Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In iedere muziekklank het vadergemis

(voor Régine Wieniawski (1879 - 1932))

Je bent geboren op 16 mei 1879 in Elsene. Jij kwam uit een Joodse familie. Jouw vader Henryk Wieniawski (1835 - 1880) was een Poolse violist/componist/pedagoog. Hij was één van de grootste violisten van Polen.
Jouw moeder was Isabella Bessie Hampton (St. Mary Le Bone, 1838 - 1924), een nicht van de Ierse componist/pianist George Alexander Osborne, die met Hector Berlioz en Frédéric Chopin bevriend was.
Jouw zus Henriette Claudine (1878 - 1962, Turweston) trouwde in 1904 met de Amerikaan Joseph Holland Loring, die op 15 april 1912 met de Titanic ten onder ging. Hij werd 30 jaar.
Jouw andere zussen waren Izabella Helena, Ewelina (1870 - 1871) en Henryka.
Jouw broers waren Henryk (1861 - 1863) en Juliusz Jóseph Edgar Alfred.
Jij bent naar jouw oma Regina Wolff genoemd. Jouw vader toerde met Anton Rubinstein door Amerika. Jouw vader overleed op 31 maart 1880 in Moskou door een hartaanval. Hij werd 44 jaar.

Jij kreeg jouw eerste pianolessen van Miss Ellis. Op jouw 8-ste werd jij bevriend met de Australische operasopraan Helen Porter Mitchell, die één jaar met Charles Armstrong getrouwd was, met wie zij zoon George kreeg. Helen studeerde in Parijs bij Mathilde Marchesi en in oktober 1887 debuteerde ze in het theater La Monnaie in Brussel als Gilda in de opera 'Rigoletto' van Giuseppe Verdi. En op jouw 12-de ging jij naar het Conservatorium van Brussel, waar je pianoles van Pierre Storck kreeg en compositieles van de componist/musicoloog François-Auguste Gevaert, die ook directeur van het conservatorium was. Daarna ging jij in Londen bij Michael Hambourg en de organist/dirigent/componist Percy Pitt studeren. Op jouw 14-de presenteerde jij enkele eigen composities. Jouw buurman was de schrijver/advocaat Octave Maus, met wie jij levenslang bevriend was, tot zijn overlijden op 26 november 1919. Jij hebt enkele liederen aan hem en zijn vrouw Madeleine gewijd, zoals 'Cortège' en 'Cythère'.

In 1896 verhuisde jij met jouw moeder naar Londen, waar jij als Irène Wieniawska enkele werken publiceerde. In 1901 trouwde jij met Sir Aubrey Edward Henry Dean Paul, geboren op 19 oktober 1869. Hij was een afstammeling van John Churchill, 1th hertog van Marlborough, en hertogin Sarah Jennings. Jij was via Helen Mitchell met Aubrey in contact gekomen.
Aubrey en jij kregen drie kinderen; in 1902 werd Aubrey Donald Fitzwarren Severin geboren, die in 1904 overleed. Op 18 mei 1904 werd Brian Kenneth geboren. Hij werd een alcoholist en opiatenverslaafde. Hij was bevriend met de alcoholistische dichter Dylan Thomas. Hij was homoseksueel en hij trouwde met de pianiste Muriel Lillie en hij was bevriend met Lucien Freud, die hem portretteerde.
Op 8 mei 1907 werd Brenda Irene Isabelle Frances Theresa geboren, een lesbische stomme filmactrice/socialite, die na een miskraam aan de morfine verslaafd raakte en later aan de cocaïne en heroïne. In Rome zat ze in een psychiatrisch ziekenhuis en zij overleed op 26 juli 1959 in Londen. Zij werd 52 jaar.

Brenda had contact met Evelyn Waugh, die tijdens zijn studie in Oxford diverse, homoseksuele relaties had, o.a. met de historicus Richard Pares, getrouwd met Janet Lindsay Powicke, met wie hij 4 dochters kreeg. En Alastair Hugh Graham, die samen met Hugh Patrick Lygon de inspiratie voor Lord Sebastian Flyte uit 'Brideshead Revisited' vormde. Hugh Patrick overleed op 19 augustus 1936 in Rothenburg ob der Tauber door een gebroken schedel na een val tegen een steen. Hij werd 31 jaar. Hugh Patrick was dik bevriend met David Plunket Greene en zijn broer Richard was dik bevriend met Evelyn Waugh. David was de neef van Hugh Patrick en het landhuis Madresfield Court in Malvern van de Lygon's inspireerde Evelyn tot Brideshead. Het is nu bewoond door Lady Lucy Chenevix-Trench. Hugh's vader William Lygon, 7th Graaf Beauchamp, was homoseksueel. Lady Mary Lygon was de inspiratie voor Lady Julia Flyte. Zij was lange tijd dik bevriend met Evelyn. Zij overleed op 27 september 1982 in Faringdon. Zij was een ongeneeslijke alcoholiste en zij werd 72 jaar. David Greene pleegde op 24 februari 1941 zelfdoding. Hij werd 36 jaar en hij is in de St Andrew Churchyard in Hurstbourne Priors begraven.

