Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Na 15 jaar met Rodin barstte je los

(voor Émile-Antoine Bourdelle (1861 - 1929))

Je bent geboren op 30 oktober 1861 in Montauban. De neoklassieke schilder Jean-Auguste-Dominique Ingres is er ook geboren. De stad ligt op de rechteroever van de Tarn. In het Musée Ingres op 19, Rue de l'Hotel de Ville staan ook beeldhouwwerken van jou, zoals 'La Victoire de Hartmannwillerkopf' en 'La mort du dernier centaure'. Jouw vader was een meubelmaker. Je was 13 jaar toen je de school verliet en in het atelier van jouw vader ging werken. Daar maakte je houtsnijwerk. In 1876 kreeg je hulp van de schrijver Émile Pouvillon en kreeg je een beurs om aan de School voor Fijne Kunsten in Toulouse te studeren. Toch bleef je een felle individualist en pleegde je verzet tegen het formele lesprogramma. Émile was bevriend Pouvillon was bevriend met de schrijver/marine-officier Pierre Loti (Louis Marie-Julien Viaud), die 'Le Roman d'un enfant' schreef, wat Marcel Proust sterk heeft beïnvloed.

Op jouw 24-ste ging jij naar de École des Beaux-Arts in Parijs. Je werkte in het atelier van de beeldhouwer/schilder Alexandre Falguière en je kwam bij zijn buurman, de beeldhouwer Aimé-Jules Dalou, over de vloer. Dalou was met Irma Vuillier getrouwd en hun dochter Georgette was geestelijk gehandicapt. Hij was bevriend met Auguste Rodin. In 1885 kreeg jij een succesvolle vermelding voor 'De eerste overwinning van Hannibal'. Jij huurde een atelier op 16, Impasse du Main, naast de schilders Eugène Anatole Carrière en Jean-Paul Laurens, die ook een beeldhouwer was. Eugène Anatole was goed bevriend met Rodin en in 1890 portretteerde hij Paul Verlaine. Zijn vrouw Marguerite stond vaak model voor hem. In 1887 verliet je het atelier van Falguière en je maakte 40 sculpturen van Ludwig von Beethoven. In september 1893 ging jij in het atelier van Rodin werken en je werkte 15 jaar met hem samen.

In 1895 kreeg jij de opdracht om een oorlogsmonument voor de stad Montauban te maken. Jouw plannen veroorzaakten een schandaal, maar Rodin wist de zaak te redden, waardoor het monument in 1902 werd opgericht. In 1900 maakte je een buste van Apollo, waarmee je Rodin's stijl losliet. In 1900 werd er door Rodin, Jules Desbois (1851 - 1935) en jou een vrije school voor de beeldhouwkunst opgericht, het Institut Rodin-Desbois-Bourdelle. Desbois was een leerling van de beeldhouwer Pierre-Jules Cavelier. Henri Matisse was een leerling van jullie. De school heeft maar kort bestaan. In 1905 had je jouw eerste solo-expositie in de galerie van de gieterij-eigenaar Hébrand. Door de gieterij van Hébrand kon je grotere werken maken en kreeg je meer erkenning. In 1906 overleed jouw vader en je veranderde jouw voornaam in enkel Antoine, net als jouw vader.

In 1902 verliet jij het atelier van Rodin. Rond 1903 werd de zoon van de kunstenares Stephanie van Parys (1877 - 1945) en jou geboren, Pierre (1903 - 1966), die ook kunstenaar werd. In 1904 trouwde jij met Stephanie van Parys, ook bekend als Vanparys. Zij was vaak jouw model. In 1909 exposeerde je 'Hercules de Boogschutter' in de Salon van de Societé Nationale des Beaux-Arts. Je werd leraar aan de Académie de la Grande Chaumière in Montparnasse, in 1904 door de beeldhouwer/schilder Claudio Castelucho y Diana, de schilderes Alice Dannenberg en de schilderes/graveur Martha Stettler opgericht. Alice en Martha waren van 1909 tot 1945 de directrices van de school. Op 16 december 1945 overleed Alice in Châtillon. Andere leraren op de Académie de la Grande Chaumière waren: Walter Sickert, Lucien Simon, Ossip Zadkine, de Poolse schilderes Olga Boznánska, die in 1894 'Meisje met Chrysanten' schilderde, Margaret Ponce Israël, die in 1987 op haar fiets door een tractor-trailer werd aangereden en 57 of 58 jaar werd, en de decoratieve kunstenaar Eugène Grasset, een pionier van de Art Nouveau, die o.a. een poster van Sarah Bernhardt als Jeanne d'Arc maakte.

Alberto Giacometti en de beeldhouwster Adaline Kent waren leerlingen van jou. Adaline trouwde met de kunstenaar Robert Boardman Howard, met wie ze twee kinderen kreeg, Ellen en Galen. Op 1 maart 1957 kreeg Adeline een auto-ongeluk op de Pacific Coast Highway in Marin County. Ze werd 56 jaar. In 1913 werd het Théâtre des Champs-Élysées op 15, Avenue Montaigne ingehuldigd, met aan de buitenkant bas-reliëfs van jou, o.a. 'Apollo met drie van de negen muzen'. In het atrium maakte je decoraties. Deze kunstwerken waren het begin van de Art Deco stijl richting het modernisme. In 1913 deed je mee aan de Armory Show in New York, de eerste, grote expositie van de moderne kunst in Amerika. Met name georganiseerd door Walter Pach, Walter Francis Kuhn en Arthur Bowen Davies. Je was mede-oprichter en vice-president van de Salon des Tuileries. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte je in Parijs aan een monument voor generaal Carlos María de Alvear, in opdracht van jouw Argentijnse beschermheer Rodolfo Acorta. Dit werd in 1925 in Buenos Aires ingehuldigd. In 1918 hertrouwde jij met jouw voormalige kunststudente Cléopâtre Sevastos (1892 - 1972), die van Griekse afkomst was. Zij en jullie dochter Rhodia inspireerden jouw beeldhouwwerken. Rhodia was een kunstcurator.

In 1922 maakte jij het 9 meter hoge, bronzen standbeeld 'La France', wat in 1948 bij het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris is geplaatst, bij het Palais de Tokyo, 13, Avenue du Président-Wilson. In 1925 maakte jij 'Sappho', wat in Montauban is geplaatst. In 1929 werd jouw eerste, grote, openbare sculptuur op het Place d'Alma, in de Jardin d'Erevan in Parijs ingehuldigd, een kolossaal monument voor de Poolse held/dichter Adam Bernard Mickiewicz. Jij overleed op 1 oktober 1929 in Le Vésinet. Je werd 67 jaar en je bent in de Cimetière du Montparnasse begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
14 september 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)