Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De reddende engel van Lord Byron ontredderd

(voor Anne Isabella Noel Byron (1792 - 1860))

Je bent geboren als Anne Isabella Milbanke op 17 mei 1792 in Durham, waar de Kathedraal van Durham staat, die vanaf 1093 door William van Saint Calais en Ranulf Flambar is gebouwd. In deze kathedraal zijn de overblijfselen van drie heiligen; de monnik/geschiedschrijver/kerkleraar Beda Venerabilis, bisschop Cuthbertus van Lindisfarne en koning Oswald van Northumbria. Voorts staat er het Normandische Durham Castle aan de rivier Wear. Jouw ouders waren Sir Ralph Milbanke, 6-de Baronet, en Judith Noel. Jij was hun enigste kind en jij was 11-de barones van Wentworth. Jij was een hoogbegaafd kind en daarom zorgden jouw ouders ervoor, dat jij privélessen van de voormalige Cambridge-professor William Fend kreeg. Jij studeerde klassieke talen en literatuur, filosofie, natuurwetenschap en wiskunde. De geestelijke/schrijver/sociaal hervormer William Fend was getrouwd met Sarah Blackburne, met wie hij zeven kinderen kreeg, o.a. Sophia Elizabeth, een schrijfster/spiritualiste, die bij de schrijfster/gravin/wiskundige Ada Lovelace in de leer was geweest, jouw dochter.

Je was dus hoog opgeleid en een zeer religieuze vrouw. In 1812 ben jij door Charles Hayter geportretteerd. Je droeg een lichtblauwe jurk met witte mouwen en een rode cape. Je had lange, bruine, krullende haren. Je was een actief lid van de protestbeweging tegen slavernij en slavenhandel. Jouw tante was Elizabeth Milbanke-Lamb, getrouwd met de politicus Peniston Lamb, 1-ste burggraaf Melbourne, met wie zij zes kinderen kreeg, o.a. William Lamb, die premier van Engeland was, en Emily Lamb, die met premier Henry John Temple trouwde. In maart 1812 ontmoette jij George Gordon Byron, 6-de Baron Byron, geboren op 22 januari 1788 in Londen. George had al veel succes als dichter, zoals met zijn lange, verhalende gedicht 'Childe Harold's Pilgrimage' uit 1812. Voordat George met jou trouwde, had hij een seksuele relatie met gravin Jane Elizabeth Harley, een domineesdochter, getrouwd met graaf Edward Harley. De politicus Francis Burdett was ook een minnaar van haar.

George had van maart tot augustus 1812 ook een seksuele relatie met de schrijfster Lady Caroline Lamb, de vrouw van jouw neef William Lamb. Caroline was verslaafd aan alcohol en laudanum. Ze overleed op 25 januari 1828. Ze werd 42 jaar en ze is begraven in de St Etheldreda's Church in Old Hatfield, net als William Lamb en premier/markies Robert Gascoyne-Cecil. Jij ontmoette George bij de sociale gelegenheden bij Caroline en William. George viel voor jouw intellect en bescheidenheid. Via jouw tante Elizabeth Lamb vroeg George jou in oktober 1812 ten huwelijk, maar jij weigerde, al bleef je wel geïnteresseerd. Je dacht de agnostische en amorele dichter te kunnen bekeren en zijn gedrag te kunnen verbeteren. In augustus 1813 schreef je hem voor het eerst. De correspondentie kwam op gang en George ging op uitnodiging van jouw vader naar Seaham Hall, jouw ouderlijke huis.

Op 15 april 1814 kregen George Byron en zijn halfzus Augusta Maria Leigh een dochter, Elizabeth Medora Leigh. Elizabeth trouwde later met Henry Trevanion, met wie zij op 21 mei 1834 dochter Marie Violette kreeg, die in 1856 de kloosterzuster St. Hilaire werd. Elizabeth Medora overleed op 28 augustus 1849 door de pokken in Versols-et-Lapeyre, waar ze ook is begraven. In september 1814 vroeg George jou weer ten huwelijk en accepteerde je dat.

