Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ottawaanse dienstmaagden

Ook ik heb een verwoest leven dat er nog wat van probeert te maken. Net als de verwoeste levens, weliswaar op een andere manier/wijze geruïneerd, uit HET STENEN BRUIDSBED van de ons in 2010 ontvallen, 29-07-1927 - 30-10-2010, Harry Mulisch. Daarmee ben ik, met vele positieve tussenpozen, best lang bezig geweest; om precies te zijn, 28 jaar. Dit waren geenszins nutteloze jaren, maar daarentegen juist zeer zowel doorgaans vreugdevolle als vooral, daarnaast, reislustige jaren.

Inmiddels weet ik sinds een aantal jaren dat ik helaas ongeneeslijk ziek ben en voor wat betreft reislust nog twee doelen heb: Australië en Noord-Amerika, specifieker Sydney en de Canadese hoofdstad Ottawa.
Margaret Atwood, bekend als auteur van THE HANDMAID'S TALE, is uit deze rond de 900.000 inwoners tellende stad afkomstig, alwaar zij in 1939 ter wereld kwam.
>> Sydney, de grootste agglomeratie van Oceanië, is voor wat betreft aantal inwoners ruim 5 keer groter en vooral bekend door zowel THE HARBOUR BRIDGE als vooral het SYDNEY OPERA HOUSE <<.

Jørn Utzon, de Deense architect van 't Sydney Opera House, is de eerste architect van wie een ontwerp, een gebouw, nog tijdens zijn leven aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, Organisatie der Verenigde naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is toegevoegd. Al sinaasappel pellend, op welke wijze hij de sinaasappel ook schilde, concludeerde deze Deense bouwkundige dat de geometrische, de meetkundige vorm van de schillen in principe altijd gelijk bleven, terwijl de uiteindelijke vorm toch kon verschillen.

De Canadese hoofdstad Ottawa ligt aan de gelijknamig rivier in het zuidoosten van de provincie Ontario.

THE GREEN BELT, EERSTEKLAS-CULTUUR, OTTAWA'S POLITIEKE GESCHIEDENIS, HIP DE NIEUWSTE TRENDS PROEVEN, OTTAWA'S STADS-WILDLIFE en OTTAWA'S AMBACHTELIJKE BIERSCENE als levendige cultuur zijn/is de/het leukste hoogtepunten/highlight van de Canadese hoofdstad.
Naar aanleiding van de aanleg van het Rideau-kanaal, een alternatieve route naar Montreal, ontstond BY TOWN dat in 1855 tot Ottawa werd omgedoopt. 31 December 1857 werd Ottawa de Canadese hoofdstad. Overigens een compromis, daar zowel Montreal als Toronto té uitgesproken een Franse- of Engelse traditie uitstraalden. Bovendien lag Ottawa verder van de grens met de Verenigde Staten. Feit dat als een (militair) voordeel werd beschouwd.

Hét symbool van de Canadese hoofdstad Ottawa is de in 2022 100-jarige PEACE TOWER, die ook wel bekend staat als de TOWER of VICTORY and PEACE. Een centrale klokkentoren op de centrale as van het middenblok van de Canadees-Ottawaanse parlementsgebouwen. De NATIONAL GALLERY of CANADA is een van de belangrijkste musea van dit groot land; met een sterke collectie moderne en hedendaagse kunst, waaronder enkele van de bekendste werken van Andy Warhol.
Een mooie beeldenpatio completeert het geheel, samen met werk van onder andere Mondriaan, van Gogh, Chagall, Rembrandt, Gustav Klimt The Small Table van Pablo Picasso...!

Schrijver: Annejan Kuperus
2 juni 2020


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 2 stemmen 475Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)