Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Son-muziek van Cuba

Een nieuwe dag (zonder jou)

Misschien ooit wel eens 'gewoon weer een andere dag zonder jou' van Jon die het berichtje Gloria zingend doet toekomen:

- 'Just another day without you...'

ofwel

* 'Het is gewoon weer een nieuwe dag zonder jou...'

Een situatie waar veel mensen, of zij nu zingen of niet, mee te maken (kunnen) hebben. Jon Secada, zowel goed verwoord als gezongen, net als de teksten van zowel land- als professiegenoot Estefan. Zowel Jon als Gloria zijn afkomstig van Cuba in de Caraïben, de Caraïbische eilanden of het Caraïbisch gebied. In de late jaren '80 werd Secada door Gloria Estefan als achtergrondzanger ingehuurd. Bovendien startte Jon met het componeren van muziek. Jon Secada schreef onder andere 'Coming Out of the Dark' van Estefans album 'Into the Light'. Nadat Secada tijdens Estefans 'Coming out of the Dark'-tour een nummer solo mocht uitvoeren, startte Jon zijn carrière als soloartiest. Hoewel zowel Gloria als Jon internationaal flink aan de weg hebben getimmerd en zij muzikale grootheden van Cuba zijn, is de traditionele, dus zonder elke vorm van opsmuk-orkestjesmuziek op en van Cuba toch zonder enige twijfel de populairste; 's-ochtends bij het ontbijt in mijn Havaans hotel verschijnen opeens 4 muzikanten en een bloedmooie zangeres die een 5-tal nummers ten gehore brengen.

De seniormuzikanten begeleidden hun oogverblindende zangeres met zowel percussie-instrumenten, blaasinstrumenten als, natuurlijk, snaarinstrumenten. Bongo's, behorend tot de categorie membrafonen, zijn slaginstrumenten, waarbij het geluid ontstaat door te slaan op een gespannen vel, ofwel membraan. Traditionele instrumenten zijn met dierenhuiden bespannen. Moderne membrafonen hebben vaak een vel van kunststof. Het instrument is karakteristiek voor zowel de salsa- als Son-muziek van Cuba. Typisch voor de Caraïbische/Caribische muziek zijn én de cabassa én de chekere, respectievelijk met houten kern met daarrond/-omheen metalen kraaltjes of ringen waarmee geluid wordt gemaakt en een uitgeholde kalebas in een net van schelpen of kralen waarmee gerammeld wordt. Op twee houten stokjes, de claves, wordt een basritme gespeeld. Samen met de hiervoor door mij genoemde en beschreven bongo's en claves wordt de conga veel gebruikt in de salsa- en Son-muziek van Cuba. Daarnaast is de guiro, de rasp, een houten of metalen schraapinstrument, typisch voor zowel salsa als merengue, twee dansmuziekstijlen. Ook wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de koebel als percussie-instrument. Met drumstokjes uiteraard. Daarnaast zijn er nog de maracca's of sambaballen. Timbales zijn trommels die open aan de onderkant zijn.

Ook saxofoon, trombone, alias de 'schuiftrompet' en de trompet komen samen voor in de Caribische muziek. Het tokkelinstrument tres, een kleine driesnarige gitaar uit het Caribisch gebied, karakteristiek voor zowel de salsa- als Son-muziek van Cuba, completeert het arsenaal aan instrumenten van Caribische muziekgroepen en -bandjes...!


Cubaanse hoofdstad Havana, najaar 2018

Schrijver: Annejan Kuperus
22 april 2021


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 174Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)