Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Levend verbrand in een psychiatrisch ziekenhuis

(voor Zelda Fitzgerald (1900 - 1948))

Jij bent geboren op 24 juli 1900 in Montgomery. Jouw vader Anthony Dickinson Sayre (1858 - 1931) was een belangrijke jurist en jij was de jongste van acht kinderen. Jouw moeder was Menerva Buckner Machen (13 januari 1860 - 23 november 1958). Jouw vader was rechter van het Hooggerechtshof van Alabama. Hij was afstandelijk, streng en onbereikbaar. Opa Willis Benson Machen was senator in Kentucky. Drie kinderen van jouw ouders overleden in de kindertijd; Daniel, nog een Daniel en Lenora (1897 - 1898) door difterie. Dit was voor jouw geboorte. De anderen waren: Marjorie (1886 - 1960), Rosalind (1888), Clothilde (1891 - 1985) en Anthony Dickinson Jr. (1894 - 1933), die zelfdoding pleegde. Jouw voorouders waren kolonisten van Long Island. Jouw oudoom John Tyler Morgan was lid van de Senaat van Amerika en een slavenhouder.

Als kind volgde jij balletlessen en ging jij naar de Sidney Lanier School, vernoemd naar een dichter van de Confederate Army. Jij dronk en rookte en jij zwom graag met de jongens. Jij trok graag de aandacht met een strak, huidkleurig badpak, waardoor het leek alsof jij naakt zwom. Er werd vaak over jouw jeugdvriendin Tallulah Bankhead en jou geroddeld. In juli 1918 ontmoette jij de jonge schrijver Francis Scott Key Fitzgerald, geboren op 24 september 1896 in Saint Paul, Minnesota. Hij was vrijwilliger in het leger en smoorverliefd op jou. Jij inspireerde hem tot de hoofdpersoon in 'This Side of Paradise', zijn debuutroman uit 1920. Hij citeerde letterlijk dagboekfragmenten van jou en het boek hielp hem om jou te huwen. In maart 1920 verloofden jullie. Hij had voor jou een relatie met Genevra King. Hij had op Princeton University gestudeerd en hij werkte voor een reclamebureau, terwijl hij op Claremont Avenue 200 in Manhattan woonde. Hij ging weer bij zijn ouders op 599 Summit Avenue in Saint Paul wonen, waar hij zijn debuutroman herschreef. Op 3 mei 1920 zijn jullie in de St. Patrick's Cathedral in New York getrouwd.

Op 26 oktober 1921 werd jullie dochter Frances Scott Fitzgerald in Saint Paul geboren. Zij werd door een kindermeisje verzorgd. Jij hoopte dat zij een 'mooie, kleine dwaas' zou zijn. Jullie dronken beiden veel alcohol en er waren fikse ruzies en dolle pret. In 1922 verscheen 'The Beautiful and Damned', wat over jullie relatie gaat. Jij werd opnieuw zwanger en jij pleegde abortus. Jij was een typisch voorbeeld van de Flappers. Je publiceerde korte verhalen en artikelen en in april 1924 gingen jullie naar Parijs en al snel naar Antibes. Francis schreef 'The Great Gatsby' en jij kreeg een liefdesrelatie met de jonge, Franse piloot Edouard S. Jozan. Jij wilde scheiden, maar Francis sloot jou op in huis, zodat je dat verzoek introk. Edouard vertrok later dat jaar. Jullie verzonnen ontrouw uit een behoefte aan drama. Als voer voor schrijfwerk. In september 1924 nam jij een overdosis slaappillen, wat jullie beiden verzwegen. In 1925 verscheen 'The Great Gatsby' en gingen jullie naar Rome en Capri. waar jullie ongelukkig en ongezond waren. Jij had colitis en jij ging schilderen. Terug in Parijs werd Francis bevriend met Ernest Hemingway, terwijl Ernest en jij een hekel aan elkaar hadden. Jij vond hem 'een nep-macho, een flikker met haar op zijn borst' en hij vond jou 'gek'.

Jullie vertelden de Hemingways dat Edouard Jozan zelfdoding had gepleegd. Voor de vuist weg flink overdrijven, maakte meer indruk. Jij zei tegen Francis, dat jullie seksleven was verminderd, omdat hij 'a fag' was, die vast met Ernest een homo-affaire had. Om zijn hetero-zijn te bewijzen, ging Francis naar de hoeren en werd jij vervolgens jaloers. Terwijl Francis met Isadora Duncan sprak en jou negeerde, liet jij jezelf van een marmeren trap vallen. Wanneer Francis schreef, verveelde jij jezelf en onderbrak je hem. Hij was inmiddels een zware alcoholist en jij gedroeg je alsmaar grilliger. Je wilde een balletdanseres worden en je studeerde 8 uur per dag. Francis vond dat maar tijdverspilling. Je raakte mentaal en fysiek uitgeput. Je mocht lid worden van de San Carlo Ballet Company in Napels, maar je weigerde. Jullie feesten waren zelfdestructief geworden en jullie gezelschap onaangenaam. In april 1930 werd jij in een sanatorium in Frankrijk opgenomen, waar de psychiater Paul Eugen Bleuler jou de diagnose schizofrenie gaf. Van een ziekenhuis buiten Parijs ging jij naar een kliniek in Montreux en van daar naar een psychiatrische inrichting in Prangins. In september 1931 ging jij met ontslag en vertrok jij met Francis naar Montgomery, waar jouw vader op sterven lag.

