Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Carola Scho(U2)ten

Wat een vreselijk - en tegelijk afschuwelijk mooie televisieavond heeft politica van de Christen Unie Carola Schouten ons als kijkers voorgeschoteld; vreselijk - en afschuwelijk mooi door haar helder - zowel als duidelijkheid in haar antwoorden aangaande door Zomergastenpresentatrice Janine Abbring afgevuurde vragen, maar eveneens in haar commentaar op door haar gekozen televisiefragmenten.

U2's JAHWEH en Schoutens keuzefilm FOR SAMA waren wat mij betreft de hoogtepunten van deze door vicepremier en minister Carola Schouten samengestelde VPRO-avond op NPO2. JAHWEH, het laatste nummer op U2's CD 'HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB' is een bijzonder nummer, hoewel de betekenis kan variëren van 'Hij is', 'de Zijnde' of 'Hij is Hij'. Voor ons meest gangbaar is 'Ik ben die Ik ben'. JAHWEH zit vol religieuze en Bijbelse verwijzingen. Het gaat over verzoening en over moeite die moet worden doorstaan om uiteindelijk bij het goede uit te komen. In de eerste regels vraagt (zanger) Bono een schoen te laten passen, een shirt schoon te maken om vervolgens zijn ziel te laten zingen. De hiervoor genoemde schoenen liepen vast in een doodlopende straat, het shirt was vies geworden en die ziel zit vast in een zak gevuld met huid en botten. Beeldspraken over een soortement van verzoening, een proces van een leven vol problemen naar redding. Verlossing als de pijn vóór een kind is gebaard. Onze handen die moeten dragen en onze monden die niet te snel kritiek moeten leveren. Vervolgens beschrijft Bono het opkomen van de zon en daarméé het verdwijnen van de duisternis.

Hoewel een film over oorlog, is FOR SAMA vooral een film over liefde; twee jonge mensen, de één arts en de ander journalist, worden middenin een oorlog verliefd op elkaar. Zij trouwen, terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd en krijgen vervolgens een prachtige baby. Alle gruwelen en dagelijkse gebeurtenissen van de Syrische Burgeroorlog, die eerder onder de naam Opstand in Syrië bekend stond, startte met protesten van diverse groepen en fracties onder de bevolking van Syrië met aansluitend een gewapende opstand. De Syrische president Bashar al-Assad en zijn regering hadden geen idee hoe hard zij moesten inzetten om de gewapende opstanden neer te slaan...!

Opstanden in het kader van betere levens FOR SAMA c.s.

Schrijver: Annejan Kuperus
18 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.0 met 1 stemmen 175Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)