Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Niemand om je op te vangen

(voor Katharina Baum (circa 1840 - 1876))

Je bent geboren rond 1840 in Elbing, Oost-Pruisen. In een handelaarsfamilie. Jouw moeder was een tamelijk bekende amateurzangeres, die ooit 'Die Schöpfung' uit 1796-1798 van Joseph Haydn heeft gezongen. Op jouw achttiende ging jij naar Wenen, waar jij bij het zingende echtpaar Salvatore en Mathilde Marchesi de zangkunst bestudeerde. Markies Salvatore Marchesi (1822 - 1908) was een componist, bariton en zangleraar uit Sicilië. Hij was een leerling van de grote zangleraar en bariton Manuel García. Mathilde Graumann-Marchesi was een Duitse mezzosopraan, die samen met Salvatore vier dochters kreeg. Salvatore en Mathilde gaven les aan het Conservatorium van Wenen aan de Linke Bahngasse/Beatrixgasse.

Op 12 februari gaf jij jouw debuutconcert in het oude Gewandhaus in Leipzig, opgericht in 1498 als stedelijk arsenaal. Vervolgens werd de eerste verdieping door handelaren in wol en textiel benut. In 1780-1781 bouwde Johann Carl Friedrich Dauthe op de tweede verdieping een concertzaal. Op 25 november 1781 werd er door het Gewandhausorchester voor het eerst gespeeld. De concertzaal werd meerdere keren gerenoveerd en vergroot en na 1842 was er plek voor 1000 mensen. Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 - 1847) was er dirigent. Felix kreeg pianoles van Maria Bigot, die met Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven bevriend was. Hij kreeg compositieles van de componist/dirigent Carl Friedrich Zelter, die ook metselaar was en met Goethe bevriend was. Hij heeft veel gedichten van Goethe op muziek gezet. Felix bezocht Goethe in Weimar en hij was in Rome bevriend met Hector Berlioz. Hij trouwde met Cécile Charlotte Sophie Jeanrenaud(1817 - 1853), met wie hij vijf kinderen kreeg; Carl, Marie, Paul, Lili en Felix August. Felix overleed op 4 november 1847 door een hersenbloeding in Leipzig. Hij was zwaar overwerkt en compleet uitgeput. Hij werd 38 jaar. Cécile werd 35 jaar.

Na jouw eerste concert, waar de Marchesi's bij aanwezig waren, ging jij naar Parijs, waar jij bij Pierre François Wartel studeerde. Pierre was geboren op 3 april 1806 in Versailles. Hij was een tenor-operazanger en een zangleraar. Hij gaf ook les aan de sopraan en extreme schoonheid Christina Nilsson, Gravin de Casa Miranda, die voor het schilderij 'Pandora' van Alexandre Cabanel poseerde. Een andere leerlinge van Pierre was de mezzosopraan Zelia Trebelli-Bettine. Pierre's vrouw was de componiste/pianiste/muzieklerares Thérèse Adrien en hun zoon was de operazanger Émile. Na de opleiding bij Pierre ging jij naar Berlijn, waar jij enkele concerten gaf. De reacties waren verdeeld. Je werd zanglerares aan de Neuen Akademie der Tonkunst van de componist en muziekprofessor Theodor Kullak.

Op 30 april 1869 gaf de pianiste Alme Hollaender een concert, waarbij jij jouw eigen liederen zong. De componiste/pianiste Agathe Ursula Backer Grondahl was daar ook bij. Jij was de pianolerares van Alme. Je werd bevriend met Fanny Lewald-Stahr en haar echtgenoot Adolf Stahr, die een schrijver/literair kunsthistoricus was. De domineeszoon Adolf was eerst met de domineesdochter Marie Krätz getrouwd, met wie hij vijf kinderen kreeg. Hij had in Frankrijk Heinrich Heine ontmoet. In 1855 trouwde hij met de Joodse romanschrijfster/vrouwenrechtenactiviste Fanny Lewald. Fanny stimuleerde jou om jouw eigen liederen te componeren. Die liederen zong je tijdens de soirées van Fanny en Adolf. Je schreef zo'n tien opera's met liederen en teksten van o.a. Johann Wolfgang Goethe.

Jij was zwaar depressief en op 1 augustus 1876 pleegde jij zelfdoding door in Berlijn uit een hoog raam te springen. Je bent door de fatale klap direct overleden. Je werd ongeveer 37 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
30 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)