Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De rake voetstappen van een vrije ziel

(voor Agnes Henningsen (1868 - 1962))

Je bent geboren als Agnes Kathinka Malling op 18 november 1868 in het zuiden van Funen, in de gemeente Kerteminde, in Rynkeby. Dat was op het landgoed Skovsbo. Jij was de middelste van drie zussen. Jouw vader Peter Andersen was een boer en jouw moeder was Ophelia Malling, die in 1874 overleed. Jij bent in Rynkeby opgegroeid. Jouw vader hertrouwde al snel met de jonge lerares van jouw zussen en jou. Het was een slecht huwelijk, waar iedereen onder leed. Jouw vader overleed in 1883 als alcoholist en met schulden. Door het navrante overlijden van jouw ouders besloot jij voorgoed atheïste te worden.

Jouw oudste zus Mimi was twee jaar ouder en jouw jongste zus Tut was drie jaar jonger. Op jouw 14-de verloofde jij met jouw 24-jarige oom Ferdinand. De familie had het huwelijk geregeld en stuurde jouw zussen en jou naar een kostschool in Stagelse, waar de Vikingen in 980 de ringvesting Trelleborg bouwden. Nabij Stagelse liet koning Valdemar de Grote in 1165 het Antvorskov Klooster bouwen. Jij was vanwege jouw intelligentie de favoriete leerling van de hoofdinspecteur. Op jouw 17-de wilde jij met de theologie-student Mads Henningsen trouwen. Je werd zwanger, zodat je met hem kon trouwen, want anders kon dat pas op jouw 21-ste. Jij was zeven maanden zwanger, toen jij in Fredericia met Mads trouwde. Jouw schoonouders waren er bij.

Mads stopte met zijn theologiestudie om een masterstudie te doen. Hij werd later een universitaire hoofddocent aan een school in Ordrup, Kopenhagen, de Ordrup Latin en Realskole, later het Ordrup Gymnasium. Jullie kregen samen drie kinderen. Jullie waren arm en Mads werkte in een opgelapte broek. Nadat jij jouw sieraden had verpand, begon onder het pseudoniem Helga Maynert jij korte verhalen te schrijven. Jouw vriend, de homoseksuele schrijver Herman Bang, hielp jou om korte verhalen in 'Kobenhavn' te publiceren. Voor een tientje publiceerde je in het dagblad 'Kobenhavn' en ontmoette je de redacteur/schrijver Carl Ewald, op wie je razend verliefd werd. Carl's vader was de schrijver Herman Frederik Ewald. Carl was getrouwd met Betty Ponsaing en hun zoon was de schrijver/vertaler Jesper Ewald. Je had een liefdesrelatie met Carl en op 9 september 1894 werd jullie zoon Poul Henningsen geboren, de zoon van Carl en jou. Je had Mads niet verteld dat Poul van Carl was.

In februari 1895 had Mads een minderjarige studente gekust en was hij daarom ontslagen. Mads ging in zijn eentje naar Amerika en jullie zijn gescheiden. Mads werd de Deense, plaatsvervangende consul in New York. Poul en jij woonden een tijd bij Carl, Betty en Jesper. Jouw andere drie kinderen woonden bij jouw schoonouders Henningsen. Jij wilde vroedvrouw worden, maar jij werd afgewezen vanwege het wangedrag van Mads op de Latijnse school. Je was een tijd kapster in het centrum van Kopenhagen. Je had een luxe kapsalon op Stroget. Betty en Carl waren aardig voor jou. In 1898 verhuisde je naar Roskilde om geconcentreerd te kunnen schrijven. Je schreef over liefde en seks en je was een activiste voor seksuele vrijheid.

In 1899 debuteerde je met de roman 'De glans' en in datzelfde jaar verscheen 'Stroom'. In 1900 begon je geregeld op reis te gaan. Je had vele, nieuwe geliefden en je was o.a. bevriend met de schrijver Gustav Wied, die op 24 oktober 1914 in Roskilde op zijn 56-ste zelfdoding pleegde door een overdosis kaliumcyanide, de dichter/schilder Holger Drachmann en de geleerde/criticus Georg Brandes. Je verbleef een lange tijd in Polen. In 1901 verscheen de liefdesroman 'Dochters van Polen' (Polens Dotre), over twee vrouwen met dezelfde man, in 1903 'De melaatsen', in 1905 'Geluk' en in 1911 'De geliefde Eva'. Jij hielp Betty bij de geboorte van een nieuw kind en daarna verhuisde jij. Je kreeg steun van jouw zussen, die goed gehuwd waren. Jij publiceerde 15 romans.

In 1919 trouwde jij met de advocaat/schrijver Simon Koch, maar je bleef buitenechtelijke relaties hebben. Je vond de burgerlijke conventies maar niks. Jouw vrije, seksuele opvattingen en gedragingen zorgden voor frictie met jouw tijdgenoten. Jij was tegen iedere vorm van hypocrisie en conventie, die de levensvrijheid beperkt. Simon overleed in 1935. Van 1941 tot 1955 publiceerde jij jouw memoires in acht delen. In 1956 verscheen jouw roman 'Ik zie je in Arizona', in 1958 'Het gepassioneerde meisje' en in 1959 'Golfslagen', jouw laatste roman. In 1960 werd jij lid van de Deense Academie, opgericht op 28 november 1960 door de schrijver Karl Bjarnhof, die enkele teksten van jouw zoon Poul op muziek zette, en de kunsthistoricus Christian Elling, een vriend van Karen Blixen. Karen Blixen was net als jou vanaf de oprichting lid van de Deense Academie. Bjarnhof's dochter, de actrice Hannah Bjarnhof (1928 - 2002) was openlijk lesbisch. Zijn kleinzoon is de fotograaf Morten Bjarnhof.

Jij overleed op 21 april 1962 in Kopenhagen en jij werd 93 jaar. Je bent in de Rynkeby Kirkegard begraven.

Poul trouwde met Else Stroyberg en Inger Henningsen. Zijn zoon met Else heet Simon. Poul, die architect/regisseur/revueschrijver was, overleed op 31 januari 1967. Hij werd 72 jaar. Jouw andere kinderen waren; Ellinor (1887 - 1952), Esther (1889 - 1965) en Tage (1891 - 1977). Jouw kleinzoon Sten Hegeler is psycholoog, seksuoloog en schrijver.

Schrijver: Joanan Rutgers
12 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)