Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De grootste muze van Marcel Proust

(voor Geneviève Halévy (1849 - 1926))

Je bent geboren op 26 februari 1849 in Parijs. Jouw moeder was Léonie Rodrigues-Henriques (1820 - 1884) en jouw vader was de Joodse componist Jacques-François-Élie Fromental Halévy (1799 - 17 maart 1862, Nice). Jouw opa was de dichter/schrijver/cantor Élie Halfon-Halévy. Jouw vader maakte de opera 'La Juive', die op 23 februari 1835 in de Opéra de Paris werd opgevoerd, met de sopraan Cornélie Falcon, aanbeden door Hector Berlioz. Op jouw 13-de overleed jouw vader en op jouw 15-de overleed jouw enige zus Esther, die een pianostudente van de componist Charles Gounod was. Jouw neef Lodovic Halévy was een toneelschrijver en de librettist van de componist Jacques Offenbach, beroemd vanwege de Cancan. Lodovic trouwde met Louise Breguet, met wie hij twee zonen kreeg, Elie en Daniel.

Na het overlijden van jouw vader was jij permanent labiel en depressief, net als jouw moeder, die getraumatiseerd was en jouw aanwezigheid niet meer kon verdragen, zodat jij bij andere familieleden ging wonen. Jouw moeder ging naar de psychiatrische Passy-kliniek van Antoine Émile Blanche, die ook jouw vader had behandeld. Die kliniek bevond zich in het Hôtel de Lamballe, 16, Avenue de Lamballe. Op jouw 20-ste, op 3 juni 1869 trouwde jij met de componist Alexandre César Léopold Georges Bizet, geboren op 25 oktober 1838 in Parijs, op 28, Rue de la Tour d'Auvergne. Zijn vader Adolphe Armand Bizet was een kapper/zanger/componist en zijn moeder Marie Louise Léopoldine Joséphine Delsarte was een pianiste. Georges was ook een leerling en latere vriend van Charles Gounod en van jouw vader. Hij studeerde vanaf zijn 9-de aan het Conservatoire national supérieur de musique. Jij bleef nerveus en labiel en jouw moeder bemoeide zich met jullie zaken. Georges correspondeerde met jouw moeder. Jullie woonden op 22, rue de Douai. Tijdens de Commune van Parijs gingen jullie eerst naar Compiègne en daarna naar Le Vésinet, waar jullie de bulderende kanonnen konden horen.

Op 10 juli 1971 werd jullie zoon Jacques Bizet geboren, die een jeugdvriend van Marcel Proust werd. Ze gingen samen naar het Lycée Condorcet, waar Marcel als homofiel werd gepest, bespot en mishandeld. Op 3 maart 1875 ging de beroemde opera 'Carmen' van Georges in de Opéra-Comique in première. De hoofdrol werd door de mezzosopraan Célestine Galli-Marié vervuld, die mogelijk een seksuele affaire met Georges had, toen jullie enkele maanden apart leefden. Jij had een abces in jouw rechteroog, waardoor jij de première miste, maar Charles Gounod was er wel, die Georges van plagiaat betichtte. Théodore de Banville was zeer enthousiast. Georges was een zware roker en een veel te harde werker. Hij had abcessen in zijn luchtpijp gehad en hij ging naar jullie vakantiehuis in Bougival. Samen met jullie vriend, de componist/pianist Élie-Miriam Delaborde, met wie jij inmiddels een liefdesrelatie had. Georges en Élie-Miriam deden een zwemwedstrijd in de seine, wat indirect tot het overlijden van Georges heeft geleid. Gezien de liefdesperikelen kan Élie Georges hebben uitgedaagd, terwijl hij wist hoe verzwakt Georges was. Élie zelf was een atleet en schermer. Op 1 juni 1875 kreeg Georges heftige koorts en pijn. Hij kreeg een hartaanval en op 3 juni 1875 kreeg hij een tweede, fatale hartaanval. Hij werd 36 jaar en hij is in de begraafplaats Père Lachaise begraven.

