Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Abdij van Thelema en jouw sporen

(voor Leah Hirsig (1883 - 1975))

Je bent geboren op 9 april 1883 in Trachselwald, kanton Bern, in Zwitserland. Dit dorp ontstond rondom Schloss Trachselwald. Jouw ouders hadden negen zoons en dochters. Jij was twee jaar, toen jullie naar New York City verhuisden. Je ging naar een middelbare school in The Bronx. Jouw oudere zus Alma en jij wilden graag het occultisme bestuderen. In het voorjaar van 1918 bezochten jullie de occultist Aleister Crowley, die toen in Greenwich Village woonde. Crowley en jij voelden meteen een instinctieve verbinding met elkaar. Hij begon jou direct volop te kussen, wat jij geweldig vond. Je werd al snel zijn minnares en nieuwe Scarlet Woman. Jij inspireerde hem tot het maken van gedichten en kunstwerken. Hij schilderde diverse portretten van jou. Als volwassene was je lerares op een openbare school in The Bronx.

In januari 1919 heeft Crowley jou als zijn Scarlet Woman ingewijd. Je kreeg de naam Soror Alostrael, de baarmoeder/graal van God. Crowley noemde jou ook de Aap van Thoth, wat verwijst naar de metgezel van de god Tahuti, die zijn ideeën in staat stelt werkelijkheid te worden. Jij trouwde eerst met Edward Hammond, met wie je samen een zoon kreeg, Hans Hammond (13 november 1917 - oktober 1985). Jij was de zesde van de elf Scarlet Women/Babalons van Crowley. Met Crowley woonde je op West 9th Street in Greenwich Village. Jij vroeg hem om jou als 'dode ziel' te schilderen. Op 26 januari 1920 werd in Fontainebleau jullie dochter Anne Leah geboren, met de bijnaam Poupée. Op 14 april 1920 tekenden jullie de huurovereenkomst voor de villa Santa Barbara in Cefalù (Palermo). Jullie noemden jezelf Sir Alastor de Kerval en Contessa Lea Harcourt. De villa werd de Abdij van Thelema. Crowley schreef het confronterende, obscene gedicht 'Leah Sublime' voor jou. Jouw vagina noemde hij 'de Hirsig patent vacuümpomp'. Hij schreef ook: 'Wat me echt uit de put trok, was de moed, de wijsheid, het begrip en de goddelijke verlichting van de Aap (jij) zelf. Steeds weer sloeg ze in mijn ziel dat ik de weg van de goden moet begrijpen... We moeten niet naar het dode verleden kijken of gokken met de ongevormde toekomst, we moeten geheel in het heden leven, geheel geabsorbeerd in het Grote Werk.'.

In jouw dagboek uit 1921 schreef je: 'Ik wijd mij geheel aan Het Grote Werk. Ik zal werken voor de goddeloosheid, ik zal mijn hart doden, ik zal voor alle mensen schaamteloos zijn ik zal vrij mijn lichaam prostitueren aan alle wezens.'. Met 'voor de goddeloosheid' bedoelde je 'tegen de goden van valse religies en godsdiensten'. Het Grote Werk is het spirituele pad naar algehele zelftranscendentie. Dit is het proces om onbewuste complexen in het bewuste bewustzijn te brengen, om ze weer in zichzelf te integreren. Het is het bereiken van de verlichting en de redding van de menselijke ziel van de onbewuste krachten die het binden. Het is het verenigen van de tegenstellingen en de vereniging van het Zelf met het Goddelijke. Het is het Hoogste Goed, de Ware Wijsheid, het Volmaakte Geluk. Crowley gebruikte heroïne (3 gram per dag), cocaïne, opium, ether, morfine en chloroform. Hij was dus flink bedwelmd. Zijn vrouw Rose Edith Kelly heeft hij in 1911 in een psychiatrisch ziekenhuis laten opnemen, omdat ze aan dementie leed, veroorzaakt door alcoholisme en het extreem gebruik van drugs. Ze was helemaal ik-loos geworden en dat niet in de boeddhistische zin.

