Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De blinde vlek als grootste drama

(voor Anna Laughlin (1885 - 1937))

Jij bent geboren op 11 oktober 1885 in Sacramento, Californië. Jouw ouders waren Charles Duffy Laughlin en Margaret Ann Chrismans, die eerder met John E. Brant getrouwd was. De ouders van jouw vader kwamen uit Ierland en die van jouw moeder uit Illinois. Jij begon als kinderartieste in vaudeville, variété, minstrelsy, aandelengezelschappen en muzikale komedies. Zo speelde jij als kind in 'Uncle Toms' Cabin' (1893), 'Man Without a Country' (1894), waarin je een blind kind speelde, 'The War of Wealth' (1895) en 'Rip van Winkle' (1896). In 1900 verscheen jij in 'The Belle of Bohemia' op Broadway. In 1901 verscheen jij in de show 'The New Yorkers'. In 1902 speelde jij als eerste actrice de rol van Dorothy in de musical 'The Wizard of Oz' van Lyman Frank Baum. Hiermee werd jij beroemd. Het begon in Chicago en het speelde tot 1904 op Broadway. Op Broadway speelde jij ook in 'His Majesty', 'The Top of the World', 'Mama's Baby Boy' en 'When Claudia Smiles'.

Op 12 juli 1904 trouwde jij in Manhattan met de diamantimporteur/juwelier Dwight Vanaman Monroe, een directe afstammeling van James Monroe, die van 1817 tot 1825 de vijfde president van Amerika was. James was getrouwd met Elizabeth Kortright, die van Nederlandse afkomst was. Hun dochter Maria Hester Monroe trouwde als eerste in het Witte Huis. Dat deed ze met haar neef Samuel Laurence Gouverneur. De andere kids van James en Elizabeth waren Eliza en James. Op 23 oktober 1906 werd in Manhattan jullie dochter Lucy Monroe geboren. Jullie woonden op 288 W 76th Street. Lucy was jullie tweede kind. Jouw vader overleed in 1906 in San Francisco. Jouw ouders waren gescheiden. In 1913 debuteerde jij als filmactrice in de komedie 'The Rebellious Pupil'. In dat jaar speelde jij ook in de korte films 'The Flirt', 'The Bracelet', 'Her Father's Daughter', 'For Another's Crime' en 'Two Girls of the Hills'. In 1914 speelde jij in drie korte films en in 'The Greyhound', 'Northern Lights' en 'The Ordeal'. In 1915 speelde je in twee korte films, met Ethel Lloyd, en in 'Crooky', met Edwina Robbins, 'The Crown Prince's Double', met Norma Talmadge, 'What Happened to Father' en 'The Amazing Mr. Fellman'.

In 1920 woonde jij op 790 Riverside Drive in Manhattan. Jouw man Dwight overleed op 19 januari 1921. In 1926 speelde jij in 'The Fall Guy'. Jouw moeder overleed op 4 november 1926. Lucy ging naar de Horace Mann School, 231 West 246th Street in The Bronx en zij kreeg zangles van de sopraan/componiste Estelle Liebling. In 1925 ging zij voor de Ziegfeld Follies dansen en was zij een achtergrondzangeres. In de jaren dertig was Lucy een beroemde radiozangeres. Lucy en jij woonden een jaar samen op 33 Riverside Drive in Manhattan. Jullie kregen onenigheid met elkaar en Lucy ging op eigen benen staan en er vandoor. Daar had jij een grote moeite mee, want je was al eenzaam van jezelf. Lucy erkende dat er ruzie was, maar ze zei ook, dat jullie elkaar op Paaszondag nog hadden gezien en gesproken. Op 6 maart 1937 pleegde jij zelfdoding in jouw appartement op 310 West End Avenue in New York City. Jij was op een stoel gaan zitten en jij hield jouw gewaad vast, terwijl jij jouw hoofd in de gasoven stopte. De vijf gaspitten waren opengedraaid. Jij was verschrikkelijk eenzaam en jij voelde je door Lucy in de steek gelaten. In jouw afscheidsbrief stond o.a.:

'Lucy is never coming back. Won't understand. I am so afraid. This is good bye. People are dreadful. I love my child. I have given all I have in the world to put her where she is now. She is gone. This is a sudden, strange place. I want her. I ask my God from heaven - let me in. Lucy is never coming back. Where did I fall? What is wrong? She does not know what she is doing. We were so eager to see things together, but my darling daughter has forsaken me. Please, Heavenly Father, watch over my child and protect her!'.

Het lijkt er sterk op, dat jij Lucy hebt verward met jouw innerlijke, eenzame kind. Door de tijdelijke breuk met Lucy diende het eenzame kind in jou zich in alle hevigheid aan. Je kwam helemaal in contact met de pijn van het kind in jezelf, met de pijn, die jij als kind door jouw ouders had ervaren. Dat was overweldigend en ondraaglijk. Je was al een tijd nerveus en ziek, volgens Lucy. Je stond ineens oog in oog met jouw oertrauma's en jouw onverbiddelijke, karmische lijden. Lucy was al 30 jaar en allang rijp om zich van jou los te maken en geheel haar eigen leven te leiden. Lucy had heel goed aangevoeld dat de geestelijke navelstreng volkomen losgeknipt moest worden. Jij hebt jouw interne, persoonlijke lijden op Lucy geprojecteerd. Jij zag niet in, dat jouw wurgende eenzaamheidsgevoel uit jouw eigen kindertijd afkomstig was. Je hebt die confrontatie niet aangedurfd. Waarschijnlijk was je te verblind door de pijn, die je niet goed kon plaatsen. Je hebt jezelf ten diepste door jouw ouders in de steek gelaten gevoeld. Die opgespaarde emoties van verdriet en woede had je moeten uiten, inplaats van jezelf te verstikken door onzichtbaar, dodelijk gas. Je had de loyaliteit naar jouw ouders moeten doorbreken. Je had moeten inzien, dat je als kind bent gemanipuleerd om een kinderartieste te worden, puur om jouw narcistische ouders en alle narcistische volwassenen te behagen. Ze hebben het vrije kind in jou afgepakt. Het drama zat diep in jezelf. Het heeft je als een prooidier verslonden.

Jij werd 51 jaar en jij bent in de Woodlawn Cemetery in Bronx begraven, net als jouw man Dwight. Lucy zong maandenlang iedere dag het volkslied in de tentoonstelling 'The American Jubilee' op de New York World's Fair in 1939. In 1942 zong zij bij het Lincoln Memorial in Washington en waren er 40.000 mensen bij aanwezig. Tussen 1945 en 1960 zong zij 'The Star Spangled Banner' bij de Yankees wedstrijden. In 1954 zong zij bij het Washington Monument voor 300.000 mensen. In 1961 trouwde zij met de advocaat Harold M. Weinberg, die in 1977 overleed. Lucy was sopraan voor de Metropolitan and St. Louis Opera Associations. Zij zong voor Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman en John F. Kennedy. Op 13 oktober 1987 overleed zij in Manhattan. Zij werd 80 jaar en zij is ook in de Woodlawn Cemetery begraven, net als Harold.

Schrijver: Joanan Rutgers
13 juni 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)