Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Opvallende mensen geniaal in brons gegoten

(voor Ethel Myers (1881 - 1960))

Je bent geboren als Lillian Cochran op 23 augustus 1881 in Brooklyn, New York. Jouw 20-jarige moeder was ziek toen jij geboren werd en toen jij vier jaar was, overleed zij. Jouw vader was al overleden, waardoor jij werd geadopteerd door Michael en Alfiata Klinck, die jou Mae Ethel Klinck noemden. Na het overlijden van Michael woonde jij in Brooklyn en Orange, New Jersey. Je kreeg uitstekend onderwijs op openbare en privé scholen. Alfiata stimuleerde jou om piano te spelen, opdat je concertpianiste kon worden, maar jij vond het saai en je wilde schilderes worden. In jouw tweede jaar op de Newark middelbare school vertrok je naar de National Academy op 23th Street in New York City. Jij kreeg les van de figuur- en genreschilder Walter Satterlee, aan de overkant van de academie. Je zakte voor het examen van de academie.

Jij studeerde aan de Chase School, in 1896 door William Merritt Chase geopend. Het werd in 1898 de New York School of Art, waar jij tot 1904 studeerde. Je kreeg o.a. les van William Chase, die jou sterk beïnvloedde. Edward Hopper, Guy Pène du Bois, Gifford Beal en Joseph Stella waren jouw medeleerlingen. Je had contact met George Luks, John Sloan, William Glackens, Arthur Bowen Davies, Ernest Lawson en Elmer Livingstone MacRae. In New York en Boston bestudeerde je de Joodse en Italiaanse wijken, waar je thuis schetsen van maakte. Je deed dat door dezelfde kleding te dragen en jezelf tussen hen te mengen, vooral bij de kinderen om hun speelgewoonten te observeren.

In 1904 ontmoette je de kunstenaar/schrijver Jerome Myers, geboren op 20 maart 1867 in Petersburg, Virginia. Jerome had zijn atelier op 232 West 14th Street, naast het atelier van Edward Adam Kramer. De kunsthandelaar William Macbeth kwam het werk van Edward bekijken en Edward stuurde hem ook naar Jerome. Vanaf 1902 verkocht Jerome zijn werk via de Macbeth Gallery, waar jij kwam kijken. Jij spaarde ook de krantenknipsels over hem. Zijn werk van de immigranten in de Lower East Side werd volop gewaardeerd, met name door jouw leraar Robert Henri. Jerome en jij bezochten elkaar in jullie ateliers, het zijne op 59th Street, het jouwe in het oude Gentleman's House Connelly, met het uitzicht op de River Hudson. In oktober 1905 ben jij met Jerome getrouwd en gingen jullie in 59th Street wonen. Jouw adoptiemoeder was tegen het huwelijk, omdat Jerome een arme kunstenaar was. Zij onterfde jou.

Op 21 oktober 1906 werd jullie dochter Virginia Myers in New York geboren. Het was een zware bevalling. Jouw adoptiemoeder stuurde jou een briefje: wanneer je Jerome en Virginia zou verlaten en bij haar kwam wonen, zou je alles van haar erven. Je hebt haar nooit geantwoord. Je besloot kleine, realistische sculpturen te maken inplaats van te schilderen. Zo kreeg Jerome meer atelierruimte. Je maakte karikaturen van stadsmensen en velen met humoristische poses. Op de Armory Show in 1913 exposeerde je er negen, zoals 'Miss Broadway', 'Fifth Avenue Girl', 'Fifth Avenue Gossips' (drie roddeltantes, schitterend afgebeeld!) en 'The Apprentice of Madison Avenue'. De Armory Show werkte in het nadeel voor veel Amerikaanse artiesten, die minder voor minder geld verkochten, omdat de meeste aandacht naar de Europese modernisten ging.

Virginia was vier jaar, toen ze haar eerste, publieke solo-dans uitvoerde op de muziek bij 'Morning Mood' uit 'Peer Gynt' van Edvard Grieg. Dit gebeurde in het Plaza Hotel in Midtown Manhattan, geopend in 1907. Virginia werd een beroemde en alom bejubelde danseres met eigen originele dansinterpretaties. Jij maakte zeer bijzondere, bronzen beeldjes, o.a. 'A Lady', 'The Opera', 'Haughty Maid', 'Crinoline Girl', 'The Vaudeville Team', 'The Great Arch', 'Flowery Dress', 'Florence Reed', 'The Fifth Avenue Girl', 'The Matron', 'Metropolitan Opera Corridor' en 'The Gambler, Joe Johnson'. Op haar vijfde danste Virginia haar eigen improvisaties in de film 'Dream Dances of Virginia Myers', die 20 minuten duurt, gemaakt in de Edison Studios door de Edison Film Company, opgericht in 1894 door Thomas Alva Edison. Virginia werd op 41 East 21th Street in Manhattan gefilmd. Jij boekte de theaters voor Virginia en jij regelde de contracten. Verder coördineerde jij de kostuums, decorontwerpen, muzikanten, publiciteit en het drukken van tickets en programma's.

Jerome en jij regelden 17 recitals in New Yorkse theaters. Virginia was een dansgenie, een wonderkind van de dans. Op haar vijfde, op 28 februari 1912, had zij haar eerste, volledige concertuitvoering in het Berkeley Theatre. De tweede uitvoering was op 10 december 1923. In 1914 gingen jullie met veel schilderijen en andere kunstwerken naar Londen en direct door naar Parijs, waar jullie in een appartement op de linkeroever woonden. Toen de Eerste Wereldoorlog begon, zijn jullie met een schip naar Amerika teruggekeerd. Er waren al afspraken geregeld met een Parijs theater, waar Virgina zou optreden, maar alles viel in duigen. Jullie waren uitgeput en hongerig. Jij tekende komische taferelen over de mode in de kledingwereld, wat jouw broodwinning was. Jullie woonden in twee kamers op West 37th Street in het Garment District, op de bovenste verdieping. Één kamer was Jerome's atelier. In de andere aten en sliepen jullie.

Jij werd een kledingontwerpster. Jij huurde een appartement op East 58th Street en je had drie assistentes. Je werkte voor de Fifth Avenue winkels. Je ontwierp vrouwenkleding en hoeden. Van 1920 tot 1940 had je een winkel en ontwierp je kleding voor beroemdheden, podium/opera artiesten en fabrikanten. In april 1923 deed Virginia haar eerste solo-optreden met een orkest op het hoofdpodium in Carnegie Hall. In 1940 overleed Jerome in zijn studio in een Carnegie Hall toren. Hij werd 73 jaar. Daarna bevorderde jij zijn artistieke reputatie. Jij doceerde over zijn werk en jij onderhield de Jerome Myers Memorial Gallery. Van 1949 tot 1959 was jij artistiek directrice van de afdeling Schone Kunsten en Keramiek in het Christodora House op 143 Avenue B in East Village. Jij overleed op 24 mei 1960 in Cornwall, Orange County. Je werd 78 jaar. Virginia overleed op 4 januari 1975 in New York. Zij werd 68 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
4 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)