Crowley, Anne Leah en jij arriveerden op 1 april 1920 in Cefalù, waar in 1267 door bisschop Rodolphe de Chevriêres de Kathedraal van Cefalù is ingewijd. De bouw was in 1131 begonnen. Er is o.a. een prachtige afbeelding van Christus Pantokrator. Jij was een ideale, magische partner voor Crowley. Crowley is geboren op 12 oktober 1875 in Royal Leamington Spa, in een rijke familie. Hij studeerde aan het Trinity College in Cambridge. Hij vree met mannen en vrouwelijke hoeren. Hij las 'The Book of Black Magic and of Pacts' uit 1898 van de mysticus/dichter Arthur Edward Waite, met wie hij ook correspondeerde, en 'Die Wolke úber dem Heiligtum' van de mysticus/schrijver Karl von Eckartshausen, in 1896 door de occultiste/theosofiste Isabelle Lace in het Engels vertaald. Deze boeken stimuleerden zijn verlangen om occultist/magiër te worden. Op 18 november 1898 werd hij door Samuel Liddell MacGregor Mathers geïnitieerd in de Outer Order of the Golden Dawn. Allan Bennett leerde hem de basisprincipes van de ceremoniële magie en het rituele gebruik van drugs. Ze voerden samen de toverrituelen van de Ars Goetia uit de Clavicula Salomonis Regis uit. Het oproepen van 72 demonen werd gekoppeld aan 72 engelen van de Shem HaMephorash om de tovenaars te beschermen.

Op 14 oktober 1920 overleed Anne Leah in een ziekenhuis in Palermo. Crowley schilderde tekeningen/fresco's in de Abdij, met name in jullie slaapkamer, de Room of Nightmares. Het waren erotische afbeeldingen, afbeeldingen van monsters, demonen en buitenaardse wezens. Jullie deden aan yoga, sexmagie, orgieën en het contact leggen met de geheime, onzichtbare meesters van Crowley. Je was er niet de enige vrouw, Ninette Shumway was er ook, samen met de kinderen Hansi, Howard en Astarte Lulu Panthea. De actrice Jane Wolfe kwam langs en Raoul Loveday en zijn vrouw Betty May verbleven er. Er kwamen natuurlijk wel meer geïnteresseerden, zoals Mary Butts, die er met anderen getuige van was, hoe jij met een geit probeerde te copuleren, wat mislukte. Dat was een oud-heidens ritueel. In juni 1924 had Crowley geldproblemen en onderging hij pijnlijke operaties voor zijn astma. Jij bleef hem trouw, maar de liefdesrelatie strandde wel. Zijn krassende stem irriteerde jou zo, dat je wilde schreeuwen. Een paar maanden later stopte Crowley de relatie met het tonen van zijn nieuwe Scarlet Woman, Dorothy Olsen. Toch bleef je verbonden met Thelema en toegewijd aan het Grote Werk.

Jij vernieuwde jouw magische eden en jij bleef Ra-Hoor-Khuit aanroepen. Je was de Bruid van Chaos en in 1925 was je opnieuw de schrijfster/secretaresse van Crowley. Volgens Crowley ken je en houd je van de God in hem en niet van zijn man-zijn. In de winter van 1925 zat je in Parijs en had je nog steeds geldnood. Je werkte nog minstens drie jaar voor Crowley. De schrijver Lawrence Sutin (1951, Saint Paul), die de biografie 'Do What Thou Wilt: A Life of Aleister Crowley' schreef, gelooft niet, dat jij in die tijd als prostituée werkte. Je trouwde met William George Barron en op 4 december 1925 werd jullie zoon Alexander geboren. Op 13 maart 1926 publiceerde jouw zus Anna Maria Hirsig haar verhaal 'My Life in a Love Cult, A Warning to All Young Girls' in de New York Journal American. Later geloofde jij niet meer in de helderziendheid van Crowley, maar de Wet van Thelema bleef je erkennen. Je ging naar Amerika terug en je werkte weer als een lerares. Je overleed op 22 februari 1975 in Meiringen, Zwitserland. Je werd 91 jaar.

De Abdij van Thelema is zwaar vervallen en was jarenlang een schuilplek voor zwervers en junks. Het bouwwerk is natuurlijk ook geregeld door Crowley-fans bezocht. De originele tekeningen/schilderwerken van Crowley staan her en der nog op de muren. Plus magische teksten van langsgekomen adepten. Het is er rommelig, smerig en griezelig. Het doet me inderdaad denken aan de nachtmerries van een heroïnejunk, een kraakpand vol verloren drugsgebruikers. Crowley kalkte de beelden, die de psycho-actieve drugs bij hem opriepen als een bezetene op de muren. In die zin had hij het ook Het Gesticht van Thelema kunnen noemen, want die kant ging het veel meer op. Het klopt wel dat een directe versmelting met de goden een heilig doel is, maar tussen kennis en uitvoering ligt een groot verschil. Zijn goden waren ook veelal uitvloeisels van zijn onbewuste angsten. Hij deed zeker wat hij wilde, maar grotendeels onverantwoord en onbestuurd. Hij wilde teveel. Bovendien was hij te aardsgebonden, te stoffelijk, te seksueel gericht bezig. Hij bleef in zijn begeerten hangen, ondanks zijn pogingen om Egyptische goden op te roepen. Bovendien is het misbruiken van spirituele macht geen deugd. Het Beest 666 willen zijn, is bij voorbaat gedoemd om te mislukken.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)