Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een vereenzaamd hart incognito en onbereikbaar

(voor Elin Danielson-Gambogi (1861 - 1919))

Je bent geboren als Elin Kleopatra Danielson op 3 september 1861 in Noormarkku, West-Finland, wat dichtbij de stad Pori ligt, opgericht in 1558 door hertog Johannes van Finland, die in 1569 koning werd. Hier staat de Villa Mairea, gebouwd door de modernistische architect Alvar Aalto, in opdracht van het superrijke echtpaar Harry en Maire Gullichsen. Maar dat stond er nog niet in jouw tijd. Jouw ouders waren Karl Danielson en Rosa Amalia Danielson. In jouw eerste jaren woonde jij in Ilmajoki, waar jouw vader een boerderij probeerde te runnen. Vanwege de Finse hongersnood van 1866-1868, waardoor er zo'n 150.000 mensen overleden, mislukte de boerderij van jouw vader en moest hij noodgedwongen tot de verkoop overgaan. Daarna heeft jouw vader zichzelf doodgeschoten.

Samen met jouw moeder en jouw zus ging jij naar Noormarkku terug. Op jouw 15-de verhuisde jij naar Helsinki, waar jij aan de Academie voor Schone Kunsten (Kuvataideakatemia) ging studeren, opgericht in 1848 door de Finse Kunstvereniging. Hilda Flodin, de domineesdochter Ebba Masalin en Sini Manninen studeerden hier ook. Hilda was ook een beeldhouwster en zij studeerde bij Auguste Rodin, die ze ook assisteerde. Rodin gebruikte zijn vrouwelijke leerlingen als modellen en minnaressen, zo ook Hilda en de schilderes Gwendolen Mary John. Jouw leraar was de beeldhouwer Carl Eneas Sjöstrand, getrouwd met Herminie von Stahl, met wie hij twee dochters kreeg, Helmi en Gerda. Helmi was een schilderes en Gerda trouwde met de componist/pianist Ferruccio Busoni. Carl Eneas was een leerling van de beeldhouwer/schilder Carl Gustaf Qvarnström en de beeldhouwer Herman Wilhelm Bissen. In 1883 maakte Sjöstrand de beeldschone slaapster 'Kyllikki', waar ik graag naakt naast wil liggen, jeetje, wat een uitzonderlijk aantrekkelijk meesterwerk! Sjöstrand overleed op 14 februari 1906 in Stockholm. Hij werd 77 jaar.

Jij kreeg ook les van de landschapsschilder Magnus Hjalmar Munsterhjelm, een leerling van de belangrijke landschapsschilder Gustaf Werner Holmberg, die met de Noorse schilderes Anna Glad getrouwd was. Hun dochter was de componiste Betzy Holmberg. Hij overleed op zijn 29-ste door tuberculose. Een andere leraar van Magnus was de belangrijke landschapsschilder Oswald Achenbach, getrouwd met Julie Arnz, met wie hij vier dochters en één zoon kreeg. Ik noem zijn schilderij 'Via Appia mit dem Grabmal der Caecilia Metella' uit 1886 uit een privécollectie. Caecilia was rond 100 voor Christus geboren als de dochter van de consul Quintus Creticus. Zij was de vrouw van Marcus Crassus, met wie zij de zoon Marcus Licinius Crassus kreeg. De graftombe van Caecilia is ook ter ere van haar huwelijk gemaakt. In de 14-de eeuw werd het Caetani Castello eraan vast gebouwd. Jij had diverse relaties met kunstenaars en vijf jaar lang met de beeldhouwer Adolf Gustav Vigeland.

In 1878 begon je bij de strenge, conservatieve genreschilder/kunstprofessor Adolf von Becker te studeren, die zelf nogal brave taferelen schilderde. In 1883 ging je naar Parijs, waar je aan de Académie Colarossi bij Gustave Courtois studeerde. Eva Fredrika Bonnier was ook een studente van hem. Ik noem haar schilderij 'Herstellende' uit 1890, een portret van haar schoonzus Lisen. Eva overleed op 13 januari 1909 in Kopenhagen door zelfdoding. Zij werd 51 jaar. Zij was zwaar depressief. In de zomers schilderde je in Bretagne. Na enkele jaren ging je naar Finland terug. Je woonde met jouw familie in Noormarkku en Pori. In 1888 begon je een atelier in Noormarkku en je was lerares op diverse, Finse kunstscholen. In 1895 kreeg je een beurs en ging je naar Florence. Een jaar later verhuisde je naar Antignano, Livorno, waar je de schilder Raffaello Gambogi ontmoette, die 13 jaar jonger was. 'Naar bed' uit 1897 is heel lief en knap ontdaan van erotiek. Jullie werkten samen en in 1898 zijn jullie met elkaar getrouwd. In 1899 maakte je twee mooie zelfportretten, op één straal je als een Lichtgevende Madonna. In 1900 schilderde jij Raffaello, die gitaar voor een vrouwelijke gast speelt.

Jouw zelfportret uit 1900 is intrigerend en mysterieus, terwijl die uit 1903 vol mededogen en helderziendheid is. Er ontstond een grote spanning tussen Raffaello en jou, toen Raffaello op jouw Finse vriendin, de schilderes Anna Dorothée Wahlroos, verliefd werd. Zij was 22 jaar jonger dan hem. Zij was dan ook zeer verleidelijk bloedmooi. Zie haar zelfportretten uit 1895 en 1901. Na de affaire ging zij teleurgesteld naar Finland terug en zij stuurde zijn ongeopende brieven terug. Jij ging een tijd naar Finland terug, maar in 1903 keerde je naar Antignano terug om jouw huwelijk te redden. Het bleek, dat hij geestesziek was en hij werd diverse keren in een psychiatrische kliniek opgenomen. Het strandtafereel op 'La Merenda' uit 1904 is wonderschoon en aangenaam vredig. Pure zielerust en levensgenot. In 1905 verhuisden jullie naar Volterra, waar Raffaello in een uitstekend psychiatrisch ziekenhuis werd verzorgd. Na een paar jaar gingen jullie naar Antignano terug.

In 1908 ging jij naar Finland, want jouw moeder overleed. In 1909, 1911 en 1913 ging je op bezoek bij jouw familie in Finland. Je was bevriend met de landschapsschilder Victor Westerholm en zijn vrouw Hilma Gustava Alander. In 1888 had jij Hilma geportretteerd, terwijl zij met een vinger aan haar pols haar hartslag volgt. Hun dochter was de schrijfster Greta Helena Maria (1886 - 1971). Jouw laatste jaren waren eenzaam en ongelukkig. Er was ook veel geldgebrek. Je schilderde nog maar weinig. Jullie woonden afwisselend in Antignano en Florence. In de Eerste Wereldoorlog had jij geen contact met Finland. Victor Westerholm overleed op 19 november 1919 in Turku door een griep en longontsteking.

Jij overleed op 31 december 1919 door een longontsteking in Antignano. Je werd 58 jaar en je bent in de Begraafplaats van Misericordia in Livorno begraven. Raffaello overleed in 1943 en hij is bij jou begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
22 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)