Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de onstuimige vaargeul van Ezra Pound

(voor Dorothy Shakespear (1886 - 1973))

Jij bent geboren op 14 september 1886 in Londen. Jouw moeder was de schrijfster Olivia Shakespear en jouw vader was de advocaat Henry Hope Shakespear. Jouw ouders kwamen beiden uit militaire families. Jij was hun enige kind. Jouw moeder schreef romans en zij verbleef in de literaire kringen van Londen. Jouw vader leerde jou schilderen op het platteland. Jij ging naar de Kostschool van Hampshire en korte tijd naar een particuliere eindschool in Genève. Daarna woonde jij bij jouw ouders en maakte jij aquarellen, je las, je schreef brieven en je ging met jouw moeder de bevriende mensen bezoeken. Jij bent beschermd opgegroeid. Op 16 februari 1909 kwam de dichter/schrijver Ezra Pound in jullie huis op de thee, uitgenodigd door jouw moeder, die hem in een salon van een vriendin in Kensington had ontmoet. Jouw moeder was 20 jaar ouder dan Ezra, maar zeer aantrekkelijk, wat de viriele vrouwengek Ezra gelokt moet hebben.

Jij was meteen geraakt door de etherische schoonheid van Ezra en in jouw dagboek heb jij hem gedetailleerd beschreven. Het was winter en jij zat op een lage kruk bij het vuur, terwijl jij vol bewondering naar hem luisterde. Door jouw moeder kreeg jij interesse in de theosofie en de mystiek. Samen met jouw beste vriendin en nicht Georgie Hyde-Lees (1892 - 1968) werd jij lid van de Orde van de Gouden Dageraad. Georgie ontmoette als 17-jarige William Butler Yeats in het British Museum, waar zij samen met jouw moeder en jou was. Later ontmoette zij hem op de middagthee bij jullie thuis. Op 20 oktober 1917 zijn Yeats en Georgie getrouwd. Hij was 52 en zij was 25. Enkele weken eerder had hij Iseult Gonne nog ten huwelijk gevraagd. Iseult was 29 jaar jonger dan hem en zij weigerde met hem te trouwen. Georgie en Yeats kregen twee kinderen, Anne en Michael, die met de harpiste/zangeres Gráinne Ni hEigeartaigh trouwde, met wie hij vier kinderen kreeg; de dochters Caitriona, een concertharpiste, Siobhán en Sile en de zoon Pádraig. Georgie's moeder Edith Ellen hertrouwde na het overlijden van haar man Gilbert, die 44 werd, met jouw oom Henry Tucker.

Jij was geïnteresseerd in de astrologie en samen met jouw moeder ging jij naar lezingen van Ezra. In juni 1910 gingen jullie met Ezra enkele weken naar Sirmione. Jij schilderde aquarellen en jij was net als Ezra dol op het Gardameer. Na een verblijf van Ezra in Amerika vroeg Ezra jouw vader om jouw hand, wat hij weigerde, want hij vond het inkomen van Ezra veel te karig. Zowel de biseksuele schrijfster Hilda Doolittle als jij dachten met Ezra verloofd te zijn, wat nogal wat spanningen gaf. Ezra en jij correspondeerden bijna vijf jaar, waarbij jullie roddelden over de pianist Walter Rummel, de dichter Thomas Ernest Hulme, die in Oostduinkerke door een granaat is vermoord en 34 jaar werd, de schrijfster/salonnière Violet Hunt, die o.a. de minnares van H.G. Wells en William Somerset Maugham was, de actrice/schrijfster/zangeres/componiste Florence Beatrice Farr-Emery, de leidster van de Golden Dawn, die door yeats in de Tempel van Isis-Urania was ingewijd, en de kunstenaar/beeldhouwer Henri Gaudier-Brzeska, die in de loopgraven van Neuville-St-Vaast werd vermoord en 23 jaar werd. Henri maakte een gebeeldhouwd hoofd van Ezra. In de salon van jouw moeder sprak jij ook met de charmante schrijver/schilder Percy Wyndham Lewis, die nog vrijgezel was.

