Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gletsjertongen

Wit is de kleur van de onschuld, maar met z'n allen staan wij er mooi gekleurd op. Wij spelen gezamenlijk een wedstrijd, waarvan wij weten dat wij zonder een 100%'s inzet totaal kansloos zijn; de mensheid heeft zich de afgelopen, laten wij zeggen 100 jaar, dus een eeuw bewust, deels onbewust ingezet om het milieu te verkwanselen met als gevolg hiervan opwarming van de aarde met daaropvolgend SMELTENDE IJSKAPPEN...!

Bram Vermeulen zong het al:

HET IS EEN WEDSTRIJD, HET IS EEN WEDSTRIJD, HET IS EEN WEDSTRIJD DIE JE NIET WINNEN KAN...!

Citaat uit SMELTEND IJS van Arnaldur Indridason:

Terugtrekkend ijs: als wij als huidige aardbewoners doorgaan met leven zoals wij nu doen, zullen bij de volgende eeuwwisseling gletsjers (grotendeels) als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

Smeltsnelheid van ijs neemt jaar op jaar toe. Het ijsverlies is schrikbarend; inmiddels meer dan 500 gigaton per jaar, ofwel 1,4 millimeter mondiale zeespiegelstijging per 12 maanden. De wijze waarop ijsverlies vorm krijgt, verschilt per pool: de West-Antarctische ijskap verliest momenteel ijs op een aanzienlijke schaal. Op het Antarctische schiereiland hebben wetenschappers zowel gletsjersmelten als het terugtrekken van gletsjers vastgesteld.

Er is geen bewijs dat de hoeveelheid ijs op Oost-Antarctica afneemt. Bij terugtrekkende gletsjertongen wordt de ijskap instabiel met als gevolg verlies van meer en meer massa. Groenland is gevoeliger voor temperatuurverandering dan Antarctica. De hoeveelheid ijs en de dikte hiervan op Groenland is netto afgenomen. Dit feit, deze afname is ondanks een toename van ijs als gevolg van de hoeveelheid neerslag, tenietgedaan door een grotere versmelting van ijs dan voorzien. De mate van verwoesting zal de mensheid overweldigen als klimaatverandering veel leed en/of ellende veroorzaakt.

Eenieder weet inmiddels dat de trein, nog immer, ondanks anti-coronamondkapjes, milieutechnisch een stuk effectiever is en elektrisch rijden beter is voor het klimaat, daar een zogenoemde stekkerauto in zijn hele leven ongeveer 40% minder CO2 uitstoot dan een auto met een uitlaat, voor de afvoer van schadelijke afvalstoffen. Hoe je het ook wendt of keert, ook een elektrische wagen is nog niet klimaatneutraal:

- tijdens de productie van de accu wordt veel CO2 uitgestoten
- ook de productie van elektriciteit is helaas niet uitstootvrij

Ook bij elektrisch rijden is er (in)directe uitstoot van zowel fijnstof als CO2 en stikstofoxiden (NO x). Opwekking van elektriciteit zorgt dus ook voor uitstoot. Bij een vergelijking met brandstofauto's moet de CO2, die productie met zich meebrengt, meegerekend worden. Dit is de WTW, ofwel Well To Wheel-uitstoot. Uit onderzoek van TNO, Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, blijkt dat de WTW-uitstoot van een elektrische auto drie- tot viermaal lager is dan die van een benzine- of dieselauto...

Schrijver: Annejan Kuperus
7 juni 2020


Geplaatst in de categorie: milieu

4.0 met 1 stemmen 170Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)