Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Over de rolverdeling geen commentaar

(voor Sirpa Salo (1952 - 1999))

Je bent geboren op 31 januari 1952 in Turku, Finland, gesticht in 1229 en eeuwenlang de belangrijkste en grootste stad van Finland. De kathedraal daar is in 1300 gewijd. De Zweedse koningin Karin Mansdotter (1550 - 1612) is er begraven. Zij was een dochter van een gevangenisbewaarder en de derde vrouw van koning Erik XIV van Zweden, die aan schizofrenie leed, waar zij goed mee overweg kon. Erik is op 26 februari 1577 in kasteel Örbyhus door arseenvergiftiging vermoord door koning Johan III van Zweden. Hij werd 43 jaar.

Jij was een filmactrice, die de naam Sirpa Lane hanteerde. Jij debuteerde in de film 'Fluff' uit 1974. Jij bent in Zweden ontdekt door de filmregisseur/schrijver David Hamilton, geboren op 15 april 1933 in Londen. David maakte in 1977 zijn film 'Bilitis'. Jij poseerde voor hem. David is op 25 november 2016 overleden. In zijn appartement aan de Boulevard Montparnasse pleegde hij zelfdoding met een plastic zak over zijn hoofd. Diverse vrouwen beschuldigden hem van sexmisbruik, terwijl zij minderjarig waren.

Jouw filmcarrière begon pas echt te lopen onder het meesterschap van de regisseur/schrijver Roger Vadim, geboren op 26 januari 1928 in Parijs. Hij noemde jou 'de volgende Bardot'. Hij was van 1952 tot 1957 met Brigitte Bardot getrouwd. Daarna trouwde hij met de actrices Annette Stroyberg, Jane Fonda, Catherine Schneider en Marie-Christine Barrault. In de jaren 70 had jij een relatie met de acteur Gilles Raysse. Gilles speelde in twee films van de beeldend kunstenaar Martial Raysse; 'Le grand départ' en 'Jésus-Cola ou l'hygiène de la vision'. Martial was mede-oprichter van de Nouveau Réalistes. De andere leden waren o.a. Yves Klein, Arman, Jean Tinguely met zijn vrouw Niki de Saint Phalle, César Baldaccini, Mimmo Rotella, Wolf Vostell, Christo en Daniel Spoerri. Met Roger had je een korte tijd van roem.

Roger debuteerde in 1956 met de dramafilm 'Et Dieu... créa la femme', met Brigitte Bardot in de hoofdrol. Roger had ook een relatie met de 17-jarige Catherine Deneuve, die in zijn dramafilm 'Le vice et la vertu' uit 1963 meespeelde. In 1974 speelde jij ook in de crime/drama/mystery film 'La jeune fille assassinée' van Roger. Als de nymfomane Charlotte Marley speelde jij de hoofdrol. Charlotte gaat op zoek naar de ultieme, seksuele ervaring. Ook met Elisabeth Wiener, Anne-Marie Deschodt, Thérèse Liotard en Sabine Glaser. In 1975 speelde jij de hoofdrol Romilda van Esperence in de drama/fantasy/horror film 'La Bête', naast o.a. de Deense Lisbeth Hummel, Elizabeth Kaza en Pascale Rivault. In 1977 speelde je de hoofdrol Hannah Meyer in 'Nazi Love Camp 27' (The Swastika on the Belly) van Mario Caiano. De Joodse Hanna neemt wraak op de moordenaars van haar familie en ze schiet diverse nazi's neer, o.a. de commandant en een generaal. Daarna wordt ze zelf neergeschoten. Ook met Marzia Ubaldi, Renate Moar, Isabella Russo en Christiana Borghi.

In 1978 speelde jij de hoofdrol Ursula Drupp in 'Malabestia' van Leonida Leoncini, naast o.a. Inga Alexandrova, Loredana Rubino en Vera Drudi. In 1978 speelde je Sara in 'de horrorfilm 'Papaya dei Caraibi' van Joe D'Amato, met Melissa Chimenti in de hoofdrol. In 1980 speelde je de hoofdrol in de science-fiction film 'La bestia nello spazio' van Alfonso Brescia. Met o.a. Maria D'Alessandro, Dada Gallotti en de Zweedse Marina Hedman. In 1981 speelde je jezelf in de misdaadfilm 'Trois filles dans le vent' van Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Barbara Moose, Marilyn Jess en Christine Lodes. In 1982 speelde je de hoofdrol Lucrezia Borgia in 'Le notti segrete di Lucrezia Borgia' van Roberto Bianchi Montero (1907 - 1986). Met o.a. Maria Salerno, Patricia Bernart, Carmen Carrión en Françoise Perrot. Tenslotte speelde je als Daniela Mauri/Dr. Daniara de hoofdrol in de drama/thriller 'Giochi carnali' van Andrea Bianchi (1925 - 2013). Met o.a. Domenica Anastasi, Alessandra Vazzoler en de Zweedse Florence Aubry.

In 1983 ben je op jouw 31-ste met jouw filmcarrière gestopt. Jij woonde in Spanje en jij bent op 30 april 1999 op het Spaanse eiland Formentera overleden door HIV/aids. Jij werd 47 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)