Op 20 april 1914 trouwde jij in de St Mary Abbots in Kensington met Ezra Pound, geboren op 30 oktober 1885 in Hailey, Idaho. Hij was het enige kind van Isabel Weston en Homer Loomis Pound. De klokken uit 1772, gegoten door Thomas Janaway, hebben uitbundig geluid. Prinses Diana Frances Spencer van Wales was een parochiaan van de St Mary Abbots. Als huwelijkscadeau gaf jouw moeder jullie twee circustekeningen van Pablo Picasso. Jullie woonden in een appartement op 5 Holland Place, naast Hilda Doolittle, die pasgetrouwd met de schrijver Richard Aldington was. Hilda en jij lagen elkaar niet en in 1915 verhuisde zij met Richard naar Hampstead, nabij David Herbert en Frieda Lawrence, ook pasgetrouwd. Hilda en Richard kregen een doodgeboren dochter, wat hen traumatiseerde. In 1918 werd Hilda's broer Gilbert in de oorlog vermoord. In 1919 kreeg Hilda een dochter met de componist Cecil Gray, Perdita. Hilda begon een liefdesrelatie met de schrijfster Annie Winifred Ellerman en Richard met Florence Fallas, Valentine Dobrée, Brigit Patmore, Nancy Cunard en Arabella Yorke. Hilda en Richard zijn pas in 1938 officieel gescheiden.

In de winter van 1914 woonden Ezra en jij bij Yeats in Stone Cottage. Jij werd beïnvloed door Japanse prenten en jij schilderde in jouw eigen vorticisme-stijl. In 1920 gingen Ezra en jij naar Parijs, waar jullie een atelier op 70, rue de Notre Dame des Champs hadden, nabij Le Dôme Café. Ernest en Elizabeth Hemingway bezochten jullie en werden vrienden. In 1923 begon Ezra een duurzame relatie met de concertvioliste Olga Rudge. In 1924 gingen jullie naar Sicilië en in januari 1925 naar Rapallo. Op 9 juli 1925 werd in Brixen, Trentino-Alto Adige de dochter van Olga en Ezra geboren, Mary. In de herfst van 1925 was jij met Mary bij jouw moeder in Siena. Van december 1925 tot maart 1926 was jij in Egypte en terug in Rapallo was jij zwanger. Op 10 september 1926 werd de zoon van Ezra en jou geboren, Omar (1926 - 2010). Ezra was veel van huis en Omar was 1 jaar, toen hij in Londen door jouw moeder werd opgevoed. Op 30 januari 1933 ontmoette de antisemitische Ezra Mussolini in het Palazzo Venezia in Rome. In oktober 1938 overleed jouw moeder. Ezra was pro-fascistisch en in een brief aan zijn uitgever James Laughlin ondertekende hij met 'Heil Hitler'.

In 1944 wilde Ezra dat jij in Rapallo voor zijn moeder Isabel zou zorgen, terwijl hij bij Olga ging wonen. Jij wilde bij Ezra blijven, zodat jullie een jaar een trio vormden. Jij leerde winkelen en koken en eindelijk een beetje Italiaans spreken. Olga werkte op een Ursulinen school. Ezra werd op 25 november 1945 in Washington, DC van verraad beschuldigd. Diverse psychiaters hebben zich over hem gebogen en hij kreeg de diagnose psychopatische en narcistische persoonlijkheidsstoornis. Op 21 december 1945 werd hij in het psychiatrisch ziekenhuis Howard Hall van het St. Elizabeths Hospital op 1100 Alabama Avenue in Washington, DC opgenomen/opgesloten. In 1948 ging hij naar de psychiatrische inrichting Chestnut Ward, waar jij hem 12 jaar iedere middag enkele uren bezocht. Hij had altijd veel minnaressen gehad en dat ging gewoon door. Op 7 mei 1958 werd Ezra ontslagen, omdat hij permanent en ongeneeslijk krankzinnig was en opsluiting therapeutisch gezien onzinnig was. Samen met zijn secretaresse Marcella Spann gingen jullie per boot naar Italië. Van Verona, waar Ezra's dochter Mary jullie opwachtte, gingen jullie naar het kasteel Brunnenburg in Noord-Italië, waar Mary woonde. Jij woonde in een apart gedeelte van het kasteel.

Ezra wilde met de 40 jaar jongere Marcella trouwen en jij stuurde haar naar Amerika terug. In 1961 bracht je Ezra naar Olga in Rapallo, want jij kon niet meer met hem omgaan. Jij verhuisde naar Londen. Ezra overleed op 1 november 1972 in Venetië. Hij werd 87 jaar en hij is op het Isola di San Michele begraven. Jij overleed op 8 december 1973 in een verzorgingshuis nabij Cambridge. Jij werd ook 87 jaar en jouw begraafplek is onbekend. Olga overleed op 15 maart 1996. Zij werd 100 jaar en zij is naast Ezra begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
9 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)