Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Danielle Dax - Numb Companions (Live in Tokyo 1987)

Je bent geboren als Danielle Gardner op 23 september 1958 in Southend-on-Sea. Je was drie jaar, toen je in een muziektent als een oranje Jelly Babies snoepje verscheen. Als pre-tiener zong je in de Royal Albert Hall de opera 'Noye's Fludde' van Benjamin Britten. Je groeide grotendeels bij jouw grootouders op, die jou stimuleerden in jouw liefde voor de kunst, de natuur en het occulte.
Je was een korte tijd een model, waarbij je in 1976 de Miss Evening Echo won. In die tijd maakte je ook trottoirtekeningen.
In 1979 debuteerde je in de band Amii Toytal and the Croixroads (Army Turtle and the Crossroads), oftewel de post-punk band Lemon Kittens. Je was toetseniste, fluitiste en saxofoniste. Je had een klassieke fluitopleiding gevolgd.

Lemon Kittens was in 1977 in Reading opgericht door de zanger/multi-instrumentalist Karl Blake (1956, Reading) en Gary Thatcher. In 1979 verscheen de EP 'Spoonfed and Writing'. In 1980 verscheen het album 'We Buy a Hammer for Daddy', waarop jij zong. Het is psychedelische, LSD-achtige en experimentele muziek, met o.a. 'Pain Topics', 'These Men of Old England', 'Motet', 'Throat Violence', 'False Alarm (Malicious)', 'Coasters', 'Lycanthrothene', 'Up in Arms' en 'Evidence'. In 1980 verscheen ook de EP 'Cake Beast' en in 1981 verscheen het album '(Those Who Bite The Hand That Feeds Them Sooner or Later Must Meet) The Big Dentist'. Het eerste optreden van Lemon Kittens was in de Reading University's Student Union 'Airport' Bar. Jij maakte alle artistieke hoescovers.

Op het album 'The League of Gentlemen' van de muzikant/songwriter/producer Robert Fripp zong jij het door jou geschreven nummer 'Mirror Man' en jij maakte de hoescover. Fripp werkte samen met o.a. David Bowie, Peter Gabriel, Blondie, Brian Eno, David Sylvian, Daryl Hall en Midge Ure van Ultravox. Jij schilderde ook de hoescover van Fripp's solo-album 'Let the Power Fall'. Jij zong een duet met Robert Wyatt van de rockband Soft Machine uit Canterbury, al gebeurde dat wel met afzonderlijke opnames. Het duet was voor The Bombay Ducks. Fripp is getrouwd met de zangeres Toyah Ann Willcox. In het begin van 1982 ging de Lemon Kittens voor lange tijd op vakantie en startte jij jouw solo-carrière.

Op 22 april 1983 verscheen jouw eerste solo-album 'Pop-Eyes' bij de Initial Recording Company. Jij hebt alle nummers zelf geschreven en alle instrumenten zelf bespeeld. Natuurlijk maakte je ook de hoescover zelf, getiteld 'Meat Harvest'. Voor sommigen was de hoes te heftig. Met o.a. 'Bed Caves', 'Everyone Squeaks Gently', 'The Wheeled Wagon', 'The Shamemen', 'Kernow', 'Numb Companions' en 'Tower of Lies'. In 1984 verscheen jouw tweede solo-album 'Jesus Egg That Wept' bij Awesome Records. Weer helemaal zelf gemaakt, met muzikale medewerking van Karl Blake en David Knight op drie songs. Holly Warburton maakte de hoescover, wat ze ook deed bij de heruitgave van 'Pop-Eyes'.

De kunstenares Holly Warburton is vooral een illustratrice en animator. Zij studeerde aan de Kingston University, Fine Art BA aan de St Martins School of Art en MA aan het Royal College of Art. Ze was kunstenares in residentie in Mendip, Somerset. Zij woont en werkt in Bath en in 2020 exposeerde zij in de Spoke Art Gallery in San Francisco.

Op 'Jesus Egg That Wept' staan 'Evil-Honky Stomp', 'Pariah', 'Fortune Cheats', Hammerheads', 'Here Come the Harvest Buns', 'Ostrich' en 'The Spoil Factor'. In 1987 verscheen 'Inky Bloaters', met naast de titelsong o.a. 'Flashback', 'Big Hollow Man', 'Funtime', 'Sleep Has No Property', 'Brimstone in a Barren Land' en 'Fizzing Human-Bomb'. De hoescover was van jezelf. Je kreeg medewerking van David Knight, Ian Sturgess, Steve Reeves en Martin Watts. In 1988 verscheen 'Dark Adapted Eye', met o.a. 'Cat-House', 'White Knuckle Ride', 'When I was Young', 'Bad Miss 'M'', 'Where the Flies Are', 'Whistling for His Love' en 'Touch Piggy's Eyes'. Het cover artwork was van Holly Warburton. In 1990 verscheen jouw vijfde solo-album 'Blast the Human Flower', met o.a. 'Tomorrow Never Knows, een cover van Lennon & McCartney, 'Daisy', 'Dead Man's Chill', 'Bayou', 'Big Blue '82'', 'The Living and Their Stillborn', 'Jehovah's Precious Stone' en '16 Candles'.

Met jouw eigen label Biter of Thorpe maakte je nog het dubbelalbum 'Comatose Non-Reaction: The Thwarted Pop Career of Danielle Dax' en de EP 'Timber Tongue'. In 1996 stopte je met jouw muziekcarrière en werd je een interieur- en tuinontwerpster. Je acteerde in de films 'The Company Of Wolves' en 'The Chimera' van Neil Jordan en in de films van Holly Warburton. In 1997 won je de prijs Designer Of The Year van het BBC-programma 'Home Front'.
In 2000 studeerde je af aan de Gardening School in de Chelsea Psychic Garden met een onderscheiding in tuinontwerp. Op You Tube staat jouw show in Camden Palace (1985) en die in de Dolce Vita full show (1986). Ze tonen jouw superbe kwaliteiten als zwaar onderbelichte experimentele zangeres.

Schrijver: Joanan Rutgers
31 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)