Francis piepte er tussen uit en ging naar Hollywood. Op 17 november 1931 overleed jouw vader, waarna jouw geestelijke gezondheid weer kelderde. Op 12 februari 1932 ging jij naar de Henry Phipps Psychiatric Clinic op 1800 Oleans in Baltimore, onderdeel van het John Hopkins Hospital. In de eerste zes weken schreef jij de roman 'Save Me the Waltz', over jouw turbulente huwelijk met Francis. Jij werd door de psychiater Adolf Meyer behandeld, een expert in schizofrenie. Het minstens twee uur schrijven aan jouw roman was onderdeel van de behandeling. Jullie vriend Maxwell Perkins van Scribner's wilde jouw roman publiceren. Francis was kwaad, omdat jij over dezelfde thematiek schreef, die hij in zijn roman 'Tender is the Night' gebruikte, wat in 1934 verscheen. Hij had het manuscript eerst willen lezen en jij had een naam uit zijn debuutroman overgenomen. Tenslotte ontdekte hij dat het allemaal wel meeviel. Toch dwong hij jou om het te herzien en verwijderde hij de overeenkomstige delen, die hij wilde gebruiken. Je had voet bij stuk moeten houden met die egoïstische dwingelandij van hem. Je had het volste recht om te schrijven wat jij wilde. De gluiperd noemde het uiterst vals 'plagiaat' en hij noemde jou een 'derderangs schrijfster'. Deze intens gemene aantijgingen verpletterden jouw toch al broze geest.

Jouw boek kreeg slechte recensies en het verkocht slecht. Jij besloot toen maar om toneelschrijfster en kunstschilderes te worden. In 1934 exposeerde jij enkele schilderijen, maar de reacties waren opnieuw teleurstellend. Je werd gewelddadig en teruggetrokken. In 1936 stuurde Francis jou naar het Highland Hospital in de wijk Montford in Asheville, met de psychiater Robert S. Carroll. In juni 1937 ging Francis naar Hollywood, waar hij voor MGM werkte en een relatie met de roddelcolumniste Sheilah Graham had. In 1938 werd jullie dochter Frances van de kostschool gestuurd en gaf Francis jou de schuld. Hoe hij dat onderbouwde, mag Joost weten. Frances ging daarna naar het Vassar College in Poughkeepsie, maar Francis bleef zijn woede naar jou koesteren, zelfs erger dan ooit. Daar had hij blijkbaar voordeel bij. Jij was volgens hem zijn bedrieglijke, uitputtende en verwoestende muze geweest. Na een dronken en gewelddadig gevecht met Sheilah ging Francis naar Asheville terug. Francis en jij reisden naar Cuba, wat rampzalig was. Francis werd in elkaar geslagen en hij kwam dronken en uitgeput in Amerika terug, waar hij in een ziekenhuis belandde. Jullie hebben elkaar daarna nooit weergezien.

Francis ging terug naar Hollywood en Sheilah en jij ging terug naar het Highland Hospital, waar jij in maart 1940 met ontslag ging. Jouw vrienden waren verdwenen en jij had weinig geld. Francis raakte meer en meer verbitterd door zijn mislukkingen en het aanhoudende succes van zijn vriend Ernest Hemingway. Francis overleed op 21 december 1940 in Hollywood door een hartaanval. Hij werd 44 jaar en hij is in de Rockville Union Cemetery in Maryland begraven. Jij was niet in staat om bij de begrafenis te zijn. In 1941 verscheen postuum de onvoltooide roman van Francis 'The Last Tycoon'. Jij had het al gelezen en jij begon jouw roman 'Caesar's Things' te schrijven. Je was niet op de bruiloft van Frances en in augustus 1943 was je weer in het Highland Hospital, waar je aan de roman werkte, die onvoltooid bleef. Op 10 maart 1948 ontstond er een brand in de ziekenhuiskeuken. Jij was opgesloten in een kamer, wachtend op elektroshocktherapie. Het vuur ging via de dumbwaiter naar elke verdieping. De brandtrappen stonden ook in brand. Jij bent samen met acht andere vrouwen levend verbrand en overleden. Jij werd 47 jaar en jij bent bij Francis begraven.

In 1975 zorgde Frances ervoor, dat jullie in het familieperceel op de Saint Mary's Cemetery in Rockville zijn herbegraven. Frances overleed op 18 juni 1986 door keelkanker en zij is naast jullie begraven. Zij was een schrijfster/journaliste en zij werd 64 jaar. Met haar eerste man Samuel Jackson Lanahan kreeg zij vier kinderen; Thomas, Eleanor, Samuel Jr. en Cecilia. Thomas pleegde op zijn 27-ste zelfdoding. Eleanor schreef een biografie over Frances. Met haar tweede man is zij in 1979 gescheiden. Ze was ook een alcoholist en een zoon was drugsverslaafd. Op jullie grafsteen staat de laatste zin uit 'The Great Gatsby': 'So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past'.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)