Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de keerzijde van de roem verdronken

(voor Sibyl Sanderson (1864 - 1903))

Je bent geboren op 7 december 1864 in Sacramento, Californië, opgericht op 27 februari 1850 door John Augustus Sutter Junior. Jouw vader was de politicus en opperrechter van Californië Silas Woodruff Sanderson (1824 - 1886). Hij was ook een dik betaalde adviseur van de Southern Pacific Railway. Jouw moeder was Margaret Beatty Ormsby (1839 - 21 oktober 1913). Jij had drie zussen; Marion, Edith en Jennie. Jouw vader overleed op 24 juni 1886 in San Francisco. Jij was toen 21 jaar. Jullie verhuisden naar Parijs, waar jullie socialites waren. Jij ging naar het Parijse Conservatorium en je kreeg les van Mathilde Marchesi, Giovanni Sbriglia, de tenor Jean de Reszke en de bas Édouard de Reszke.

In 1887 ontmoette jij de componist Jules Massenet, getrouwd met Louise-Constance de Gressy, de dochter van een rijke mecenas van Franz Liszt. Hun dochter was Juliette. Jules begon iedere dag om vier uur 's ochtends te componeren. Hij was smoorverliefd op jou, maar de relatie leek platonisch, alhoewel menigeen wel vermoedde dat jij zijn maîtresse was, wat jij was. Hij herzag zijn opera 'Manon' voor jou en in 1888 debuteerde jij als Manon in 'Manon' in de Koninklijke Opera in Den Haag. 'Manon' is gebaseerd op de roman 'Histoire de Chevalier des Grieux, et de Manon Lescaut' van Abbé Prévost, wat in Frankrijk verboden werd, maar zeer populair was. De Belgische coloratura-sopraan Marie Heilbron speelde Manon als eerste. Prévost woonde ook in een huis in Den Haag, waar Jules de partituur van 'Manon' maakte. Deze operarol was een glansrijk succes en daarna keerde je naar Parijs terug. In 1889 schreef jouw minnaar Jules de opera 'Esclarmonde' voor jou, wat op 15 mei 1889 in het Théâtre Lyrique op 2, Place du Châtelet in première ging.

Jij was een uitzonderlijk begaafde operasopraan en jij zong in de Opéra-Comique, waar in 1715 als eerste de opera 'Télémaque' werd uitgevoerd, een parodie op de gelijknamige opera van de componist André Cardinal Destouches, die in 1713 tot inspecteur-generaal van de Académie Royale de Musique werd benoemd. Jij zong later in de Opéra Garnier op Place de l'Opéra, geopend op 5 januari 1875. Op de top staan twee verguld koperen beelden van Charles-Alphonse-Achille Guméry, 'L'Harmonie' en 'La Poésie'. Guméry overleed tijdens de Belegering van Parijs (1870 - 1871) en hij werd 43 jaar. Waarschijnlijk uitgehongerd. Op de hoogste top prijkt 'Apollo, Poésie et Musique' van Aimé Millet. De kroonluchter van brons en kristal in het auditorium is gemaakt door de architect Jean-Louis Charles Garnier. Hij weegt 7 ton. Op 20 mei 1896 viel een tegengewicht van de kroonluchter door het plafond in het auditorium, waardoor er een conciërge werd gedood. Dit ongeluk inspireerde Gaston Leroux tot een scene in zijn gotische roman uit 1910 'Le Fantôme de l'Opéra'.

Jij zong vooral in de opera's van Jules Massenet. Jij had de voor jou geschreven hoofdrol in zijn opera 'Thaïs', waarvan de première op 16 maart 1894 in de Opéra Garnier plaats vond. Het is gebaseerd op de roman uit 1890 van Anatole France. Deze opera scoorde maar matig en jij werd door Emma Calvé vervangen. Jij stapte over naar een andere liefhebber van jouw gouden keel, de gentleman Camille Saint-Saëns, die jou de hoofdrol in de opera 'Phryné' uit 1893 gaf, wat jij op 24 mei 1893 uitvoerde. Het is gebaseerd op het leven van de Griekse courtisane Phryne uit de 4-de eeuw voor Christus. José Frappa maakte in 1902 een prachtig schilderij van Phryne, die haar blote borsten aan de rechters toont, waardoor ze haar uit medelijden van heiligschennis vrijspreken. In 1895 zong je 'Manon' in New York, wat weinig succesvol was. Ook in Wenen en Budapest had je weinig succes.

Op 1 december 1897 trouwde jij met de Cubaanse multimiljonair Antonio E. Terry, waardoor jij voor twee jaar uit de operawereld verdween. Antonio en jij woonden in een kasteel in Chenonceaux. Hij was de weduwnaar van Grace Dalton Secor, die op 11 september 1897 in Parijs overleed. Zij kregen samen een dochter. Grace wilde van Antonio scheiden. Antonio en jij kregen samen een dochter, die kort na de geboorte overleed. Antonio overleed in 1899. Jij hielp de Schotse operasopraan Mary Garden om haar carrière op de rails te krijgen. Zij schitterde ook in enkele opera's van Jules Massenet, o.a. als de hoofdrolspeelster in 'Chérubin', wat op 14 februari 1905 in première is gegaan. Jouw come-back was een mislukking en jouw laatste optreden was op 31 december 1901 als Juliette in 'Roméo et Juliette' van Charles Gounod. Er volgden negatieve recensies. In jouw laatste jaren leed jij aan depressies, alcoholisme en ziekte.

Jij overleed op 16 mei 1903 in Parijs door een kwaadaardige griep en longontsteking. Jij overleed op 1, Avenue du Bois de Boulogne, waar jij met jouw moeder woonde. Jij was nog maar pas hertrouwd met graaf Paul Tolstoj, een neef van de schrijver Lev Tolstoj. Jouw moeder, jouw zussen Marion en Edith en Mary Garden waren bij jou. Jij werd 38 jaar en jij bent in de Lakewood Cemetery in Minneapolis begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
26 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)