Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Volgens Rodin net zo groots als Van Gogh

(voor John Peter Russell (1858 - 1930))

Je bent geboren op 16 juni 1858 in Sydney, in de voorstad Darlinghurst, voorheen een sloppenwijk en hoerenbuurt. De zanger Michael Hutchence van INXS woonde in Darlinghurst. Jouw moeder was Charlotte Elizabeth Nicholl en jouw vader was de Schotse ingenieur John Russell, die veel ijzerwerk in Sydney produceerde. Jouw oom was de gieterij-eigenaar en filantroop Sir Peter Nicol Russell. Jij studeerde aan de Goulburn School in Garrooriagang. Op jouw achttiende ging jij naar Engeland om een technische opleiding te volgen. Op 5 januari 1881 ging je naar de Slade School of Fine Art, betaald met jouw erfenisgeld. Jij kreeg drie jaar les van schilder/etser/beeldhouwer Alphonse Legros, getrouwd met Frances Rosetta Hodgson.

In 1884 ging jij naar Parijs, waar jij een leerling van Fernand Cormon was. Jouw medeleerlingen waren o.a. Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Emile Henri Bernard, die in 1888 'Bordeelscène' voor zijn vriend Van Gogh maakte, Chaim Soutine, Eugène Boch, in 1888 door Van Gogh geportretteerd, Alphonse Osbert, Marius Borgeaud, Theodor Pallady en Paul Tampier. in 1884 ontmoette jij Anna Maria (Marianne) Antonietta Mattioetta, geboren op 2 juni 1865 in Cassino. Zij werd jouw minnares en model. Zij was het model voor jullie vriend Auguste Rodin, die in 1888 een zilveren buste van haar maakte. Ze stond ook model voor 'Pallas in Parthenon', 'Minerva' en 'Ceres'. Ze was ook het model voor de beeldhouwer Harry Bates en voor Carolus-Duran, die met de pastelliste/miniaturiste getrouwd was en met wie hij drie kinderen kreeg. Marianne Mattioetta poseerde voor het bronzen ruiterbeeld 'Jeanne d'Arc' van Emmanuel Frémiet, net als het model Aimée Girod uit Domrémy. Na de geboorte van twee kinderen trouwden Marianne en jij in Parijs. Van Gogh was lovend over jouw schilderijen. In de herfst van 1886 schilderde jij het eerste olieverfportret van Van Gogh. Het is Vincent's meest geliefde portret van zichzelf.

In 1888 verlieten jullie Parijs en gingen jullie op het eiland Belle-Île wonen. Marianne was ook een naaister en ze was beeld-schoon! Jij ontwierp jouw eigen huis en jij vestigde een kunstenaarskolonie. Jouw grote, comfortabele huis keek uit over Port Goulphar. Marianne en jij kregen samen elf kinderen, waarvan er vijf zonen en een dochter volwassen werden; Sandro, Cedric, Alain, Lionel, Siward en Anna Maria (Jeanne). Op Belle-Île werkte jij vaak samen met Claude Monet, die jouw stijl beïnvloedde. Monet was eerder op Belle-Île, want in 1886 schilderde hij 'Port Coton'. Van Gogh correspondeerde met jou en hij hield jou van zijn vorderingen op de hoogte. In 1890 reisde jij met paard en wagen naar Antibes. In Antibes huurde jij een huis voor de winter en maakte jij een aantal van jouw mooiste werken. Je verzweeg het bestaan ervan, omdat je rijk genoeg was. Volgens jou dochter, de Parijse zangeres Jeanne Jouve-Russell, had jij een verzameling impressionistische schilderijen opgebouwd om die later aan Australië te schenken, zoals van Van Gogh, Gauguin, Bernard en Guillaumin Armand, ook een vriend van Van Gogh. Theo van Gogh verkocht zijn een paar van Guillaumin's werken. Op zijn 50-ste won Guillaumin 100.000 frank in de staatsloterij en kon hij full-time schilderen. In de jaren negentig bezocht Henri Matisse jou op Belle-Île en toonde hij jou de impressionistische schildertechnieken.

Jouw schilderijenverzameling is in rook opgegaan, want geen enkel schilderij belandde in Australië. Wieweet waar deze kunstschatten verstopt zijn, als ze er ooit geweest zijn. Op 30 maart 1908 overleed Marianne in Parijs door kanker. Ze werd 42 jaar en jij hebt haar naast jouw huis in Bangor op Belle-Île begraven, zoals zij graag wilde. Van overweldigend verdriet vernietigde jij 400 van jouw olieverfschilderijen en aquarellen. Auguste Rodin was vreselijk geschrokken van jouw vernielzucht en hij schreef jou, dat je niet voor Monet, Renoir en Van Gogh onder deed.

Op 17 juni 1912 hertrouwde jij op het Britse Consulaat in Genua met de Amerikaanse zangeres Caroline de Witt Merrill (1882 - 1962), een vriendin van jouw dochter Jeanne. In 1912 studeerde Caroline zang bij gravin Medori, in het Italiaanse Portofino, waar jullie woonden. Caroline was in New York City geboren en ze was een operazangeres, totdat zij doof werd. Haar artiestennaam was Felize Medon. Jullie woonden in Frankrijk, Italië, Zwitserland en Engeland. In 1913 kregen Caroline en jij in Portofino een zoon, Hereward. Jeanne trouwde in 1913 met Paul Jouve, een Christian Scientist. Haar broers waren tegen dit huwelijk. In de Eerste Wereldoorlog dienden jouw vijf zonen bij de geallieerde strijdkrachten. In maart 1921 verkocht je enkele Van Gogh's in Hôtel Drouot in Parijs. In 1921 ging je naar de omgeving van Sydney terug. In 1922 woonde jij in Nieuw-Zeeland, waar je één van jouw zonen hielp met het opzetten van een citrusboerderij. Je woonde in een vissershuisje in de buitenwijk Watsons Bay. In de haven van Sydney had je een klein, houten atelier.

Op 30 april 1930 overleed jij door een hartaanval bij jouw huisje in Watsons Bay, terwijl jij stenen optilde om een muur te bouwen. Je werd 71 jaar.
Na jouw overlijden promootte jouw nicht, de kunstenares Alethea Mary Proctor, jouw vergeten kunstwerken en jouw belangrijke kunstenaarschap. Jouw dochter Jeanne en haar man Paul Jouve bewaarden het leeuwendeel van jouw oeuvre en verzameling.

Schrijver: Joanan Rutgers
30 mei 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 23Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)