Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een XXL-occultist zonder geheimen

(voor Joséphin Péladan (1858 - 1918))

Je bent geboren op 28 maart 1858 in Lyon. Jouw familie was vroom rooms. Jouw moeder was Joséphine Vaquier. Jouw vader was Louis-Adrien Péladan (1815 - 1890), een schrijver, dichter en Ridder van Sint-Sylvester. Hij was lange tijd de hoofdredacteur van 'La France litteraire'. Hij schreef over verschijningen en profetieën. Hij beleed een filosofisch-occult katholicisme. Jouw broer Adrien Péladan was geboren op 18 juni 1844 in Nîmes. Hij was een bekende homeopaat/magnetiseur, die het tijdschrift 'L'Homéopathie des familles et des médecins' stichtte.

Jij studeerde eerst aan het jezuïetencollege in Avignon. In Avignon staat het Palais des Papes, met daarnaast de kathedraal. Daar ontdekte je dat een leraar atheïst was en dat maakte je belachelijk, waardoor je naar de middelbare school in Nîmes moest. Ook van de jezuïeten. De kathedraal van Nîmes is gewijd aan de Heilige Maagd Maria en Sint Castor van Apt. Je wist jouw baccalaureaat niet te behalen en je ging in 1882 naar Parijs, waar je een literair schrijver en kunstcriticus was. In Parijs kreeg je van Arsene Houssaye een baan als artistiek recensent bij 'L'Artiste'. Je nam al vroeg het pseudoniem Sâr Merodak Péladan, verwijzend naar de Babylonische beschermgod Mardoek. Jij gaf jouw vrienden ook namen uit het Babylonische godendom. Jij was excentriek in jouw ideeën en kleding. Je had paars briefpapier en je gebruikte continu neologismen. Je was een getalenteerde, erudiete schrijver en kunstminnaar, maar door jouw grootheidswaan had je veel vijanden.

Je ontmoette de schrijvers Paul Bourget en Jules Barbey d'Aurévilly. Jules schreef het voorwoord in jouw roman 'Le Vice suprême' uit 1884. In 1884 ging jij samen met de dichter Stanislas de Guaita de Rozenkruisersbroederschap herscheppen. Jullie schakelden daarbij de hulp van Gérard Encausse in. Jij werd beïnvloed door de occultist/magiër Éliphas Lévi.

Op 29 september 1885 overleed jouw broer Adrien door een vergiftiging. Een apotheker uit Leipzig had een fataal homeopathisch geneesmiddel gemaakt op basis van strychnine. Adrien liet het eerst aan een patiënte proeven, die later op straat neerstortte, maar ze werd wel gered. Adrien had het ook geproefd en hij overleed thuis. Hij was ook een erudiete esotericus. Jij erfde zeer veel esoterische boeken en een neo-tempeliersinwijding, gebaseerd op de Regel van Benedictus. Jij was lange tijd lid van esoterische groepen. Je was een non-conformist en je bleef nooit lang bij dezelfde groep. Je beschikte over een enorme kennis en een superioriteitsgevoel. Jouw esoterische boekwerken publiceerde jij vooral in de reeks 'Amphithéâtre des Sciences Mortes', uitgegeven door Lucien Chamuel, een Rozenkruiser/Martinist/occultist, die met de esotericus Gérard Encausse (Papus) bevriend was. Na Chamuel waren jouw uitgevers Henri Chacomac en Albert Messein.

Kunst was voor jou een gebed, iets wat de mens tot God moest verheffen. Jij hebt diverse teksten van Leonardo da Vinci voor het eerst in het Frans vertaald. Jouw eerste Salon was een groot succes. De koetsen van het publiek versperden de wegen en jij kreeg 3000 vermeldingen in kranten en tijdschriften. In Italië (Florence, Rome) werd je verliefd op Quattrocento-kunst en Leonardo da Vinci. Terug in Parijs verscheen jouw debuutroman 'Le Chemin de Damas'. In 1888 verscheen jouw beroemdste boek 'Istar'. Je nam een Assyrische baard en een Assyrische haardracht en jurk, waar je kritiek op kreeg, met name van de cartoonisten. Toen bekend werd dat je androgyne zuiverheid symboliseerde, escaleerde het. Je vond dat de muziek van Richard Wagner Frankrijk/Europa van het giftige materialisme zou reinigen.

Jij zag de mensheid als gevallen engelen, die via de kunst naar het Goddelijke terug kunnen keren. Door ontwaakt te raken en te zijn. Jan Toorop bijvoorbeeld behoorde tot jouw kring van ontwaakten, die het onzichtbare zichtbaar maken. In 1888 stichtten Stanislas en jij de Kabbalistische Orde van het Rozenkruis op. In 1890-1891 verliet jij deze Orde en richtte jij de Ordre de la Rose-Croix catholique du Temple et du Graal op. Jij noemde jezelf de Hogepriester/Sâr van de Orde. Tussen 1892 en 1897 zijn er zes salons geweest, met kunst, literatuur en muziek. De Salon de la Rose + Crois. Veel symbolistische schilders, schrijvers en componisten presenteerden zich, zo'n 230. Jij werd ook beïnvloed door de legendes over koning Arthur en het werk van Charles Baudelaire en Edgar Allan Poe. Enkele deelnemers van jouw salons waren: Arnold Böcklin, Erik Satie, Fernand Khnopff, Ferdinand Hodler, Jan Toorop, Gaetano Previati, Antoine Bourdelle, Jean Delville, Carlos Schwabe en Charles Filiger, die aan alcohol en ether verslaafd was.

In 1891 ben jij door Marcellin Desboutin zeer stijlvol geportretteerd. Op het schilderij 'L'Absint' van Edgar Degas zit Marcellin naast de charmante actrice Ellen Andrée. Jij begon een revolutie tegen het realisme en het naturalisme (Émile Zola) en jij begon de herbetovering van een desintegrerende en decadente samenleving. De wakkere kunstenaars-ingewijden krijgen rechtstreeks Goddelijke inspiratie. Jij wilde de religie vervangen door de kunst en via de schoonheid de zielen verheffen. Jij las geen kranten. Op 10 januari 1896 trouwde jij in Parijs met Joséphine Le Roy de Barde, Gravin van Larmandie, de weduwe van graaf Raoul Henri Gaston Le Roy de Barde (1858 - 1895). Op 31 mei 1900 zijn Joséphine en jij gescheiden. Jij overleed op 27 juni 1918 in Neuilly-sur-Seine door het eten van giftige zeevruchten in combinatie met een longontsteking. Je werd 60 jaar en je bent in de Cimetière des Batignolles begraven.

De kunstenares/schrijfster/geleerde Dr. Ph.D. Sasha Chaitow heeft zich volop in jou verdiept en zij publiceerde in 2016 het boek 'Saving the Lives of Angels: Redemption through the Arts', dat over jou gaat. Op You Tube staat 'The genius of Joséphin Péladan by Sasha Chaitow', waarin zij op een zeer prettige manier jouw levensvisie uitlegt.

Schrijver: Joanan Rutgers
11 september 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)