Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

O, zo diep, diep, diep depressief!

(voor Miriam Mandel (1930 - 1982))

Jij bent geboren op 24 juni 1930 in Rockglen, Saskatchewan, Canada. Jij studeerde Engels aan de University of Saskatchewan, opgericht in 1907. John Diefenbaker, de 13-de premier van Canada, studeerde daar ook. Jij leed jouw hele leven aan manische depressie. In jouw poëzie schreef jij eerlijk en moedig over jouw psychische lijden. In 1949 trouwde jij met de dichter/literatuurwetenschapper/redacteur van vele bloemlezingen Eli Mandel, geboren als Elias Wolf Mandel op 3 december 1922 in Estevan, Canada. Eli had Russisch-Joodse ouders uit Oekraïne. Zijn moeder was Eva Berner, die in juli 1955 in Regina overleed en 56 jaar werd. Zijn vader was de kruidenier Charles Mandel, die een kruidenierszaak op 2635 Dewdney Avenue in Regina had. Hij overleed op 1 september 1956 en hij werd 63 jaar. Beiden zijn in de Joodse Begraafplaats in Regina begraven. Eli's neef Jake Barney Mandel overleed in de Tweede Wereldoorlog. Eli diende toen bij het Medical Corps.

Eli studeerde ook Engels aan de University of Saskatchewan en hij was leraar Engels en creatief schrijven aan de University's of Alberta, Victoria, Toronto, York en Calgary. In 1950 behaalde jij een Bachelor of Arts aan de University of Saskatchewan en na jouw afstuderen verhuisden jullie naar Toronto, waar jij aan de University of Toronto aan een doctoraat werkte. Eli en jij kregen samen twee kinderen; Evie en Charles. In 1957 promoveerde jij en verhuisden jullie naar Edmonton, waar jij tot 1967 lerares aan aan de University of Alberta was. In 1967 zijn Eli en jij gescheiden. Daarna ben jij met het schrijven van gedichten begonnen. Eli schreef in 1969 een essay over zijn collega-dichter Irving Layton. Eli publiceerde tien dichtbundels en twee essaybundels. Hij hertrouwde met Ann Hardy, met wie hij de dochter Sara kreeg.

In 1973 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Lions On Her Face' bij de White Pelican Publications op 8918 Windsor Road in Edmonton. In 1977 verscheen jouw tweede dichtbundel 'Station 14' bij de NeWest Press in Edmonton. In 1980 verscheen jouw derde dichtbundel 'Where Have You Been?' bij de Longspoon Press in Edmonton. Jouw depressie hield maar aan en heeft jou uiteindelijk genekt. Op 13 februari 1982 pleegde jij zelfdoding in Edmonton. Jij werd 51 jaar.

De beroemde dichter Patrick Lane (1939 - 2019) schreef in 1983 het gedicht 'And of the Measure of Winter We Are Sure' voor jou en door jou geïnspireerd. Patrick heeft jou een keer ontmoet. Dat was op een donkere winternacht om 3 uur 's ochtends en bij 30 graden onder nul. Er stond een gure wind en jullie ogen waren kort met elkaar versmolten. Jullie knikten even naar elkaar. Tot 2000 kampte Patrick met zijn alcoholisme. Hij kreeg vijf kinderen en zijn derde vrouw is Lorna Crozier.

In 1984 verscheen 'The Collected Poems of Miriam Mandel' bij de Longspoon Press, geredigeerd en samengesteld door de schrijfster/professor Engels Sheila Martin Doherty-Watson, geboren op 24 oktober 1909 in New Westminster en overleden op 1 februari 1998 in Nanaimo. Zij is beroemd vanwege haar modernistische roman 'The Double Hook'. Zij was getrouwd met de Canadese dichter/hoogleraar Engels/dramaturg Wilfred Watson. Beiden gaven Engelse les aan de University of Alberta, net als Eli en jij. In 1970 begonnen Sheila en Wilfred het literaire tijdschrift 'The White Pelican', samen met o.a. de dichter/geleerde Stephen Scobie, die ook mede-oprichter van de Longspoon Press is, de schrijver/hoogleraar Engels John Orrell en de dichteres Dorothy Livesay. Eli overleed op 3 september 1992 in Toronto.


The Moon in All Her Phases

I'd say, in the old manner:
she imagines our existence,
its changes, illusions.

well, luminous times are gone
most of my friends quarrel
Drink
are not, though satyrs,
lordly,
recently one in fad
told me he loved the first war
because they sang such songs

we grope towards each other
hands fumble among clothes

I can't remember:
did your eyes
your body grow?
I can't remember
the difficult lovely words.


Eli Mandel

Schrijver: Joanan Rutgers
10 juni 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)