Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrouw, die met haar schrijfidool trouwde

(voor Helen Joy Davidman (1915 - 1960))

Je bent geboren op 18 april 1915 in New York City. Jouw Joodse ouders waren Jeanette Spivack en Joseph Davidman. Jouw jongere broer was Howard en jij bent in The Bronx opgegroeid. Je was net als jouw vader een atheïst en je was een uiterst intelligent wonderkind met uitzonderlijke, muzikale vaardigheden. Op jouw 8-ste las je 'The Outline of History' van H.G. Wells. Na één keer een partituur van Chopin te hebben gelezen, kon je het vlekkeloos spelen. Als jong kind las je de kinderboeken en het volwassen boek 'Phantastes' van George MacDonald. Zijn verhalen brachten jou op het spoor van Clive Staples Lewis, die George als zijn meester beschouwde. Tijdens jouw schooltijd had jij roodvonk, bloedarmoede en een kromme rug. Tot jouw 14-de zat jij op de Evander Childs School en op jouw 15-de ging jij naar het Hunter College op 930 Lexington Avenue. Op jouw 19-de verwierf jij een BA-diploma. Op jouw 20-ste ontving jij een graad in de Engelse literatuur aan de Universiteit van Columbia en jij studeerde aan de Roosevelt High School.

In 1936 verschenen er enkele gedichten van jou in 'Poetry', in 1912 opgericht door Harriet Monroe. Je stopte als lerares en je werd een redactrice en schrijfster voor 'Poetry'. Je had een hongerige wees van het dak van Hunter College zien springen en je zette vette kanttekeningen bij de zogenaamde eerlijkheid van het kapitalisme. In 1938 werd je lid van de Communist Party VS (CPUSA). In datzelfde jaar verscheen jouw eerste dichtbundel 'Letter to a Comrade', 45 gedichten, waarvoor je de Yale Series of Younger Poets en de Russell Loines Award for Poetry won. Je was beïnvloed door 'Leaves of Grass' van Walt Whitman. In 1939 was je een half jaar in Hollywood en schreef je filmscripts voor Metro-Goldwyn-Mayer, maar ze gebruikten ze niet, waarna je naar New York City terug keerde en voor het marxistische tijdschrift 'New Masses' ging schrijven, met felle kritiek op de Hollywood-films. Ernest Hemingway, Upton Sinclair en Dorothy Parker schreven ook voor 'New Masses'.

Op 24 augustus 1942 trouwde jij met de schrijver William Lindsay Gresham, die in een tuberculose-afdeling had gezeten en een poging tot zelfdoding had gedaan. Jullie kregen twee kinderen. Op 27 maart 1944 werd David Lindsay geboren en op 10 november 1945 werd Douglas Howard geboren. Howard werd een acteur/biograaf/filmproducent, die nu met zijn vrouw Merrie, met wie hij 5 kinderen kreeg, op Malta woont. William was alcoholistisch, gewelddadig en jou ontrouw. In 1946 verscheen zijn roman 'Nightmare Alley', die in 1947 verfilmd werd. In de lente van 1946 vertelde William jou, dat hij aan een psychiatrische stoornis leed, waarna jij in een depressie belandde. Samen met William ging je alle religies bestuderen en jullie werden vooral door de boeken van C.S. Lewis geraakt. Jullie verhuisden naar een oud herenhuis op het platteland en jij schreef jouw roman 'Weeping Bay'. In 1948 werden jullie lid van de Presbyterian Church (gereformeerden), maar William bleef jou ontrouw en hij stapte over naar de tarotkaarten en de I Tjing.

Jullie gebruikten de transformatietechnieken van Dianetics, bedacht door Lafayette Ronald Hubbard, die in 1953 de Scientology Church oprichtte. Hij had Dianetics overgenomen van de abreaction therapie. Jij raakte vervreemd van William en in 1950 begon je een correspondentie met C.S. Lewis, geboren op 29 november 1898 in Belfast. Je ontmoette hem in augustus 1952 voor het eerst. Met Kerst 1952 verbleef je twee weken bij Clive en zijn broer, de historicus/officier/alcoholist Warren, in Clive's huis 'The Kilns' in Headington Quarry (Oxford), waar Clive o.a. de Narnia-boeken schreef. Jij was smoorverliefd op hem, maar hij niet op jou. In januari 1953 ging jij naar huis terug. William had inmiddels een liefdesrelatie met jouw nicht Renée Rodriguez. Na een gewelddadige ontmoeting met hem ben jij in november 1953 met jouw zonen naar Engeland terug gegaan, naar een flat in Londen, waar jullie twee jaar bleven. William stuurde jou geen geld meer, maar Clive betaalde het schoolgeld voor jouw zonen en hij regelde een huis voor jullie, vlakbij zijn huis, waarvan hij de huur betaalde. Clive viel op jouw intellectuele gelijkwaardigheid en hetzelfde gevoel voor humor. Jij inspireerde hem en zijn werk en hij vond jouw mening en kritiek erg belangrijk.

Clive schreef het voorwoord in jouw boek 'Smoke on the Mountain: An Interpretation of the Ten Commandments' uit 1955. Op 23 april 1956 vond het burgerlijke huwelijk van Clive en jou plaats, zodat jij in Engeland kon blijven. Clive deed dit uit vriendschap. Jullie bleven wel apart wonen. In oktober 1956 viel jij over een telefoonsnoer en brak jij jouw linkerbovenbeen. In het Churchill Hospital kreeg jij de diagnose ongeneeslijke bot- en borstkanker. Jij kreeg radiotherapie en chemotherapie. Clive was inmiddels zielsveel van jou gaan houden en op 21 maart 1957 werden jullie in het ziekenhuis door dominee Peter Bide christelijk getrouwd. Daarna woonde je bij Clive en hielp je hem met het schrijven, de financiële administratie en de garderobe. Je liet het huis renoveren en opnieuw inrichten. De huwelijksreis ging naar Wales en per vliegmachine naar Ierland. De kanker keerde terug en de radiotherapie had geen effect meer. In april 1960 ging jij met Clive naar Griekenland, wat jij altijd had gewenst.

Jij overleed op 13 juli 1960 in Oxford. Je werd 45 jaar en je bent in het Oxford Crematorium gecremeerd.
In 1961 verscheen 'A Grief Observed', over de rouwervaringen van Clive, die het onder het pseudoniem N.W. Clerk publiceerde. Een vriend van Clive raadde hem aan om dit boek te gaan lezen. Heel komisch.
William overleed op 14 september 1962 in Hotel Dixie (Carter) in Manhattan. Hij had tongkanker en hij begon blind te worden. Hij heeft op kamer 2023 met een overdosis slaappillen zijn leven beëindigd. Hij werd 53 jaar.
Clive overleed op 22 november 1963 in zijn huis in Oxford. Hij werd 64 jaar en hij is in het kerkhof van de Holy Trinity Church in Headington Quarry begraven.
Warren overleed op 9 april 1973. Hij werd 77 jaar en hij is bij Clive begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
6 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)