Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra - Djelem Djelem

Deze muziekband is opgericht in 2012 in Barcelona. De muziekstijlen zijn de Klezmer muziek, Jazz Manouche en Roma muziek. De Klezmer muziek van de Asjkenazische Joden is een mix van de Ottomaanse (met name Griekse en Roemeense) muziek, Barokmuziek, Slavische volksdansen en godsdienstige, Joodse muziek. Het zijn expressieve melodieën, die met de menselijke stem te vergelijken zijn, inclusief huilen, snikken en lachen. De Klezmer-musici speelden vaak samen met de Romani-musici. Dmitri Sjostakovitsj bewonderde de klezmermuziek, vanwege de extase en wanhoop uitdrukkingen. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van de melodie in het ochtendgebed 'Ahava Rabboh' (Overvloedige Liefde).

De Jazz Manouche (zigeunerjazz) is afkomstig van de Sinti/Romani-gitarist Django (Jean) Reinhardt, geboren op 23 januari 1910 in Liberchies, België. In 1934 vormde Django samen met de violist Stéphane (Stefano) Grappelli de Quintette du Hot Club de France. Andere leden waren de contrabassist Louis Vola, de ritmegitaristen Roger Chaput en Joseph Reinhardt, de jongere broer van Django, en de gitaristen/componisten en drie gebroeders Étienne, Pierre Joseph en Jean Pierre Ferret. Django overleed op 16 mei 1953 door een hersenbloeding in Samois-sur-Seine. Hij werd 43 jaar. De oorspronkelijke zigeunermuziek van de nomadische Roma wordt enkel gezongen door echte Roma en bestaat uit langzame, meestal klagende, liederen en snelle liederen met tonggeklak, het scanderen van enkele lettergrepen, het slaan met lepels en dergelijke. Later kwamen daar de violen, panfluit, cimbalom en contrabas bij. De canto flamenco met gitaarbegeleiding is vanuit de islamitische traditie overgenomen en eigen gemaakt, inclusief de dans en castagnetten.

De vaste leden van het BGKO tot oktober 2019 waren/zijn de Spaanse zangeres Sandra Sangiao, de Spaanse klarinettist Daniel Carbonell, de Italiaanse accordeonist Mattia Schirosa, de Servische contrabassist Ivan Kovacevic, de Franse gitarist Julien Chanal, de Griekse percussionist Stelios Togias, Oleksandr Sora en Pere Nolasc Turu. Op 8 april 2012 werd in Barcelona de Internationale Romani-dag gevierd en werd er een groep van 11 muzikanten gevormd. Sommigen hadden al eerder met elkaar gespeeld, zoals in El Arco de la Virgen. In mei 2014 verscheen hun debuutalbum 'Imbarca', met o.a. 'Hévenu Shalom Aléchem', 'Djelem Djelem', 'Hasta Siempre', 'La Dama D'Arago', 'Hana'ava Babanot', 'Ederlezi Ederlezi' en 'Ot Azoy'. 'Djelem Djelem' is het internationale volkslied van de Romani, gecomponeerd door de Servische muzikant Zarko Jovanovic (1925 - 1985), die in drie concentratiekampen heeft gezeten en hij verloor het merendeel van zijn familie. Hij was Romani Minister van Cultuur.

In 2015 veranderden ze hun bandnaam in Barcelona Gipsy balKan Orchestra met hetzelfde acroniem. In oktober 2015 verscheen 'Balkan Reunion', met o.a. 'Gankino Horo', 'I Barval Pudela', 'Ferco Cocek', 'Drut Agaci', 'Mar DJandja', 'Yagmur Yagar' en 'Dobri Den'. In 2016 verschenen 'Europa cierra la frontera - Soundtrack' en 'Del Ebro al Danubio', met o.a. 'Artiliana', 'Romniasa', 'Put Putuje', 'Sandansko horo', 'Pau', 'El testament d'Amèlia' en 'Shiro'. In 2018 volgde het album 'Avo Kanto', met o.a. 'Saraiman', 'Csi Lav Tu', 'Raikos', 'Livisiani Mou Perdika' en 'Lule Lule'. In oktober nam de zangeres Sandra Sangiao na zeven jaar afscheid van de band. Heel misschien komt ze ooit terug, maar de Siciliaanse zangeres Margherita Abita heeft haar vervangen. Sandra was de zon, de ziel en de energie van de band.

Sandra Sangiao is geboren in 1988 in Santpedor, Catalonië. Zij behaalde een master in Moderne Muziek en Jazz aan de Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), opgericht in 2000, op de Carrer de Padilla 155. Zij reisde een maand alleen door Joegoslavië. Met het BGKO speelde ze in meer dan 35 landen. Samen met haar levenspartner Mattia Schirosa kreeg zij twee kinderen, Itai en Aluna, die op 28 december 2020 is geboren. Samen met haar grote vriendin Clara Peya maakte ze het album 'Oceanes', een ode voor alle vrouwen. Sandra geeft workshops en groepssessies voor zang en expressie. Zij werkt o.a. met voicecraft, de Wilfart methode, Reiki, The Tao of the Voice, harmonische gezangen, korporaal Gestalt, Mindfulness en Rudolf Steiner's Art of the World. Ze wil graag haar eigen ritme en tempo volgen. In ieder geval mogen we haar ontzettend dankbaar zijn voor de kostbare jaren, die ze aan het BGKO heeft gegeven en voor het fantastische feit, dat ze onder ons is. Hemeltjelief, wat een bijzonder openhartige en verlichte vrouw! En wat een Goddelijke Stem! (-)

Schrijver: Joanan Rutgers
11 februari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 56Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)