Op 2 januari 1815 trouwden George en jij in Seaham Hall. Jouw neef, dominee Thomas Noel uit Kirkby Mallory, heeft jullie in de echt verbonden. Jullie woonden op Piccadilly Terrace in Londen. George had geldnood, omdat hij geld voor zijn schrijfwerk weigerde aan te nemen en omdat hij zijn landgoederen in Newstead Abbey en Rochdale niet kon verkopen, waardoor hij zijn schulden niet af kon lossen. In de zomer van 1815 reageerde hij zijn frustratie en woede op jou af. Hij was depressief en zwaar alcoholistisch. Hij schreef aan Augusta Maria Leigh, dat jij het slot van zijn bureau had gebroken en zijn bureau had onderzocht. Hij was paranoïde en hij begon een seksuele affaire met de actrice Susan Boyce. Hij was krankzinnig en jij schreef over jouw zorgen naar Augusta, die daarna op bezoek kwam. Vervolgens kreeg Augusta veel woede van George te verduren.

Op 10 december 1815 werd jullie dochter Augusta Ada Byron geboren. Jij documenteerde het rare, bizarre en extreme gedrag van George, plus zijn sombere stemmingen en morbide uitspraken. Aan zijn vriend en advocaat John Hanson vertelde je, dat je bang was, dat George zelfdoding zou gaan plegen en je suggereerde, dat hij aan hydrocefalie leed. Op 16 januari 1816 stuurde George jou en Ada naar jouw ouders in Kirkby Hall te Kirkby Mallory. Je zag George nooit meer terug. Augusta Leigh bleef bij George op Piccadilly Terrace wonen. Per brief liet jij weten, dat jij wilde scheiden. Je had vooral bezwaar tegen de incestueuze relatie tussen George en Augusta Leigh en je vond het bezwaarlijk dat hij homoseksuele relaties had gehad. Op 21 april 1816 tekende George de akte van scheiding, al was dat met veel tegenzin. Daarna verliet hij Engeland voorgoed. Jij bleef geobsedeerd door George, want jij wilde zijn ziel redden, zodat hij een hemelplek zou krijgen. Ergens geloofde jij dat jij dat verschil al had gemaakt door heel intiem met hem te zijn geweest, door jouw liefde voor hem.

Van 1822 tot 1840 woonde jij in Ealing, waar jij in 1833 de Ealing Grove School stichtte. George Byron overleed door sepsis op 19 april 1824 in Missolonghi, Griekenland. Hij werd 36 jaar en hij is begraven in het familiegraf van de Byrons in de Kerk van St Mary Magdalene in Hucknall. Jij schoolde Ada in de wiskunde en wetenschap en jij ontmoedigde een literaire studie, want jij was bang dat zij de stemmingen en gedragingen van George zou manifesteren. Toch was ze net zo rebels. Op haar 19-de trouwde ze met William King-Noel, 1-ste Graaf van Lovelace, met wie ze drie kinderen kreeg; Lord Byron (12 mei 1836 - 1 september 1862), Ralph (2 juli 1839 - 28 augustus 1906) en Anne Isabella (22 september 1837 - 15 december 1917). Anne Isabella kreeg dochter Judith Anne Dorothea. Judith kreeg twee dochters; Anne (1901 - 1979) en Winifred (1904 - 1985) en zoon Noel Lytton (1900 - 1985), die met Clarissa Mary Palmer trouwde, met wie hij vijf kinderen kreeg.

Ada wordt gezien als de eerste computerprogrammeur ter wereld. Zij had veel gokschulden en zij had diverse minnaars. Op 27 november 1852 overleed zij door baarmoederkanker in Marylebone. Ze werd 36 jaar en ze is naast haar vader George Byron in de St Mary Magdalene Church begraven. Jij wist haar op haar sterfbed religieus te bekeren. Je kon het niet laten.

Jij overleed op 16 mei 1860 in Londen en jij werd 67 jaar. Je bent in de Kensal Green Cemetery in Londen begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
11 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)