Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van schaduwplek naar zonovergoten siertuin

(voor Silvina Ocampo (1903 - 1993))

Je bent geboren als Silvina Inocencia Ocampo Aguirre op 28 juli 1903 op 550 Viamonte Straat in Buenos Aires. Jouw rijke, elitaire, aristocratische ouders waren de architect Manuel Silvio Cecilio Ocampo en Ramona Aguirre Herrera, die van tuinieren en vioolspelen hield. Jij was de jongste van hun zes dochters; Victoria, Angelica, Francisca, Rosa, Clara, Maria en Silvina. Jij kreeg thuis les van drie gouvernantes, 1 Franse en 2 Engelse, een Spaanse en een Italiaanse leraar. Jouw voorouders waren gouverneurs, krijgsheren en de politicus Manuel José de Ocampo y Gonzáléz (1810 - 1896), die presidentskandidaat was en bevriend met de schrijver/politicus Domingo Faustino Sarmiento, die van 1868 tot 1874 president was. Jij had een eenzame kindertijd.

Jouw zus Victoria was geboren op 7 april 1890 en zij was de oprichter/uitgever van het literaire tijdschrift 'Sur', opgericht in 1931. Zij was ook een schrijfster. Jij publiceerde ook in 'Sur', artikelen, gedichten en korte verhalen. In Victoria's huis Villa Ocampo in San Isidro, gebouwd door jullie vader in 1891, ontving zij o.a. Rabindranath Tagore, Federico Garcia Lorca, Antoine de Saint-Exupéry, André Malraux, Albert Camus, Graham Greene, Jorge Luis Borges en Igor Stravinsky. De bibliotheek telt 12.000 boeken.

In 1906-1907 waren jullie in Parijs. Victoria trouwde in 1912 met Bernardo de Estrada. Na dit huwelijk nam zij de door jou zeer geliefde gouvernante/oppasser Fanni mee. Fanni hield het allermeeste van jou. Dit betekende voor jou het einde van jouw jeugd. Jij studeerde eerst schilderkunst in Parijs. Jij kreeg les van de kubistische schilder/beeldhouwer Fernand Léger (1881 - 1955) en de kunstenaar/schrijver Giorgio de Chirico. Terug in Buenos Aires kreeg jij les van de kunstcritica Norah Borges, de zus van Jorge Luis Borges, en jij kreeg les van de schrijfster Maria Rosa Oliver, die een vriendin van Che Guevara was, met wie zij correspondeerde. Victoria en Bernardo zijn in 1920 gescheiden. Victoria begon een lange relatie met de diplomaat Julián Martinez. Ze correspondeerde met Virginia Woolf, die ze in juni 1939 in Londen ontmoette, wat geen succes was. Toen jouw zus Clara overleed, begon jij gezelligheid te haten.

In 1934 ontmoette jij de Argentijnse schrijver/journalist/vertaler Adolfo Bioy Casares, geboren op 15 september 1914 in de wijk Recoleta in Buenos Aires. Adolfo was bevriend met Jorge Luis Borges, die hij in 1932 in Villa Ocampo ontmoette. Adolfo was het enige kind van Adolfo Bioy Domecq en Marta Ignacia Casares Lynch. Hij studeerde rechten, filosofie en literatuur. In maart 1935 interviewde Victoria Benito Mussolini, die ze 'een genie en een herboren Caesar' noemde, maar daar kwam ze al snel van terug. In 1936 begon jij met jouw schrijfcarrière, veelal korte verhalen en poëzie. In 1937 verscheen jouw eerste boekwerk 'El viaje olvidado'.

Victoria werd openlijk anti-fascistisch en samen met haar vriendin Pelegrina Pastorino ondersteunde en bewerkte ze het anti-nazi tijdschrift 'Les lettres Françaises', in 1941 opgericht door de schrijvers Jacques Decour en Jean Paulhan. Jacques oftewel Daniel Decourdemanche werd op 30 mei 1942 in Fort Mont-Valérien door de nazi's vermoord. Hij werd 32 jaar. Hij studeerde Duitse literatuur en hij was professor Duits aan het lycée Rollin in Parijs, wat nu het Collège-lycée Jacques-Decour is, aan de Avenue Trudaine. Edouard Manet ging naar deze school. In 1942 verschenen jouw dichtbundels 'Espacios métricos' en 'Enumeración de la patria'. Jij maakte illustraties bij de poëzie van Borges en jij bleef jouw hele leven schilderen. Volgens Borges was er een band tussen jouw poëzie en jouw schilderwerk. Door de poëzie kwam je tot de lichtgevende manieren van het tekenen en schilderen. In jouw poëzie is de directheid en de zekerheid van het visuele beeld duidelijk aanwezig. In 1946 verscheen de dichtbundel 'Los sonetos del jardín'.

Jij werkte vaak samen met andere schrijvers. In 1940 schreef je samen met Jorge Luis Borges en Adolfo Bioy Casares de 'Antologia de la literatura fantástica', met 81 fantastische verhalen, gedichten en fragmenten van diverse schrijvers wereldwijd. In 1941 verscheen de samen met Borges en Casares samengestelde 'Antologia poética Argentina'. Jij schreef in 1946 de detective-roman 'Los que aman, odian' samen met Adolfo Bioy Casares. Dit is in 2017 verfilmd, met Guillermo Francella (1955, Buenos Aires) en Luisana Lopilato (1987, Buenos Aires) in de hoofdrollen. In 1956 publiceerde je het theatrale werk 'Los Traidores', samen met de schrijver/dichter Juan Rodolfo Wilcock, die op 16 maart 1978 in zijn landhuis in Lubriano overleed. Hij werd 58 jaar. Je schreef over vrouwen, die de traditionele orde, die aan hen wordt opgelegd, gaan verstoren. Jouw schrijverschap is grotendeels overschaduwd door Victoria, Adolfo en jouw vriend Jorge Luis Borges.

Jouw huwelijk met Adolfo was behoorlijk turbulent. Hij had openlijk diverse minnaressen. In 1954 kreeg Adolfo samen met één van zijn maîtresses een dochter, Marta. Jij hebt Marta geadopteerd. Jullie bleven tot jouw overlijden samen. In 1959 verscheen 'La furia', met 34 korte verhalen, waarmee jij eindelijk enige erkenning kreeg. Victoria overleed op 27 januari 1979 en zij is in het familiegraf op de begraafplaats van La Recoleta begraven. In 1992 verscheen 'La torre sin fin'.

Jij kreeg de ziekte van Alzheimer en op 14 december 1993 ben jij in Argentinië overleden. Je werd 90 jaar en je bent in de begraafplaats van La Recoleta begraven, in het familiegraf van de Ocampo familie met de inscriptie '1810 Manuel Ocampo 1896'.

Op 4 januari 1994 overleed Marta, doordat ze door een auto werd aangereden. Zij werd 39 jaar. Adolfo overleed op 8 maart 1999. Hij werd 84 jaar en hij is in het familiegraf Casares op de La Recoleta begraafplaats begraven. Na zijn overlijden kreeg zijn zoon Fabián Bioy jullie landgoed. Fabián overleed op 11 februari 2006 in Parijs. Hij werd 40 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
24 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)