Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Die intense leegte na het laatste schilderij

(voor Marta Ehrlich (1910 - 1980))

Jij bent geboren op 27 april 1910 in Zagreb in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, wat tot 1918 duurde. Jouw ouders waren Ernest en Erna Laura Ehrlich. Jouw vader was een aannemer en jouw moeder was een lerares. Jij groeide op in een rijke, Joodse familie. Jouw oom was de architect Hugo Ehrlich (1879 - 1936). Jouw grootouders waren Hermann Ehrlich en Marija Eisner. Jouw tante Mira Ehrlich-Klobucar (1888 - 1956) was een knappe kunstschilderes, die na het overlijden van haar vader in 1895 naar het gymnasium Sacré Coeur in Wenen ging. Daarna studeerde zij aan de City and Guilds of London Art School in Kennington, Londen. Zij was getrouwd met Viktor Klobucar, met wie zij in een villa woonde, die door jouw oom Hugo is ontworpen. Hugo werkte van 1910 tot 1915 samen met de architect Viktor Kovacic, die in 1924 het hoofdkantoor van de Kroatische Nationale Bank ontwierp. Na het overlijden van Viktor op 21 oktober 1924 heeft Hugo het bankgebouw afgewerkt. Viktor heeft ook de St. Blaise Kerk aan de Prilaz Gjure Dezelica in Zagreb ontworpen. Vanaf 1925 was Hugo professor aan de Faculteit Bouwkunde van de Universiteit van Zagreb.

Voor 1940 woonde jij met jouw ouders en twee broers en zussen in een villa in de wijk Tuskanac in Zagreb. De villa is door Hugo ontworpen. In Tuskanac zijn mooie parken en er is een bioscoop. De schilderes Nasta Rojc (1883 - 1964) woonde in de buurt, in het park van Roko. Zij was getrouwd met de schilder Branko Senoa, die in 1939 overleed. Nasta was openlijk lesbisch en zij heeft jou geportretteerd. Haar zelfportret met een geweer over haar schouder is beroemd. Jouw vriendin was Nevenka Djordjevic.

In 1934 ben jij aan de Academie voor Schone Kunsten van de Universiteit van Zagreb afgestudeerd. Deze kunstacademie is in juni 1907 opgericht op 85 Ilica straat. Deze straat is 5.6 kilometer lang. Het warenhuis Kastner & Öhler staat op nummer 4. Enkele leraren van de kunstacademie waren: Robert Auer, getrouwd met de schilderes Leopoldina Schmidt, Oton Ivekovic, die in het kasteel Veliki Tabor woonde, Branko Senoa, Vladimir Becic en Maxo Vanka, die in 1935 met zijn vrouw Margaret Stetten en hun dochter Peggy naar Amerika ging. In 1935 ging jij naar Parijs, waar jij jouw schildertechnieken perfectioneerde. In 1938 ging jij naar Zagreb terug en kreeg jij privélessen van Vladimir Becic, geboren op 1 juni 1886 in Slavonski Brod. Vladimir ging naar de particuliere kunstacademie van de kunstschilders Menci Clement Crncic en Bela Cikos Sesija, getrouwd met zijn nicht Justine. Vladimir was ook een leerling van Heinrich Knirr, die in 1937 een officieel portret van Adolf Hitler maakte, die voor hem poseerde. Knirr schilderde ook Julius Schreck, de privéchauffeur van Hitler, Klara Hitler, Rudolf Hess en Albert Speer. Samen met Ljubo Babic en Jerolim Mise was Vladimir lid van de Groep van Drie. Vladimir overleed op 24 mei 1954 in Zagreb.

Jouw vroege schilderwerk werd door Vladimir beïnvloed. Jij maakte zo'n 227 schilderijen. Verder maakte jij ook keramiek, textielontwerpen, borduurwerk en decorontwerpen. In 1939 trouwde jij met de schilder Kamilo Tompa, geboren op 28 mei 1903 in Samobor. Hij bofte maar met zo'n uitzonderlijke schoonheid als jij. Hij was professor aan de Faculteit Bouwkunde en hoofd van de afdeling decorontwerp aan de Academie voor Theaterkunsten in Zagreb. Hij werkte vooral voor het Kroatische Nationale Theater in Zagreb en hij deed decorontwerpen voor animatiefilms. Jullie woonden en werkten in een huis aan de Subicicevova-straat in Zagreb. In 1936 schilderde jij 'Masline', in 1938 'Pariz (Hotel de Suez)', in 1952 'Glava Pierota', in 1970 'Pred vecerje jesenskog dana' en in 1977 'Tri zenska lika'. Jij hebt tot 1978 geschilderd.

Op 15 maart 1980 pleegde jij zelfdoding in Zagreb. Jij werd 69 jaar en jij bent in de Mirogoj Begraafplaats begraven. Als Marta Tompa. Deze begraafplaats is gebouwd op een stuk grond, dat van de taalkundige/schrijver Ljudevit Gaj was, die met Paulina Krizmanic was getrouwd, met wie hij vijf kinderen kreeg; de dochter Ljuboslava en de zonen Velimir, Svetoslav, Milivoje en Bogdan. Hermann Bollé ontwierp het hoofdgebouw van de begraafplaats en de inhuldiging was op 6 november 1876. Gaj en Bollé zijn er ook begraven. En o.a. de eerste president van Kroatië Franjo Tudman en de eerste en vrouwelijke premier van Joegoslavië Milka Planinc. In 2020 was er een aardbeving, waardoor de beroemde arcades zijn beschadigd. Jouw man Kamilo overleed op 23 januari 1989 in Zagreb en hij is bij jou begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
7 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)