Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wilde verwerkingservaringen

(voor Cheryl Strayed)

Je bent geboren op 17 september 1968 in Spangler, Pennsylvania. Jouw moeder was Barbara Anne (Bobbi) Young (1945 - 1991) en jouw vader is Ronald Nyland. Jouw broer is Leif en jouw oudere zus is Karen. Op jouw zesde verhuisde jij naar Chaska in Minnesota, waarna jouw ouders kort daarna gingen scheiden. Jouw vader verdween uit jouw leven. Op jouw 12-de hertrouwde jouw moeder met Glen Lambrecht. Op jouw 13-de verhuisde jij naar Aitkin County. Jullie woonden in een zelf gebouwd huis op 40 hectare grond. In de eerste jaren was er geen stromend water en elektriciteit. Je hebt ook een halfzus en halfbroer. Jouw moeder zat in een huwelijk vol geruzie gevangen. Zij hield van paarden en van Hank Williams. Na de scheiding zei ze altijd: 'We zijn niet arm, omdat we rijk aan liefde zijn!'.

Op jouw 17-de was je geslaagd voor jouw studie aan de McGregor High School, waar je ook cheerleader was. Je ging naar de University of St. Thomas, in 1885 opgericht door de aartsbisschop John Ireland. Daar had je de hoogleraressen Engels/dichteressen Leslie Adrienne Miller en Mary Rose O'Reilly. Jij was journaliste voor de 'Aitkin Independant Age'. Na een jaar op St. Thomas ging je naar de University of Minnesota, waar Bob Dylan en de dichter Arthur Wheelock Upson ook studeerden. Upson heeft zichzelf op zijn 31-ste in Lake Bemidji verdronken. Drie jaar eerder had hij ook al geprobeerd om zelfdoding te plegen. Sinclair Lewis vergeleek hem met Thomas Chatterton en John Keats. Mogelijk was hij homoseksueeel, in ieder geval supergevoelig en emotioneel subtiel. Jouw moeder studeerde samen met jou op de universiteit. Jij behaalde een Bachelor of Arts-graad en jij bent magna cum laude afgestudeerd, met een dubbele major in Engels en Women's Studies.

In augustus 1988 ben je met Marco Littig getrouwd. Je woonde met hem enkele maanden in Galway, Dublin en Londen. Berooid keerden jullie naar Amerika terug. In maart 1991 was je laatstejaars op de universiteit en overleed jouw moeder door longkanker. Zij werd 45 jaar. In jouw boeken schreef jij over haar overlijden en over jouw verdriet. Jij was gebroken door haar overlijden en jouw stiefvader liet jou in de steek. Jouw zus en broer waren afstandelijk en jij scheidde na zeven jaar van Marco. Daarna koos jij voor Strayed als achternaam. Op jouw linkerbovenarm liet jij een tatoeage van het lievelingspaard van jouw moeder, Lady, zetten. Door een minnaar ging jij heroïne gebruiken en had jij met velen seks om de pijn van het verlies van jouw moeder te verdoven. Je begon aan een queeste zonder wandelervaring. Je wandelde in 1995 1100 mijl op de Pacific Crest Trail.

In augustus 1999 hertrouwde jij met de filmmaker Brian Lindstrom, geboren op 12 februari 1961 in Portland, Oregon. Jullie kregen samen een zoon en een dochter, Bobbi, die een jongere versie van jou in 'Wild' speelt. Jullie wonen in de oostkant van Portland. In het begin van de film speel jij iemand, die jouw jeugdige zelf een lift naar een hotel geeft. Je bent even in beeld. In 2002 behaalde jij een Master of Fine Arts in Fiction aan de Syracuse University. Jouw begeleiders waren de schrijvers George Saunders, Mary Gaitskill, Arthur Flowers en Mary Caponegro, door Jonathan Foer 'één van de meest fantasierijke, gedurfde, serieuze en speelse schrijvers' genoemd.

Op 1 februari 2006 verscheen jouw debuutroman 'Torch' bij Houghton Nifflin Harcourt in Boston, in 1882 opgericht door de uitgevers William Ticknor en John Allen in The Old Corner Bookstore op 283 Washington Street. Voorheen woonde op die plek de godsdienstige hervormster Anne Hutchinson, die door de Puriteinen werd verbannen en op haar 52-ste door de Siwanoy-Indianen in het Nieuw-Nederlandse gebied, wat nu The Bronx heet, is vermoord. In 2012 verscheen jouw autobiografie 'Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail' bij Alfred A. Knopf, Inc., opgericht in 1915 door Alfred en zijn vrouw Blanche Wolf Knopf. Je beschreef jouw wandeling in 1995 op de Pacific Crest Trail. In 2012 verscheen ook jouw essaybundel 'Tiny Beautiful Things: Advice on Love and Life from Dear Sugar'. In 2014 verscheen de verfilming van 'Wild' door Jean-Marc Vallée, met Reese Witherspoon, die jou op een voortreffelijke wijze speelt. Laura Dern speelt jouw moeder. Het is een soort vrouwelijke versie van 'Into the Wild', met dit verschil, dat jij als hoofdpersoon de overlevingstocht wel overleeft. Jij werkte als serveerster, jeugdadvocate, politieke organisatrice, kantoormedewerkster en medisch hulpverleenster.

In 2013 verscheen Brian's documentaire 'Alien Boy: The Life and Death of James Chasse'. James Philip Chasse Jr., die aan schizofrenie leed, is op 17 september 2006 door drie politie-agenten in Portland vermoord, te weten Kyle Nice, Christopher Humphreys en Bret Barton. James had breuken in 16 ribben, 26 gebroken botten, een doorboorde long, een gebroken sleutelbeen en een gescheurde milt. Burgemeester Tom Potter zorgde voor een crisisinterventietrainingsprogramma om de manier waarop de stads- en provinciepolitie reageren op situaties met psychische aandoeningen te verbeteren. James werd 42 jaar. In 2015 verscheen jouw citatenboek 'Brave Enough'. Na de 4-jarige podcast 'Dear Sugars' begon jij in april 2020 met jouw nieuwe podcast 'Sugar Calling', waarbij jij in elke aflevering vragen aan steeds andere auteurs van boven de 60 stelt. Dit doe je ook ter ondersteuning in de coronapandemie.

Schrijver: Joanan Rutgers
24 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)