Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De onbereikbare geliefde van Gustave Flaubert

(voor Élisa Schlésinger (1810 - 1888))

Je bent geboren als Caroline-Elisa-Augustine Foucault op 23 september 1810 in Vernon, met Le Chateau des Tourelles uit 1196, opgericht door koning Filips II Augustus de Veroveraar, en het 12-de eeuwse Collégiale Notre-Dame. Op jouw 15-de ontmoette jij Maurice Schlésinger in Trouville-sur-Mer. Hij studeerde rechten in Parijs, waar jij hem bezocht. Hij leed aan epileptie en hij woonde bij zijn ouders in Rouen.

Jij trouwde eerst met Émile-Jacques Judée, geboren op 14 maart 1796 in Issoudun. Op 19 april 1836 werd jouw dochter Marie-Adèle-Julie-Monica geboren, terwijl jij nog steeds met Émile-Jacques getrouwd was. In de zomer van 1836 ontmoette jij Gustave Flaubert voor het eerst in Trouville-sur-Mer. Hij was 15 jaar en jij was 26 jaar. Jouw dochter was toen een paar maanden oud. Je werd al Madame Schhlésinger genoemd, terwijl jij nog niet met Maurice getrouwd was en ook nog geen weduwe was. In 1838 schreef Gustave zijn roman 'Mémories d'un fou', waarin hij jou portretteert. Hij was smoorverliefd op jou. Gustave bezocht jou in jouw Parijse gezinshuis, terwijl hij rechten studeerde, waar hij een gruwelijke hekel aan had.

Na het overlijden van Émile-Jacques trouwde jij in 1840 met Maurice Schlésinger, met wie jij al acht jaar samen leefde. Maurice was op 3 oktober 1797 in Berlijn geboren. Hij was Huzar van Brandenburg en directeur van de Gazette en het muziektijdschrift van Parijs. Zijn vader, de uitgever Adolphe-Martin Schlesinger, was de oprichter van de Berliner Allgemeine musikalische Zeitung en de Schlesingersche Buch und Musikalienhandlung. Richard Wagner noemde Maurice een harde en gewetenloze man in het bedrijfsleven, die lijkt op Jacques Arnoux in 'L'Éducation sentimentale' van Gustave Flaubert. Elke muzikant moet met hem in zee als hij een roemrijke en veilige toekomst wil. Maurice stichtte de Paris Musical Gazette, die hij met de Music Revue van François-Joseph Fétis deed fuseren. Op 1 januari 1842 kregen Maurice en jij de zoon Adolphe-Maurice. Om het contact met jou te onderhouden, correspondeerde Gustave met Maurice, ook nadat jij in 1852 met jouw gezin naar Baden-Baden verhuisde.

In 1842 werd de dichteres Louise Révoil de minnares van Gustave, wat ruim tien jaar voortduurde. Louise was met de componist/muziekleraar Hippolyte-Raymond Colet getrouwd. In 1940 was haar dochter Henriette geboren, die zij samen met haar minnaar, de filosoof/politicus Victor Cousin, had gekregen. Haar man overleed op 21 april 1851. Hij werd 42 jaar. Van 1842 tot 1859 had zij een literaire salon. Zij overleed op 8 maart 1876. Zij werd 65 jaar en zij is in Verneuil-sur-Avre begraven.

In 1856 voltooide Gustave zijn roman 'Madame Bovary', wat van 1 oktober tot 15 december 1856 in gedeelten in de krant 'La Revue de Paris' verscheen, opgericht door Maxime du Camp. Madame Bovary is gebaseerd op het tragische leven van de Normandische boerendochter Veronique Delphine Couterier, geboren op 17 februari 1822 in La Rue-Saint-Pierre. In 1836 verhuisde ze naar Blainville-Crevon, waar ze op 7 augustus 1839 met de arts en jonge weduwnaar Eugène Delamare trouwde. Eugène was een medische student van Gustave's vader Achille-Cléophas Flaubert, directeur/hoofdchirurg van het ziekenhuis in Rouen. Eugène was inmiddels arts in dat ziekenhuis. Hij was op 17 november 1812 in Rouen geboren. Op 2 november 1842 kregen Veronique en Eugène een dochter, Alice-Delphine. Veronique had diverse minnaars en ze kwam diep in de schulden terecht. Op 8 maart 1848 pleegde Veronique zelfdoding in Ry. Ze nam waterstofcyanide/arsenicum. Ze werd 26 jaar.

De depressieve, dubbele weduwnaar Eugène pleegde op 18 december 1849 zelfdoding, waardoor Alice-Delphine een weeskind werd. Het huis waar Veronique, Eugène en Alice-Delphine woonden is er nog steeds, net als het graf en de grafsteen van Veronique. In 1844 schilderde Joseph-Désiré Court 'Rigolette zonder Germain zoekt vertier', wat door Madame Brunon als een gelijkenis van jou werd beschouwd. Volgens haar zoon Dr. Raoul Brunon ben jij ook op het schilderij 'Venetiaanse op het Gemaskerd Bal' van Court vastgelegd. Court was de portrettist van de familie Flaubert. Raoul was de stichter van het Musée Flaubert et d'histoire de la médecine in Rouen. De laatste filmversie van 'Madame Bovary' is uit 2014, van de regisseuse Sophie Barthes, met Mia Wasikowska als Emma Bovary. Adembenemend mooi gedaan. Na 'Madame Bovary' schreef Gustave over zijn juridische problemen en bleef hij in Parijs in contact met jouw zoon Adolphe-Maurice Schlésinger.

Op 20 augustus 1863 schreef Gustave aan zijn vriend, de schrijver/fotograaf Maxime du Camp, dat jij aan een zware depressie, aan melancholie leed en in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef. Van 1864 tot 1869 schreef Gustave 'L'Éducation sentimentale', wat in 1869 verscheen. Jij stond model voor de getrouwde Marie Arnoux, op wie Frédéric Moreau (Gustave Flaubert) smoorverliefd is. Gustave keerde baar Trouville-sur-Mer terug om zijn emoties te herbeleven en in deze roman te verwerken. Op 22 februari 1871 overleed Maurice in Baden-Baden en werd jij voor de tweede keer weduwe. Vanwege het landgoed keerde jij naar Trouville terug. Je correspondeerde met Gustave en je bezocht hem twee keer in zijn huis in Croisset, nabij Rouen, aan de oevers van de Seine. Op 8 oktober 1872 schreef Gustave jou zijn laatste brief. Gustave overleed op 8 mei 1880 door een hersenbloeding in Croisset. Hij werd 58 jaar en hij is in de Monumentale Begraafplaats van Rouen begraven.

Jij overleed op 11 september 1888 in het psychiatrisch ziekenhuis van Achern, nabij Baden-Baden. Je werd 77 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
17 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)