In augustus 1876 tekende jij een huwelijkscontract met Élie-Miriam, die mogelijk jouw onwettige broer was. Jij bent nooit met de vrouwengek Élie getrouwd. Jouw oom Léon Halévy en jouw neef Ludovic Halévy verhuisden naar hetzelfde gebouw, waar jij in woonde en jij begon een salon voor Ludovic, Les jeudis de Ludovic, met elke donderdag gasten. Enkele jaren later begon jij zelf een salon. De kunstschilder Jules-Elie Delaunay portretteerde jouw zoon Jacques op 6-jarige leeftijd. In 1878 schilderde hij een portret van jou, waarbij jij zwarte rouwkleding droeg. In oktober 1886 trouwde jij met de Joodse advocaat Emile Straus, die voor de Rothschilds werkte. Jullie woonden op 134, Boulevard Haussmann. In jouw salon hingen schilderijen van Jean-Marc Nattier, Maurice Quentin de La Tour en Claude Monet. Jouw portret van Jules-Élie Delaunay hing er ook. Marcel Proust woonde op 102, Boulevard Haussmann. Marcel was verliefd op Jacques, maar Jacques wees een geslachtsgemeenschap met hem af. Vanwege Marcel's onsessie voor Jacques weigerde jij hem een tijd in jouw salon. Jacques, zijn neef Daniel Halévy en Marcel publiceerden tot maart 1893 het literaire tijdschrift 'Le Banquet'. Jacques schreef enkele toneelstukken.

In jouw geliefde salon ontving jij o.a.: Marcel Proust, Guy de Maupassant, Emile Zola, Ludovic Halévy, Paul Bourget, de schrijver Paul Hervieu, de schrijver Jules Lemastre, de toneeldichter Henri Meilhac, de schrijver Georges de Portó-Riche, de schrijver/politicus Joseph Reinach, de bankier Alphonse James de Rothschild en zijn vrouw/nicht Leonora de Rothschild, Robert de Montesquiou, gravin Delfina Potocka, hertogin Marie Alice Heine de Richelieu, gravin Laure de Sade de Chevigné en haar man Adhéaume de Chevigné, prinses Mathilde Létitia Bonaparte, de lesbische muziekmecenas Winnaretta Singer, gravin Elisabeth Greffulhe, die model stond voor de Duchesse de Guermantes van Proust, gravin Mélanie Renouard de Bussieére, de bankier/kunsthistoricus Charles Ephrussi, Edgar Degas, de kunstschilder Jacques-Emile Blanche, bekend van zijn portret van Proust uit 1892 en hij ontmoette Oscar Wilde, Jean-Louis Forain, de acteur Lucien Guitry, de actrice Gabrielle Réjane, bevriend met Proust en zij stond model voor Berma in 'À la recherche du temps perdu', de mezzosopraan Emma Calvé, de schrijver Léon Blum, Lord Edward Bulwer-Lytton, de schrijver George Moore, de dramaturg/opera-librettist Henri Meilhac, de kunstschilder Antonio de La Gandara en prins Auguste d'Arenberg.

Me dunkt een hele waslijst aan imposante figuren. In april 1898 was jij naar 104, rue Miromesnil verhuisd. Op nummer 62 in die straat woonde Jeanne Pouquet, waar Marcel Proust smoorverliefd op was. Jeanne stond model voor Gilberte Swann. Jeanne trouwde met de vriend van Marcel, de toneelschrijver Gaston Arman de Caillavet. In 1908 gaf jij Proust vijf notitieboekjes, waarin hij schetsen en ontwerpen voor zijn 7-delige roman 'À la recherche du temps perdu' maakte. Jij correspondeerde veel met hem over o.a. de stilistische problemen en zijn reflecties over de personages. In zekere zin was jij deels zijn ghostwriter. De correspondentie duurde tot enkele weken voor zijn overlijden. Na 1910 werd jij meer en meer depressief en mensenschuw. Jij stond gedeeltelijk model voor Odette de Crécy, een ex-prostituee, en voor de hertogin Oriane de Guermantes. Het 7-delige meesterwerk van Proust zit alleen al qua inspiratiebronnen geniaal in elkaar.

Jouw zoon Jacques trouwde op 1 juni 1898 met Madeleine Breguet (1878 - 1900), die op 15 oktober 1900 overleed tijdens een medische handeling door de chirurg-gynaecoloog Samuel-Jean Pozzi, met wie jij een seksuele affaire had na het overlijden van Georges. In 1904 hertrouwde Jacques met Alice Franckel. Met Georges Richard richtte hij het autobedrijf Unic op en in 1909 richtte hij met Jules Salomon het autobedrijf Le Zébre op. Jacques en Alice zijn in 1919 gescheiden. In zijn laatste jaren was hij een alcoholist en morfinist. Hij was levenslang bevriend met Marcel. Op 3 november 1922 pleegde Jacques zelfdoding in Parijs door een kogel in zijn hoofd te schieten. Hij werd 50 jaar. Op 18 november 1922 overleed Marcel Proust, die 51 jaar werd. Jij overleed op 22 december 1926 in Parijs en jij werd 77 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
5 april 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)