Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tot Hollywood jou als ideaalbeeld uitkotste

(voor Mary Louise Brooks (1906 - 1985))

Je bent geboren op 14 november 1906 in Cherryvale. Jouw vader was de advocaat Leonard Porter Brooks en jouw moeder was de pianiste Myra Rude. Je was de tweede van vier kinderen. De anderen waren Martin (1905), Theodore (1912) en June (1914). Op jouw 9-de ben jij door een buurman, ene Mr. Flowers, seksueel misbruikt, wat psychische schade veroorzaakte en jouw volwassen, relationele leven vergalde. Jij was hierdoor niet in staat tot echte liefde. Jouw moeder gaf jou ook nog eens de schuld van dat misbruik. Op jouw 15-de werd jij lid van de Denishawn School of Dancing and Related Arts in Los Angeles, in 1915 opgericht door de moderne dansers Ruth St. Denis en Ted Shawn. Martha Graham was ook lid. Je ging naar Londen en Parijs. Op jouw 17-de werd jij door Ted ontslagen, omdat hij jou te verwend vond.

Dankzij jouw vriendin Barbara Bennett werd je een koormeisje in de revue 'George White's Scandals'. Barbara pleegde op 8 augustus zelfdoding en zij werd 51 jaar. En je verscheen als half-naakte danseres in een revue van de Ziegfeld Follies. Via Walter Wanger tekende je een 5-jarig contract bij Paramount Pictures. Je had twee maanden een affaire met Charlie Chaplin, die met Lita Grey getrouwd was. Na afloop stuurde hij jou brutaal een cheque. Jij debuteerde in de stille misdaadfilm 'The Street of Forgotten Men' van Herbert Brenon. Er volgden al gauw diverse komedies en flapperfilms. Jouw faam als flapper-sekssymbool rees de pan uit. In 1926 trouwde je met de filmregisseur Edward Sutherland. In 1928 speelde je in de komedie 'A Girl in Every Port' van Howard Hawks, wat jou een Europese cult-aanhang bezorgde. Veel vrouwen namen net als jou ook een bobkapsel, maar jij bleef de felbegeerde schoonheidskoningin.

In 'Beggars of Life' van William Wellman speelde jij een misbruikt plattelandsmeisje, die haar pleegvader vermoordt, wanneer hij haar probeert te verkrachten. Een zwerver, gespeeld door Richard Arlen, die getuige was, overtuigt haar om zich als jongen te vermommen. Tijdens het filmen van 'Beggars of Life' had je een one-night stand met een stuntman, die daarna rondbazuinde dat jij een geslachtsziekte bij de alcoholistische regisseur Jack Pickford had opgelopen. In 1929 speelde jij in 'The Canary Murder Case', naar een roman van Willard H. Wright. Je was bevriend met de zakenman/politicus William Randolph Hearst en zijn minnares, de actrice/filantroop Marion Davies. Je bezocht hen op Hearst Castle. Jij was intiem bevriend met Marion's nicht, de actrice Pepi Lederer, met wie jij een korte, lesbische relatie had. Pepi was verslaafd aan heroïne, cocaïne en morfine. Pepi werd door William Wright en Marion gedwongen opgenomen in de psychiatrische afdeling van het Good Samaritan Hospital in Los Angeles. Op 11 juni 1935 pleegde zij zelfdoding door op de zesde verdieping van de afdeling psychiatrie door een raam te springen. Zij werd 25 jaar en zij is in de Hollywood Forever Cemetery begraven.

