Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wild en instinctief gepassioneerd

(voor Marion Hasbrouck Beckett (1886 - 1949))

Je bent geboren op 7 februari 1886 in New York. Jouw moeder was Estelle Josephine Newman uit Watkins en jouw vader was Charles Henry Beckett uit Williamstown. De kunstschilderes Katherine Nash Rhoades was vanaf 1904 jouw vriendin. Zij was op 30 november 1885 in New York geboren. Zij studeerde bij Robert Henri in Parijs. Zij ging naar de Veltin School for Girls op 160 West 74th Street in Manhattan, net als de beeldhouwster Malvina Hoffman. Katharine was intiem bevriend met de fotograaf Alfred Stieglitz. Katharine, Agnes Elizabeth Ernst en jij waren modellen voor Alfred Stieglitz en Edward Steichen. Katherine had een liefdesaffaire met de modernistische schilder Arthur Beecher Carles. In 1908 reisde jij met Katherine en Malvina Hoffman naar Parijs, waar jij twee jaar studeerde. In 1915 had jij samen met Katharine een expositie in de kunstgalerie '291'. De kunstverzamelaar/mecenas Charles Lang Freer noemde Katherine, Agnes Elizabeth Meyer en jou de 'Three Graces of 291'. Charles Freer was een goede vriend van James McNeill Whistler. In 1915 maakte je een portret van Edward Steichen.

In 1916 maakte jij een portret van de schilderes Georgia O'Keeffe, wat zeer in trek was. Het hing ook in januari 1925 als hoofdportret in de Montross Gallery, waar ook een portret van Katharine hing. In januari 1917 exposeerde jij portretten in de Modern Gallery op 5th Avenue van de Mexicaanse kunstenaar/schrijver Marius de Zayas, een zelfportret, een portret van jouw vader, van Alfred Stieglitz en van de krantenuitgever Eugene Meyer, de man van Agnes Elizabeth, met wie hij vijf kids kreeg, o.a. de uitgeefster Katharine, die de Washington Post leidde, en de portretfotografe/socialite Florence, een goede vriendin van Man Ray, die haar fotografeerde. Florence fotografeerde o.a. Thomas Mann, Charlie Chaplin, Judy Garland, Christopher Isherwood, Vladimir Horowitz, Arnold Schönberg en Edward Steichen. Florence was met de acteur Oscar Homolka getrouwd, met wie zij twee kids kreeg, Vincent en Lawrence.

Jouw vader overleed op 29 november 1917. Hij werd 57 of 58 jaar. Jij was het enige kind en jij erfde een groot fortuin. Rond 1915 portretteerde jij Katherine bij een vaas bloemen en met een hoed op. Het is schitterend hoe ze kijkt. Haar 'Permanent Nude' uit ongeveer 1915 lijkt mij een zelfportret. Zij was naast schilderes ook dichteres en illustratrice. Jij was in New York lid van de artistieke kring van Alfred Stieglitz. Je was vooral bekend als portretschilderes. De fotograaf Clarence Hudson White zorgde ervoor dat Stieglitz de fotograaf/schilder Edward Jean Steichen ontmoette. Alfred en Edward begonnen in 1908 de kunstgalerie '291' op 291 Fifth Avenue in New york. In 1913 exposeerde jij de portretten van jouw moeder Mevrouw Charles H. Beckett en Mevrouw Clara Smith Steichen op de Armory Show. Edward en Clara hadden twee kids; Mary en Kate. In 1914 beschuldigde Clara Edward van een seksuele affaire met jou. Jij was toen bij hen in Frankrijk.

Samen met Katherine Rhoades en Agnes Meyer reisde jij vaak naar Voulangis, waar jullie Edward en Clara Steichen bezochten en portretteerden. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog was jij hun enige gast. Twee dagen voordat de Duitsers arriveerden, konden jullie evacueren. In 1917 was jij kantinewerkster voor het Rode Kruis in Frankrijk. In die tijd had jij een seksuele affaire met Edward. In 1919 had jij een atelier in de Latijnse wijk van Parijs, waar jij met Edward vree. Jij ging samen met Edward naar New York en Vermont, waar jouw moeder woonde. In 1919 werd jij door Clara aangeklaagd wegens 'vervreemding van genegenheid', wegens een seksuele affaire met Edward, maar zij kon dat niet bewijzen. Zij eiste 200.000 dollar schadevergoeding van jou. Zij beweerde dat jij Edward naar Frankrijk was gevolgd en een affaire met hem had. Clara en Edward zijn in 1922 gescheiden. In 1922 portretteerde jij de toneelschrijfster/theaterproducente Theresa Helburn. Edward's derde vrouw was Joanna Taub. Hij was 80 jaar en zij was 27 jaar. Jij had tien jaar een liefdesrelatie met Edward, tot ongeveer 1926, toen jij met schilderen stopte.

In 1926 zorgde jij voor een geadopteerde zoon en dochter. 's Zomers verbleef jij in een huis in Williamstown, Vermont. In 1930 ging je weer in New York wonen. Agnes Meyer vond jou 'één van de mooiste, jonge vrouwen, die ooit op deze aarde liepen!'. Je was verlegen en gereserveerd. Jouw moeder overleed in 1941. Zij werd 81 of 82 jaar. Jij overleed in 1949 in Manhattan. Jij werd 62 of 63 jaar en jij bent in de Williamstown Village Cemetery begraven, net als jouw ouders. Jouw geadopteerde zoon Hasbrouck Beckett is op 21 januari 1923 geboren en hij overleed op 11 januari 1986. Hij werd 62 jaar en hij is in het Lee Memorial Park in Fort Myers, Florida, begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
15 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 26Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)