Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een Belgische heilige onder de loep

(voor Anne Louise Lateau (1850 - 1883))

Je bent geboren op 29 januari 1850 op de Rue Saint-Hubert 60 in Bois-d'Haine, Henegouwen, België. Jouw vader was de gieterij-werker Grégoire Lateau en jouw moeder was Adèle Pissens. Jouw 3 jaar oudere zus was Rosine en jouw 2 jaar oudere zus was Adeline. Als arbeidersgezin hadden jullie het niet breed. Jullie woonden nabij La Louvière. De bruidsschat van jouw moeder was een stuk grond in Bois-d'Haine, waarop jouw vader een huis bouwde. Op 18 april 1850 overleed jouw vader door de pokken. Hij werd 29 jaar. Jij had ook de pokken, maar jij werd met veel moeite gered. De werkman Francis Delalieu zorgde twee-en-een-half jaar voor jullie. Op jouw elfde liet jouw moeder jou als dienstmeisje werken. Spoedig daarna haalde zij jou terug en moest je net als haar en jouw zussen als kleermaakster aan de slag. Jullie waren erg arm en jullie werkten keihard. In 1866 was er een cholera-epidemie in Bois-d'Haine en verzorgde jij zes cholera-patiënten. Je was toen 16 jaar.

In 1867 werd jij zelf ernstig ziek, wat tot 1868 duurde. Op 15 april 1868 kreeg jij voor het eerst de stigmata, die aan de linkerkant en in de voeten begonnen te bloeden. Op 8 mei 1868 kwam het bloed uit beide handen. Op 15 september 1868 verschenen er vier kleine bloedingen in de hartstreek op jouw borst. De wonden verschenen in de nacht van donderdag op vrijdag en ze verdwenen de volgende nacht. Ze vonden elke vrijdag plaats, tot aan jouw overlijden. De rest van de weken werkte je voor het gezin. De psycholoog Donovan Hilton Rawcliffe geloofde, dat jij de stigmata zelf veroorzaakte door 'extreme emotionele of andere psychogene factoren na intense concentratie op de kruisiging'. Hij vergat dat jouw geest sterk verbonden was/is met de Christusgeest, die op jou reageerde. Je had stigmata in de handen, de voeten en de linkerborst. Je at niet meer van donderdag tot zondag en je lag geregeld in extase op de grond. Hallucineerde je door ondervoeding en oververmoeidheid?

Op 17 juli 1868 ging het stigmata-bloeden samen met een extase, die acht uur aanhield. Die trance-staat gebeurde nu elke vrijdag erbij. Dan bewoog je door jouw kamer en was je vreugdevol, maar ook angstig en verdrietig, geheel in overeenstemming met de Passie van Christus. Na de uitvoering van de lijdensweg en kruisiging van Jezus in de parochiekerk verdween jouw extase. Jouw biechtvader was pater Niels, waarmee je een diepgaande, geestelijke lijn had. Dat zal jouw spirituele ervaringen zeker versterkt hebben. Tijdens de vervoeringen was je ongevoelig voor pijn en geluiden. Op verzoek van pastoor Niels en andere geestelijken was je kort aanspreekbaar en vertelde je, dat je visioenen van de laatste periode van het leven van Jezus zag en dat je de Maagd Maria en de heiligen zag. Je bleef bij jouw moeder en zussen wonen. Vanaf 1871 trokken jouw ervaringen meer en meer de aandacht. De bisschop van Doornik, Gaspar-Joseph Labis, liet in 1868 al een onderzoek uitvoeren door o.a. de staatsman Adolphe Deschamps, de broer van de kardinaal Victor-Auguste-Isidore Deschamps, en de arts Ferdinand Joseph Marie Lefebvre van de Katholieke Universiteit Leuven.

Jij werd oprecht bevonden en ze konden het niet rationeel verklaren. In 1875 concludeerden de deskundigen van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde hetzelfde en dat er geen sprake van bewuste misleiding inzake de stigmata en extasen was. De arts Evariste Warlomont noemde jouw toestand een 'dissociatieve identiteitsstoornis', waarbij vaak zware trauma's en seksueel en fysiek misbruik in de kindertijd aan ten grondslag liggen. Er is een grote overlapping met een borderline en vermijdende persoonlijkheidsstoornis, een bipolaire stoornis en schizofrenie. De neuroloog Désiré-Magloire Bourneville verklaarde, dat al jouw symptomen uit pure hysterie en pathologie voortkwamen. De psychiater Albert Moll vond, dat jij in een hypnotische toestand verkeerde en dat er sprake was van een natuurlijk verloop door suggestie. Hij bekritiseerde mystiek, occultisme, spiritualisme, paranormale verschijnselen, mediums, magnetisme en seances. Hij gooide alles heel makkelijk en onkundig op de vuilnishoop van fraude en hypnotische suggestie.

Ene Dr Warlomont ontdekte dat jij tijdens de slapeloze extaseperioden wel voedsel at, wat een dorpsgenoot jou stiekem bracht. Jij vergat steeds dat jij had gegeten. Bischop Edmond Hyacinthe Théodore Joseph Dumont was volop overtuigd van de echtheid van de bovennatuurlijke verschijnselen bij jou. De theologie-professor/psycholoog/mysticus Armand Thiéry was dat ook. Ferdinand Lefebvre zei, dat jouw bloed zich gewoon samen perste onder jouw huid, wat de arts Rudolf Virchow 'doorsijpelende bloedelementen naar buiten toe' noemde. De communie-hostie werd elke dag naar jou toe gebracht. Drie andere artsen vonden bloedarmoede (ijzertekort) bij jou. Edmond Dumont verzette zich tegen het liberale kabinet Frére-Orban II, zijn medegeestelijken, koning Leopold II en zijn opvolger Mgr. Isidore Du Rousseaux. Op 12 oktober 1880 heeft paus Leo XIII Edmond uit zijn ambt als bisschop gezet. Edmond was zeker niet blind en hij had tenminste veel lef! Later bond hij in en kreeg hij eerherstel. De overmacht had hem eronder gekregen.

Jij overleed op 25 augustus 1883 in jouw geboortehuis in Bois-d'Haine, wat nu een museum/bedevaartsplek is. Jij werd 33 jaar en jij bent in het kerkhof achter de Sint-Jan de Doperkerk aan het Koning Boudewijnplein in Bois-d'Haine begraven, tegen de kerk aan en naast jouw biechtvader Niels. Jouw ouders zijn daar ook begraven. Er is een Rue Louise Lateau in Bois-d'Haine. Jouw graf is echt een bedevaartsoord geworden. Jouw geboorte- en sterfhuis was dat natuurlijk al tijdens jouw leven. Edmond Dumont overleed op 20 november 1892 in het familiekasteel van Villers-Perwin door een beroerte. Hij werd 64 jaar en hij is in de grafkelder van de familie Dumont de Chassart in Villers-Perwin begraven. Op zijn grafsteen op het kerkhof staat: 'Heer, ik heb hevige pijnen geleden, maar mijn ziel heeft ze verdragen uit liefde tot U'.

Schrijver: Joanan Rutgers
22 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)