Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van bloem naar bloem in de high society

(voor Lillie Langtry (1853 - 1929))

Je bent geboren als Emilie Charlotte Le Breton op 13 oktober 1853 in de Oude Pastorie in St Saviour op Jersey. Jouw vader was William Corbet Le Breton, de dominee van Jersey. Jouw moeder was de schone Emilie Martin. Jij was hun enige dochter van zeven kinderen. Jouw broers waren: Francis, William Inglis, Trevor, Maurice, Clement en Reginald. Jullie voorouder was Richard le Breton, in 1170 één van de moordenaars van aartsbisschop Thomas Beckett. Ridder Richard vertrok naar Jersey. Jouw vader bleef decaan van Jersey, ook al had hij diverse, onwettige kinderen bij zijn parochianen gekregen. Jouw bijnaam was Lillie, omdat je een bijzonder witte huid had.

Op 9 maart 1874 trouwde jij met de 26-jarige, Ierse landeigenaar Edward Langtry, de weduwnaar van Jane Frances Price, de zus van Elisabeth Ann Price, die met jouw broer William getrouwd was. Jouw vader heeft jullie getrouwd. Edward was op 14 februari 1847 in Ulster, County Antrim, geboren. Hij had drie zussen; Emily, Ida en Fanny. Edward woonde in Fortwilliam, Belfast en in House Drumaderragh, nabij Ballyclare. In 1849 verhuisde hij naar Ardimersey Cottabert op Islay. Zijn moeder Eliza overleed in 1854 en zijn vader Robert in 1855. Zijn zussen en hij gingen bij de priester/schrijver Alexander Dallas wonen. Edward en jij woonden eerst op Jersey en daarna in Southhampton. Met jullie jacht 'Gertrude' deden jullie mee aan bootracen. Jullie hadden ook het zeiljacht 'Red Gauntlet'. In Southhampton kreeg jij de tyfus en jullie verhuisden naar 17 Norfolk Street in Londen. In 1876 ontmoette jij Lord Ranelagh en Lady Sebright in Belgravia. Jij was in de rouw, vanwege het overlijden van jouw jongste broer Reginald door een rij-ongeluk. Jouw schoonheid en humor viel op. Jij ontmoette ook Edward, de Prins van Wales, en John Everett Millais portretteerde jou, 'A Jersey Lily' genoemd.

Jij werd overigens als eerste door George Francis Miles geportretteerd, een vriend van Oscar Wilde, aan wie hij jou koppelde. Oscar woonde samen met George in 1 (nu 44) Tite Street in Chelsea. Jij was de eerste minnares van Edward, Prins van Wales, de latere koning Edward VII. George verkocht het portret van jou aan prins Leopold, hertog van Albany, getrouwd met prinses Helena van Waldeck en Pyrmont, de zus van koningin Emma van Nederland. Hun kinderen waren Alice en Charles Edward. Leopold, die hemofilie had, overleed op zijn 30-ste door een hersenbloeding na een val in Cannes. George Miles werd vanaf 1887 in het psychiatrisch ziekenhuis Brislington House aan Bath Road verpleegd, waar hij op 15 juli 1891 overleed. Hij werd 39 jaar en hij is in Almondsbury begraven, waar de St Mary's Parish Church uit 1140 staat. Jij werd ook door Edward Burne-Jones, William Powell Frith en Edward Poynter geportretteerd. Poynter was getrouwd met de domineesdochter Agnes MacDonald, een ware schoonheid, net als jou. Haar zus Georgiana was met Edward Burne-Jones getrouwd. Haar zus Alice was de moeder van Rudyard Kipling en haar zus Louise was de moeder van premier Stanley Baldwin.

Prins Edward was getrouwd met prinses Alexandra van Denemarken, met wie hij zes kinderen had gekregen. Van eind 1877 tot juni 1880 had jij een seksuele relatie met hem. Dat stopte toen jij zwanger werd van jouw vriend Arthur Clarence Jones. Op 8 maart 1881 werd in Parijs jullie dochter Jeanne Marie geboren. In april 1879 had je een korte affaire met prins Louis van Battenberg. Je had ook een relatie met prins Louis Esterházy. In juli 1879 begon je een affaire met de graaf van Shrewsbury. Van 1882 tot 1891 had je in New York een liefdesrelatie met de rijke Nederlands-Amerikaanse Frederick Gebhard, met wie jij aan paardenracen deed. Met hem kocht je twee aangrenzende ranches van 17 vierkante kilometer in Californië. In de Guenoc Valley kocht je een wijnmakerij. Van 1891 tot maart 1893 had je een relatie met de rijke renpaardeneigenaar George Alexander Baird, die op 18 maart 1893 door een longontsteking overleed. Hij werd 33 jaar. Hij schonk jou o.a. het stoomjacht 'White Ladye' en racepaarden. Hij was soms gewelddadig tegen jou, omdat hij erg jaloers was.

In 1880 heeft jouw moeder jouw vader verlaten. In 1881 kreeg jij van jouw goede vriend Oscar Wilde het advies om toneelactrice te worden. Op 19 november 1881 debuteerde jij in het stadhuis van Twickenham in 'de komedie 'A Fair Encounter', waarin jij naast Henrietta Hodson speelde. Daarna speelde jij in het Theatre Royal Haymarket Kate Hardcastle in de komedie 'She Stoops to Conquer' van Oliver Goldsmith. In april 1893 ging daar Wilde's 'A Woman of No Importance' in première en in 1895 Wilde's 'An Ideal Husband'. In 1882 maakte je een tournee door Engeland en speelde je in diverse toneelstukken. Daarna ging je naar Amerika, waar Wilde in New York lezingen gaf. Je had veel succes en in 1883 volgde je een acteeropleiding in Parijs om nog beter te worden. In 1889 speelde je Lady Macbeth en in 1903 speelde je in Amerika in 'The Crossways'.

Op 13 mei 1897 scheidde jij in Lakeport van Edward Langtry. Edward overleed op 15 oktober 1897 in het Chester Asylum door een hersenbloeding na een val op een stoomschip van Belfast naar Liverpool. Hij werd 50 jaar en hij is begraven in de Overleigh Cemetery in Chester. Op 27 juli 1899 trouwde jij in de St Saviour's Church of Jersey met de 28-jarige Hugo Gerald de Bathe. Alleen Jeanne Marie was erbij. Van 1900 tot 1903 huurde jij het Aquarium/Imperial Theatre, waar jij o.a. 'When We Dead Awaken' van Henrik Ibsen en 'The Admirable Bashville' van George Bernard Shaw presenteerde. In 1907 overleed jouw schoonvader en werd Hugo de vijfde Baronet en jij Lady de Bathe. Hugo erfde eigendommen in Ierland, Devon en Sussex. In West Stoke, Sussex, erfde hij Woodend (met 17 slaapkamers), Hollandsfield (met 10 slaapkamers) en Balsom's Farm. In 1919 verkocht jij jouw residentie Regal Lodge in Kentford, waar jij 23 jaar woonde en o.a. de Prins van Wales ontving. Je verkocht ook al jouw racepaarden. Je verhuisde naar Villa le Lys in Monaco. Hugo woonde in Vence.

Je overleed op 12 februari 1929 door een longontsteking in Monte Carlo. Je werd 75 jaar. Jouw vriendin Mathilde Marie Peat was bij jou. Je bent bij jouw ouders bij de Saint Saviour Church op Jersey begraven.
Hugo hertrouwde op 26 november 1931 op Corsica met de Deense Deborah Warschowsk Henius.

Schrijver: Joanan Rutgers
22 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 62Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)