Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door Sint Caecilia speciaal begenadigd

Sint-Caecilia was een christin, die de gelofte van maagdelijkheid deed. Haar ouders dwongen haar met de edelman Valerianus te trouwen. Ze bekeerde hem en zijn broer Tibertius tot het christelijke geloof. Rond 230 werden de broers om hun geloof onthoofd. Een paar dagen later werd Caecilia ook vermoord. Naast martelares is ze de beschermheilige van de (kerk)muziek.

Lauren Nicole Walker is geboren op 25 juli 1987. Haar artiestennaam is Eurielle. Euriëlle van Trédias was een heilige prinses en kluizenares uit de 7-de eeuw. Lauren was de jongste van vier kinderen en het enigste meisje. Ze groeide op in North Yorkshire. Haar ouders, die haar zangtalent ontdekten, stuurden haar naar het Kirkham Henry Performing Arts Centre, waar ze vanaf haar zesde zang- en danslessen kreeg. Met 'Castle On A cloud' uit 'Les Miserables' won ze op het Blackpool & Fylde Festival of Music & Dance de eerste prijs. Vanaf haar zevende nam ze pianoles. Ze was ook een succesvol paardrijdster en ze was lid van The Natonal Youth Chois. Ze deed van 2007 tot 2011 een klassieke opleiding als sopraan/mezzosopraan aan de Royal Academy of Music in Londen. In 2010 ontmoette ze de producent Ryan Louder (Laubscher), met wie zij ging samenwerken en haar debuutalbum opnam, wat in december 2015 verscheen. Met 'City of the Dead', 'Raindrops', 'Rescue Me', 'Whispers', 'Je t'Adore', 'Carry Me', 'Eurielle', 'You Said', 'Hate Me', 'Dies Irae', 'Burning Cold', 'I'll be Waiting', 'Waterfalls' en 'Gold'. Bij 'Rescue Me' en 'Carry Me' zijn schitterende minispeelfilms gemaakt. Louder werkte o.a. met Dido, Pixie Lott, Anastasia, Russell Watson en Katherine Jenkins.

Eurielle zong voor diverse filmsoundtracks, zoals de leadsong voor 'Downton Abbey'. Aan de Royal Academy of Music was ze een leerlinge van de sopraan/zanglerares Noelle Barker (Aberdeen, 28 december 1928 - Londen, 15 mei 2013), die aan de Guildhall School of Music and Drama, opgericht in 1880, les gaf. Een andere leerlinge van haar was de operasopraan Sophie Karthäuser (mei 1974, Malmedy). Met haar man Christopher Peake kreeg ze 3 kids. Samen met Mario Grigorov maakte Eurielle de song 'Sailboat of Mine'. In 2018 ontmoette Eurielle de filmsoundtrackcomponist Charlie Mole, met wie zij haar tweede album schreef en opnam, opgenomen in de Lyndhurst Hall in Air Studios in Londen, met 36 muzikanten van The Chamber Orchestra of Londen en 16 zangers van RSVP Voices met de dirigent Alastair King. Op 13 december 2019 verscheen 'Goodbye Butterfly', met 'Zero Hour', 'Break Free', 'Petit Papillon', 'Song To The Siren', een cover van Tim Buckley, 'In Freedom's Name', 'Feels Like', 'Servant To Love', 'Another World', 'Into The Deep', 'As The Skies Cascade', let op de bijgeleverde, peperdure videoclip, en 'Petit Papillon (alternatieve versie)'. Haar zang doet denken aan Enya, Lisa Gerrard en Barbara Thornton.

De onovertreffelijke zangeres/musicologe Barbara Thornton is geboren op 6 januari 1950 in Summit, New Jersey. Zij studeerde aan het Sarah Lawrence College in New York, waar zij in 1972 afstudeerde. Daarna studeerde zij aan het Conservatorium van Amsterdam en deed ze operastudies in Zürich en Italië. In 1974 ging ze naar Basel en in 1977 behaalde ze een hogere graad in de uitvoeringspraktijk. Ze ging naar de Schola Cantorum Basiliensis, een instituut voor oude muziek in Basel, wat in 1933 door de dirigent/mecenas/impresario Paul Sacher is opgericht, destijds de rijkste man van Europa. In 1977 heeft Barbara samen met de zanger/harpist/geleerde Benjamin Bagby in het Schola Cantorum Basiliensis Sequentia opgericht, een ensemble voor middeleeuwse muziek. Barbara en Benjamin trouwden en in 1977 verhuisden ze naar Keulen. Sequentia heeft de volledige werken van Hildegard von Bingen uitgevoerd/opgenomen en diverse andere projecten gedaan. Hun album 'Canticles of Ecstasy' was een wereldwijd succes. Barbara zong ook motetten, chansons, liederen en balladen van o.a. Philippe de Vitry, Oswald von Wolkenstein, Aimeric de Peguilhan, Peire d'Alvernhe en Arnaut Daniel. Allemaal middeleeuwse troubadours.

Vooral 'Dejosta'ls breus jorns e'ls loncs sers' van Peire d'Alvernhe is door Barbara op hoogstgeniale en hoogstzuivere wijze gezongen. Je proeft de gelukzalige eeuwigheid en de muzikale diepgang van haar engelachtige stem. Zij heeft een waarlijk goddelijke stem om in op te gaan. Zij overstijgt met haar hartverwarmende, troostrijke en sjamanistische godenstem iedere aardse oneffenheid. Zo klinkt de Godin. Zo heelt de Godin. Zo bemint de Godin. In juli 1998 was haar laatste optreden in het Lincoln Center in New York. Barbara overleed op 8 november 1998 door een hersentumor in Keulen. Zij werd 48 jaar. Zij wordt omschreven als 'een toon zo gefocust en intens als een middeleeuws rietinstrument, klinkend als een goddelijke boodschapper van absolute waarheid'. Benjamin hertrouwde met de zangeres/musicologe Katarina Livljanic. Enkele leden van het huidige Sequentia zijn: Hanna Marti, Lydia Brotherton, Agnethe Christensen, Elizabeth Gaver, Esther Labourdette, Sabine Lutzenberger, Christine Mothes, Elodie Mourot en Lena Susanne Norin.

Op 18 maart 2021 is er in Keulen de première van 'Endzeit Fragmente', apocalyptische liederen van Duitse kloosters, met de zangeres Jasmina Crncic, de zanger/harpist Benjamin Bagby, de fluitist Norbert Rodenkirchen en de multi-instrumentalist Ian Harrison.

Schrijver: Joanan Rutgers
18 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)