Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Géén eendagsvlieg

Subtitel: Hoogovens' Hegemonie


Deze suprematie, deze oppermacht was in het weekend van zondag 31 januari voor de 21-jarige Jorden van Foreest, Nederlands Schaakgrootmeester, die in 2016 kampioen van Nederland is geworden en afgelopen weekend het Tata Steel-Schaaktoernooi, dat jaarlijks in januari in Wijk aan Zee wordt gespeeld, op zijn naam schreef.

Dit Tata Steel Chess Tournament is een van de grootste en sterkste toernooien ter wereld. Tot 2010 stond het bekend als het Corus-toernooi en tot-en-met 1999 als het Hoogovens Schaaktoernooi. Het eerste werd in 1938 gespeeld. Het toernooi, dat zich voortzet als Tata Steel Chess, heeft zich van een regionaal toernooi tot een wedstrijdencyclus van nationale allure ontwikkeld.
In het eerste jaar na de Tweede Wereldoorlog, het toernooi was in 1942 naar Beverwijk verhuisd, was het Hoogovenstoernooi voor de eerste maal internationaal. In 1960 deed voor het eerst een speler, Tigran Petrosjan, uit de (voormalige) Sovjet-Unie mee. Acht jaar later, dus in 1968, na een verhuizing uit Beverwijk naar Wijk aan Zee, heeft dit prestigieuze schaaktoernooi niets aan kwaliteit ingeboet. Het toernooi werd gespeeld en gewonnen. Voor, tijdens en na de millenniumwisseling, dus 1999 tot-en-met 2001 kreeg het toernooi een publicitaire impuls door deelname van Garri Kasparov. Sindsdien is het niet ongewoon dat een groot deel van de Top-10 van de FIDE-Ratinglijst meedoet. Dit jaar, het coronapandemie-jaar 2021, werd het toernooi uitsluitend voor de Grootmeestergroep georganiseerd. Van de afgelopen 10 schaaktoernooien in matches gegoten, won de Noor Magnus Carlsen er 5 en Van Foreest het laatste. Op sensationele wijze won Jorden van Foreest zondag 31 januari de 83ste editie van het Tata Steel -Schaaktoernooi.

(Natuurlijk recent eveneens minder goed in het nieuws, daar Tata Steel gevaarlijke stoffen in dichtbevolkt gebied heeft gedumpt.)

Dan heb ik het natuurlijk over Tata en niet over de Internationaal Grootmeester Van Foreest, die zich in 2013 op 13-jarige leeftijd reeds liet gelden door Europees jeugdkampioen schaken, onder de 14 jaar, te worden. In 2016, dus drie jaar later, werd Jorden van Foreest Nederlands Kampioen Schaken, vier jaar nadien won Jorden van Foreest CHALLENGERS Praag en dus zeer recent zegevierde hij op het Tata Steel-Toernooi in Wijk aan Zee. Afkomstig uit een schaakfamilie is dit magnifieke bordspel Van Foreest met de paplepel ingegoten;

- Jorden Van Foreest zijn betovergrootvader werd driemaal schaakkampioen van Nederland
- De broer van Van Foreest zijn betovergrootvader heeft dezelfde prestatie geleverd en dus neergezet
- Van Foreest volgde geen gewone schoolopleiding, maar kreeg thuisonderwijs
\

Zeer zeker géén eendagsvlieg...!

Schrijver: Annejan Kuperus
6 februari 2021


Geplaatst in de categorie: sport

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 164Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)