Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het regende componisten, maar Herbert was de uitverkorene

(voor Liza Lehmann (1862 - 1918))

Je bent geboren als Elisabetha Nina Mary Frederica Lehmann op 11 juli 1862 in Londen. Jouw moeder was de muzieklerares/componiste/arrangeuse Amelia Chambers (1838 - 1 april 1903). Zij was ook een begaafde zangeres, die jou als eerste zangles gaf. Ze gaf ook les aan de Amerikaanse sopraan Evangeline Florence, wat jij later ook deed. Amelia's lied 'When love is kind' werd door de Zuid-Afrikaanse sopraan Ada Forrest opgenomen. Haar ouders en jouw grootouders waren Anne Kirkwood en de Schotse uitgever/schrijver Robert Chambers. Jouw vader was de Duits-Engelse portrettist/schrijver/tijdschriftredacteur Wilhelm August Rudolf Lehmann (1819 - 27 oktober 1905 in Bushey). Zijn vader was de schilder Leo Lehmann. Zijn broer was de historische schilder/portrettist Heinrich Salem Lehmann, een vriend van Franz Liszt en zijn minnares, de schrijfster en getrouwde gravin Marie d'Agoult, die samen drie kinderen kregen; Blandine (1835 - 1862), Cosima (1837 - 1930) en Daniël (1839 - 1859).

Blandine trouwde met de Franse premier Émile Ollivier, met wie zij de zoon Daniël kreeg. Zij overleed op haar 26-ste. Cosima trouwde met de pianist/componist Hans von Bülow en daarna met Richard Wagner. Met Hans kreeg zij de dochters Daniela en Blandina, vernoemd naar haar zus. Met Richard kreeg zij de dochters Isolde en Eva en de zoon Siegfried. Daarna trouwde zij met Richard. Daniël was een veelbelovende pianist en geleerde, die door tuberculose overleed. Heinrich portretteerde de chique, sierlijke en om waanzinnig van te worden zo aantrekkelijke Marie in 1843, toen zij 37 jaar was. Let op de prachtige krul, die zij van haar gevlochten staart maakte. Heinrich portretteerde verder o.a. Franz Liszt, Frédéric Chopin, Marie-Henri Beyle (Stendhal), de filosoof Victor Cousin, de componist Charles Gounod van met name de opera's 'Faust' en 'Roméo et Juliette', en de 35-jarige prinses Cristina Trivulzio di Belgiojoso, die ons met priemende ogen rechtstreeks hypnotiseert. Let op haar ontspannen handen en de schitterende gobelin achter haar. Zij had een salon in Parijs en haar dochter Mary kreeg ze waarschijnlijk samen met haar vriend, de journalist/historicus François Mignet, of haar secretaris Bolognini.

Jouw zussen waren: Marianne, Amelia en Alma. Marianne trouwde met de vioolbouwer Edward-Heron-Allen. Amelia trouwde met de schrijver Barry Pain en Alma trouwde met Edward Goetz, de zoon van een componist. In jouw jeugd woonde jij in Italië, Duitsland en Frankrijk. In Londen kreeg jij zangles van de componist/dirigent Alberto Randegger, een zangprofessor aan het Royal College of Music en de Royal Academy of Music. Jij kreeg pianolessen van Alma Haas. Jij kreeg ook les van de operazangeres Jenny Lind, die hartstochtelijk werd aanbeden door Felix Mendelssohn, die haar liefdesbrieven stuurde en met zelfdoding dreigde om haar te overreden. Hij schreef zijn onvoltooide opera 'Lorelei' en het oratorium 'Elias' voor haar. Toen Felix op 4 november 1847 op zijn 38-ste na enkele beroertes overleed, was Jenny kapot van verdriet. Zij trouwde met de componist/dirigent/pianist Otto Goldschmidt, met wie zij drie kinderen kreeg; Otto, Jenny en Ernest.

Jouw compositie-leraar in Londen was de componist Hamish MacCunn, in Rome was dat Niels Raunkilde en in Wiesbaden de componist Wilhelm Freudenberg. Jij debuteerde op 23 november 1885 in de St James's Hall in Londen, gedirigeerd door de componist Sir Arthur Sullivan, die op zijn 54-ste de 22-jarige Violet Beddington ten huwelijk vroeg, wat zij weigerde. Hij had wel een langdurige liefdesrelatie met de getrouwde socialite/zangeres Fanny Ronalds, die met koningin Victoria en koningin Alexandra van Denemarken bevriend was. Zij was eerder de minnares van de rokkenjagers Leonard Jerome, de opa van Winston Churchill, en Albert Edward, Prins van Wales. Tot 1894 gaf jij gewichtige concerten in Engeland. Jij kreeg support van de componiste/pianolerares Clara Josephine Schumann en de violist/componist Joseph Joachim, de ex-man van de operazangeres Amalie Marie Schneeweiss, met wie hij zes kinderen kreeg.

Jouw laatste concert was op 14 juli 1894 in de St James's Hall, waar je ook begonnen was. Jij trouwde met de componist/schrijver/miniatuurschilder Herbert Bedford en je componeerde muziek en liederen. Herbert en jij kregen samen twee zonen. Jullie oudste zoon overleed in opleiding tijdens de Eerste Wereldoorlog. Jullie jongste zoon was Leslie Herbert Bedford (1900 - 1989), een uitvinder, die belangrijk voor de radar-uitvinding was. Hij trouwde met de sopraan Lesley Duff, met wie hij drie zonen kreeg; de dirigent/pianist Steuart (1939), de zanger Peter en de componist David (1937 - 2011), die drie keer huwde en zeven kinderen kreeg. Hij werkte mee met het debuutalbum 'Tubular Bells' van Mike Oldfield. In 1910 deed jij in Amerika solo-concerten met jouw eigen liederen/muziekstukken. In 1911 en 1912 was jij de eerste voorzitster van de Society of Women Musicians. In 1913 was je hooglerares zangkunst aan de Guildhall School of Music in Londen.

Jij overleed op 19 september 1918 in Pinner, in de Londense wijk Harrow, kort na de voltooiing van jouw memoires. Je werd 56 jaar en je bent in de Highgate Cemetery begraven. Herbert overleed op 13 maart 1945. Hij werd 78 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
25 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 108Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)