Door het vroege overlijden van jouw zoon Aubrey was je kapot van verdriet en ging jij in de leer bij de componist Vincent d'Indy in de Schola Cantorum de Paris in een oud klooster in het Quartier Latin. Na jouw gesneuvelde huwelijk studeerde jij in Parijs bij de componist André Gedalge. Jij volbracht drie werken: 'Soir', 'Berceuse d'Armorique' en 'Berceuse giet l'enfant' voor piano en viool. Voortaan publiceerde je als Poldowski. In januari 1912 voerde jouw vriend, de componist Henry Joseph Wood, de premières van jouw 'Suite miniatuur' en 'Nocturnes' uit. De tenor Gervase Elwes bracht jou in 1912 in de Queen's Hall in Londen in contact met de liederen van Paul Verlaine. Gervase had jou al in 1893 en 1903 in Brussel ontmoet en hij was diep onder de indruk van jou. Jij hebt twee liederen aan hem gewijd. Nadat koningin Elisabeth van België jou wilde horen, verhuisde jij naar Brussel terug. Jij begeleidde Émile Chaumont in de première van jouw Vioolsonate in D mineur voor Octave Maus, die daarna door jouw vriend Lazare Lévy, ontmoet bij Miss Ellis, in Parijs werd gespeeld.

In 1913 vergezelde jij de mezzosopraan Jeanne-Marie Berthier in Brussel met vier van haar Verlaine-uitvoeringen. In de herfst van 1913 was jij ernstig ziek. In 1919 werd jouw piano- en orkeststuk 'Pat Malone's Wake' in de Queen's Hall London uitgevoerd, begeleid door Henry Wood. In augustus 1919 verhuisde jij naar Amerika, waar jouw symfonische opera 'Silence' werd uitgevoerd ondanks een klein budget. In 1921 ben je officieel van Aubrey gescheiden.
In 1922 keerde je naar Londen terug. Jouw trouwe publiek bestond o.a. uit de schrijver Alfred Sutro, de contralto Marguerite d'Alvarez, de dirigent/violist Eugène Goossens, de klavecimbel virtuoos Violet Gordon-Woodhouse, de violist Paul Kochanski en de componisten George Gershwin en Peter Warlock, die op 17 december 1930 zelfdoding pleegde via steenkoolgasvergiftiging in een flatkelder op 12a (nu 30) Tite Street. Oscar Wilde woonde van 1884 tot 1895 op nr. 16 (nu 34) van Tite Street. In 1923 gaf jij middagrecitals in het Hyde Park Hotel, waar Arthur Rubinstein, de violist Jacques Thibaud en het London String Quartet bij aanwezig waren. Jij had een haute couture boetiek, waar jij ook creaties voor de koninklijke familie maakte.

In 1925 kreeg jij tijdens een reis door Spanje een diamanten armband van het Spaanse koninklijke echtpaar. Jij hebt 22 teksten van Verlaine op muziek gezet en verder teksten van William Blake, William Butler Yeats, Lord Alfred Tennyson, Marie Closset, Jean Moréas, Albert Victor Samain, Anatole le Braz en Adolphe Ratté.
Na een longontsteking werd jouw rechter long verwijderd en op 28 januari 1932 ben jij in Londen door een hartaanval overleden. Jij werd 52 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
12 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.4 met 5 stemmen 134Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 januari 2021
Iedereen wordt bepaald door zijfiguren en ik laat me door niemand meer de les lezen, dat stadium ben ik allang voorbij. Het gaat mij er niet om om het voor de lezer makkelijk leesbaar te maken, integendeel, inspanning vereist scherpt de geest. Bovendien volg ik mijn intuïtie en koester ik alles wat mij interessant genoeg lijkt, ook al horen daar juist 'afdwalingen' bij. Kant en klare hondebrokken vind je in de supermarkt.
Naam:
hekkie
Datum:
12 januari 2021
Met veel minder details over zijfiguren in je beschouwingen zouden deze levensverhalen een stuk leesbaarder worden, Joanan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)