Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Net zo uniek en elegant als jouw whippets

(voor Billy Mackenzie (1957 - 1997))

Jij bent geboren als William MacArthur Mackenzie op 27 maart 1957 in Dundee, Schotland. Jouw ouders waren Jim en Lilly Mackenzie. Jim voer op een koopvaardijschip. Jouw zussen waren Elizabeth en Helen en jouw broers waren John, Alex en Jimmy. Als kind woonde jij op Park Avenue in de wijk Stobswell te Dundee. Jij ging naar de St Mary's Forebank Primary School en de St Michael's Secondary School. Jij was nogal nomadisch ingesteld. Op jouw 16-de reisde jij naar New-Sealand en op jouw 17-de reisde jij door Amerika. In Amerika trouwde jij met Chloe Dummar, de schoonzus van jouw tante Veronica. Jij zei, dat jij met Chloe trouwde om niet te worden uitgezet, zodat jij met het New Orleans Gospel Choir kon zingen. Chloe leek op Dolly Parton en zij was van jullie verliefdheid overtuigd. Na drie maanden verliet jij haar en ging jij naar Dundee terug. Jij hebt nooit meer contact met haar gehad.

In 1980 vroeg Chloe de scheiding aan. Haar broer Melvin Earl Dummar claimde, dat hij 156 miljoen dollar van de zakenmagnaat Howard Robard Hughes had geërfd, maar in juni 1978 besloot een jury in Nevada dat het testament vals en ongeldig was. Het zat inderdaad boordevol leugens en fouten. Melvin's vrouw Bonnie (toch al een verdachte voornaam) werkte voor het tijdschrift 'Millionaire' en zij had toegang tot de memo's en de handtekening van Howard Hughes.

In 1976 ontmoette jij de gitarist/toetsenist Alan Rankine, met wie jij ging samenwerken. Jullie noemden jullie band eerst The Ascorbic Ones, toen Mental Torture en in 1979 The Associates. In 1979 verscheen jullie eerste singel 'Boys Keep Swinging', een cover van David Bowie. Jij ging graag met één van jouw honden wandelen. Jij had vier whippets. Jij kocht modieuze kleding in Londen en jij begon in 1978 de modewinkel 'The Crypt' in Princes Street, Londen. Begin jaren 80 heeft een broer van jou de winkel overgenomen. In het begin imiteerde jij David Bowie qua zang en uiterlijk. Jij ging met jouw zus Helen naar Zürich. Óp 1 augustus 1980 verscheen het debuutalbum 'The Affectionate Punch', met naast de titelsong o.a. 'Amused as Always', 'Paper House', 'Transport to Central', 'A Matter of Gender', 'Even Dogs in the Wild', 'Deeply Concerned' en 'A' (de A van artist). In oktober 1981 verscheen 'Fourth Drawer Down', met o.a. 'White Car in Germany', 'A Girl Named Property', 'Tell Me Easter's on Friday', 'Message Oblique Speech' en 'An Even Whiter Car'. Met Michael Dempsey op de basgitaar en John Murphy (1959 - 2015) op de drums.

Op 14 mei 1982 verscheen 'Sulk', met o.a. 'No', 'Gloomy Sunday', 'Nude Spoons', 'Party Fears Two' en 'Club Country'. In 1982 vertrok Alan Rankine uit de band. Op 9 februari 1985 verscheen 'Maybe', met naast de titelsong o.a. 'Those First Impressions', 'Waiting for the Loveboat', 'The Stranger in Your Voice', 'The Best of You' en 'Don't Give Me That 'I Told You So' Look'. Op 24 maart 1990 verscheen 'Wild and Lonely', met naast de titelsong o.a. 'Fire to Ice', 'Fever', 'Just Can't Say Goodbye', 'Where There's Love', 'Something's Got to Give' en 'Ever Since That Day'. In 2002 verscheen postuum het laatste album 'The Glamour Chase', met o.a. 'Reach the Top', 'Set Me Up', 'Because You Love', 'The Rhythm Divine', 'You'd Be The One', 'Empires Of Your Heart', 'The Windows All' en 'Take Me To The Girl'. In 1992 verscheen jouw eerste solo-album 'Outernational'. Het tweede solo-album 'Beyond the Sun' bleef onvoltooid. Postuum verschenen de solo-albums 'Memory Palace', 'Eurocentric', 'Auchtermatic' en 'Transmission Impossible'. Dankzij de muzikant/zanger Paul Graig (1960, Edinburgh). Jij was ook bevriend met de songwriter Steve Aungle en de zanger Robert Smith van The Cure, die in 2001 het nummer 'Cut here' aan jou heeft opgedragen. Jullie zijn ook met The Cure op tournee geweest.

Jij gebruikte grote hoeveelheden cocaïne en in 1995 was jij financieel failliet. Op 15 juli 1996 overleed jouw moeder door kanker en zij werd 60 jaar. Jij was altijd heel close met jouw moeder en jij aanbad haar. Zij was heel grappig. Na haar overlijden werd jij heel depressief en kon jij niet meer slapen en niet goed denken. Jij raakte geagiteerd en jij was gedesillusioneerd in het leven. Jij had een onschuldige kijk op het leven, maar dat stortte in. Alles werd alsmaar zwarter en jij wist, dat jij niet langer meer op aarde bleef. Jij was biseksueel en overwegend homoseksueel. Jij was zwaar depressief en op 22 januari 1997 pleegde jij zelfdoding in Auchterhouse, Angus, waar jij vanaf 1991 woonde. Jij nam een overdosis medicijnen en paracetamol in het tuinhuis van het huis van jouw vader in Auchterhouse, nabij Dundee. In Auchterhouse staat de St Mary Church, waar in 1238 al een kerk stond. De klok is door Thomas Ivory gemaakt. Onder de kerk is een oud grafgewelf met de overblijfselen van de families/clans Buchan, Lyon, met als zetel Glamis Castle, en Ogilvy, met als clankastelen Airlie Castle, Cortachy Castle en Auchindoun Castle. Jij werd 39 jaar en jij bent in de Balgay Cemetery in Dundee begraven.

Balgay Cemetery ligt op het voormalig grondgebied van Sir William en Lady Scott, op Balgay Hill. Het is geopend op 20 september 1871 door de graaf van Dalhousie. Jij bent bij jouw moeder en jouw zus Elizabeth begraven.
In 2001 overleed jouw broer Jimmy door een overdosis drugs.
In 2004 overleed jouw vader en in 2013 overleed jouw zus Elizabeth (Lizzie) in Dundee door een val uit een raam op de tweede verdieping.
In 2017 overleed de zoon van jouw zus Helen, de gitarist Reece McGregor, die 24 jaar werd.

Jouw opera-achtige stem is fantastisch en inderdaad engelachtig, bijvoorbeeld zoals die tot uitdrukking komt in jouw versie van Bowie's song 'Wild Is The Wind' en in 'Those First Impressions', 'Kites', 'It's Better This Way', 'Breakfast' en 'Stay Pure', waarbij jouw stem sprekend op die van George Michael lijkt.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 104Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)