en Anouk Aimée, inmiddels de ex-vrouw van Nico Papatakis. Je kreeg acteerlessen van Lee Strasberg, getrouwd met de actrice Paula Strasberg, de coach en vertrouwelinge van Marilyn Monroe. Lee gaf o.a. les aan Marilyn Monroe, James Dean, Robert de Niro, Al Pacino, Paul Newman, Dustin Hoffmann en Jane Fonda.

Op 11 augustus 1962 werd jouw zoon Christian Aaron Päffgen-Boulogne geboren. De vader is de acteur Alain Delon en zijn moeder en stiefvader zorgden voor Aaron. In december 1963 had jij een debuutoptreden als zangeres in de New Yorkse nachtclub 'Blue Angel'. In 1965 ontmoette je Brian Jones van The Rolling Stones en verscheen jouw eerste single 'I'm Not saying', een cover van Gordon Lightfoot. Het verscheen bij Immediate Records van The Rolling Stones. Op 12 maart 1967 verscheen het debuutalbum van The Velvet Underground 'The Velvet Underground & Nico', met op de cover Andy Warhol's banaan. Met drie door jou als leadzangeres gezongen songs; 'All Tomorrow's Parties', 'Femme Fatale' en 'I'll Be Your Mirror'. En met de onheilspellende song 'Heroin'. Reed irriteerde zich aan jouw ritueel om voor ieder optreden een kaars te branden en de bandleden lachten jou uit, vanwege jouw gedeeltelijke doofheid, waardoor jij soms de timing miste. Jij werd gedwongen om uit de groep te gaan. Reed ontsloeg Warhol als manager en hij koos voor Steve Sesnick, die voor een commerciële richting ging. Steve wipte John Cale uit de groep.

Jij ontmoette Bob Dylan en jij nam zijn lied 'I'll Keep It with Mine' op, wat op jouw debuutalbum 'Chelsea Girl' verscheen. Verschenen in oktober 1967 bij Verve Records, in 1956 opgericht door de jazzimpresario Norman Granz, getrouwd met de Duitse ex-stewardess Hannelore Granz. Met naast de titelsong o.a. 'Little Sister' van Lou Reed en John Cale, 'Wrap Your Troubles in Dreams' van Lou Reed, 'Winter Song' en 'It Was a Pleasure Then'. Jij was bevriend met Jim Morrison, die jou stimuleerde om jouw eigen teksten te schrijven. Je zong vaak in de nachtclub 'The Dom' op 19-25 St. Marks Place. In november 1968 verscheen 'The Marble Index', beïnvloed door jouw gebruik van psychedelische drugs, met o.a. 'Facing the Wind', 'Evening of Light', 'No One Is There', 'Lawns of Dawns' en 'Frozen Warnings'. John Cale deed de arrangementen en jij speelde wie immer op het harmonium.

In december 1970 verscheen 'Desertshore', met 'Janitor of Lunacy', een eerbetoon aan jouw vriend Brian Jones, de oprichter van The Rolling Stones, die op 3 juli 1969 in zijn zwembad is verdronken. Hij werd 27 jaar. En met o.a. 'The Falconer', 'Abschied', 'Mütterlein' en 'All That Is My Own'. In november 1974 verscheen 'The End...', met naast de titelsong 'Das Lied der Deutschen', een versie van het Duitse volkslied, oorspronkelijk in 1841 op het eiland Helgoland geschreven door de dichter Augustus Heinrich Hoffmann von Fallerslebem. De melodie is van Joseph Haydn. En met o.a. 'You Forget to Answer', 'We've Got the Gold', 'Secret Side', 'It Has Not Taken Long' en 'Valley of the Kings'. Met medewerking van John Cale en Brian Eno. Je speelde in zo'n zeven films van Philippe Garrel, met wie je tien jaar een relatie had, tot 1979. Je was ruim 15 jaar verslaafd aan de heroïne, wat begon tijdens jouw relatie met Philippe. Jouw harmonium werd gestolen, maar je kreeg een nieuwe van Patti Smith.

In 1981 verscheen 'Drama of Exile', met o.a. de Bowie-cover 'Heroes', 'I'm Waiting for the Man', 'Purple Lips', 'One More Chance' en 'The Sphinx'. In 1985 verscheen jouw laatste album 'Camera Obscura', met naast de titelsong o.a. 'Fearfully in Danger', 'My Heart is Empty', 'Win a Few', 'Das Lied vom einsamen Mädchen', 'Tananore' en 'König'. De coverfoto is van de authentieke meesterfotograaf Anton Corbijn. Op 17 juli 1988 was je met jouw zoon Aaron op vakantie op Ibiza. Je gebruikte methadon om van de heroïne af te kicken. Je ging op de fiets marihuana halen, maar je viel van de fiets en je stootte jouw hoofd. Een taxichauffeur vond jou bewusteloos. Men dacht aan een zonnesteek, maar het was een ernstige hersenbloeding en jij overleed om 20.00 uur. Je werd 49 jaar en je bent in het Friedhof Grunewald-Forst, nabij Berlijn, een natuurbegraafplaats in het Grunewald, begraven, bij jouw moeder Margarete.Wrap Your troubles in dreams


Refrein:
Wrap your troubles in dreams
Send them all away
Put them in a bottle and
Across the seas they'll stay

Speak not of misfortune
Speak not of your woes
Just steal yourself for holy death
Croachingh by the door
Writhe and sway to music's pain
Searing with asides
Caress the death with a lover's touch
For it shall be your bride
Purple is to yellow
As sunlight is to rain
Happiness and death you'll find
Loveliness in pain
Slash the golden whip it snaps
Across the lover's sides
The earth trembles without remorse
Preparing for to die
Salty ocean waves and sprays
Come crashing to the shore
Bullies kick and kill young loves
Down on barroom floors
Violence echoes through the land
And the heart of every man
The knife stabs existent wounds
Pus runs through matted hair
The gleaming knife cuts early
Through the midnight air
Cutting entrails in its path
Blood runs without care
Excrement filters through the brain
Hatred bends the spine
Filth covers the body pores
To be cleansed by dying time


zang: Nico
Tekst: Lou Reed

Schrijver: Joanan Rutgers
23 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)