Vlak voordat Pepi vanuit een huis in Berverly Hills naar het ziekenhuis werd gestuurd, gaf zij haar diamanten ring aan haar vriendin Monica Morris. In 'Lulu in Hollywood' uit 1982 schrijf jij: 'About the diamond ring, Monica?, I asked. 'Didn't you know taht it was Pepi's one precious possession - that it had never been off her finger since Marion gave it to her, on her eighteenth birthday? Weren't you suspicious when she gave it to you just before she was taken off alone to the psychiatric ward?'. Op 21 januari 1931 was Pepi's vriendin, de verloederde, drugsverslaafde actrice Alma Rubens door een longontsteking overleden. Zij werd 33 jaar. Pepi's zelfdoding heeft jou getraumatiseerd. Jij vervloekte Hollywood en jij ging naar Europa, op aanraden van jouw minnaar George Preston Marshall. Jij speelde de hoofdrol Lulu in 'Pandora's Box' uit 1929 van Georg Wilhelm Pabst, gebaseerd op de toneelstukken 'Erdgeist' en 'Die Büchse der Pandora' van Frank Wedekind. Pabst had Marlene Dietrich voor de Lulu-rol afgewezen. De film toont openlijk de eerste, lesbische filmbeelden met scenes van Lulu met gravin Augusta Geschwitz.

De glamourfotograaf John de Mirjian verspreidde zijn naaktfoto's van jou, ondanks jouw juridische protest. Zo erg naakt waren ze nou ook niet, maar wel pikant genoeg. Op 24 september 1928 overleed John door een auto-ongeluk. Hij werd 32 jaar. De actrice Gloria Christy raakte gewond. In 1933 trouwde jij met de miljonair/auteur/ontwerper William Deering Davis, wat na vijf maanden eindigde. Jij verliet hem en je liet een briefje achter. Je zei ooit: 'In feite ben ik nooit verliefd geweest. En als ik van een man had gehouden, had ik dan trouw aan hem kunnen zijn?'. Je was ook de minnares van William Samuel Paley, de oprichter van CBS, die jou levenslang een stipendium gaf. Je had een lesbische relatie met de actrice Peggy Fears en een one-night stand met Greta Garbo, die jij een 'charmante en tedere minnares' vond. Jij had een one-night stand met Pabst en hij gaf jou de hoofdrol in zijn film 'Tagebuch einer Verlorenen' uit 1929, gebaseerd op de bestseller van Margarete Böhme. Ook met de Joodse danseres/actrice Valesca Gert.

De actrice Sybille Schmitz speelde ook in 'Tagebuch einer Verlorenen'. Zij had talrijke affaires met mannen en vrouwen. Zij deed diverse zelfdodingspogingen en zij was verslaafd aan alcohol en drugs. In haar laatste film 'Das Haus an der Küste' pleegt haar personage Anna zelfdoding. Op 13 april 1955 pleegde Sybille in München zelfdoding met een overdosis slaappillen. Zij werd 45 jaar. Zij woonde in München samen met de arts Ursula Moritz, die haar van morfine voorzag en na gedane zaken haar zelfdoding vergemakkelijkte. In december 1929 ben jij naar New York gegaan. In 'Prix de Beauté' uit 1930 van Augusto Genina speelde jij de hoofdrol. In 1931 speelde jij in 'God's Gift to Women', 'It Pays to Advertise' en 'Windy Riley Goes Hollywood'. Je kreeg echter niet serieus meer voet aan wal binnen de succesvolle films. Jouw afwijzing van de hoofdrol in 'The Public Enemy' van William Wellman betekende het einde van jouw filmcarrière. Jean Harlow nam de hoofdrol wel aan. Jij ging in nachtclubs dansen en jij deed wat bijrollen en een hoofdrol in de western 'Overland Stage Raiders' met John Wayne. Het baatte niet meer.

Je werd werkloos en je ging naar Wichita terug, waar je opgroeide. Jouw dansstudio mislukte en je ging naar NYC, waar je radio-actrice in soaps, roddelcolumniste en verkoopster op Saks Fifth Avenue werd. In 1953 werd je courtisane van rijkaards en werkte je voor een escortbureau. Je had vaak neigingen tot zelfdoding. Je was vanaf jouw 14-de een alcoholiste en je woonde als een armoedige kluizenares in een klein appartement. Door voor enkele filmtijdschriften te schrijven, leefde je weer wat op. Op 8 augustus 1985 overleed je in jouw huis in Rochester. Je werd 78 jaar en je bent in de Holy Sepulchre Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
8 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)