Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Alcohol en drugs als een uitgestelde suïcide

(voor Jeanne Eagels (1890 -1929))

Jij bent geboren als Eugenia Eagles op 26 juni 1890 in Kansas City, Missouri. Jouw ouders waren Julia Sullivan en de timmerman Edward Eagles. Jouw moeder was van Ierse afkomst en jouw vader van Duitse en Franse Hugenoten afkomst. Jij ging naar de St. Joseph's Catholic School en de Morris Public School. Op zeer jonge leeftijd acteerde jij in diverse, kleine zaken in Kansas City. Na jouw eerste communie verliet jij de school en ging jij als cassière in een warenhuis werken. Op jouw 15-de was jij danseres in de reizende theatershow/tentshow van de Dubinsky Brothers, die door het Midwesten toerde. Na een tijd speelde jij de hoofdrol in diverse komedies en drama's van de Dubinsky Brothers; Maurice, Edward en Barney. Als tiener trouwde jij met Maurice Dubinsky, geboren op 26 mei 1882 in Muscatine, die vaak de schurk speelde. De broers speelden kleine versies van o.a. 'The Virginian' en 'The Squaw Man'. Hun ouders waren Simon Dubinsky en Sarah Schoop. Jij speelde vaak een heldin of een jongedame in nood.

Met Maurice kreeg jij een zoon, die is overleden of voor adoptie opgegeven, waardoor jij een zenuwinzinking kreeg. In 1920 kochten de drie broers een filmhuis in Kansas City, het Regent Theater. In 1932 hadden ze 40 theaters in Missouri en Kansas. Maurice overleed op 25 augustus 1929. Inmiddels is hun familiebedrijf uitgegroeid tot AMC Entertainment met 232 theaters. In 1911 ging jij naar New York City, waar jij in koorlijnen werkte en in de Ziegfeld Follies een Ziegfeld girl werd. Florenz Edward Ziegfeld was tot 1913 de man van de actrice Helene Anna Held en in 1914 hertrouwde hij met de actrice Billie Burke, met wie hij de dochter Patricia kreeg, die een schrijfster werd. Jij bleekte jouw bruine haren en jij kreeg acteerles van de toneelactrice Susan Beverly Sitgreaves. In september 1912 speelde jij in 'Mind the Paint Girl' in het Lyceum Theatre op 149 West 45th Street. In 1913 speelde jij in de films 'The Ace of Heats' en 'The Bride of the Sea'. In 1914 speelde jij Mrs. Willis in de film 'A Lesson in Bridge'. In 1915 speelde jij in de film 'The House of Fear' van Arnold Daly en Ashley Miller. Jij speelde naast Arnold Daly en Sheldon Lewis, getrouwd met de actrice Virginia Belle Pearson. Deze film is verdwenen.

In 1916 speelde jij als prostituee de hoofdrol in de dramafilm 'The World and the Woman', naast Boyd Marchall, die met de toneelactrice en Ziegfeld girl Mitzi Hajos trouwde, en Ethelmary Oakland. In 1916 en 1917 speelde jij in drie toneelstukken met George Arliss, getrouwd met de actrice Florence Kate Montgomery. In 1917 speelde jij in de film 'The Fires of Youth' van Émile Chautard, met Frederick Warde en Helen Badgley. In 1917 verscheen jij ook als gravin Olga in 'Under False Colors', weer naast Frederick Warde. De film is foetsie. In 1918 speelde jij in het toneelstuk 'Daddies' van David Belasco en jij speelde Liane de Merode in de film 'The Cross Bearer'. In 1919 speelde je in 'The Madonna of the Slums'. Jij werd ziek en jij stopte met deze show. Jij ging op reis naar Europa en tussen 1919 en 1921 speelde jij in diverse Broadway-shows. In 1922 speelde jij jouw favoriete rol als de prostituee Sadie Thompson in het toneelstukdrama 'Rain' van de homoseksuele John Colton en de scriptschrijfster Clemence Randolph, naar een verhaal van William Somerset Maugham.

In augustus 1925 trouwde jij in het geheim met de ex-voetballer/coach Edward (Ted) Harris Coy, geboren op 23 mei 1888 in Andover. In 1925 was zijn eerste vrouw Sophie Meldrim van hem gescheiden. Hij werkte bij de verzekeringsmaatschappij Smythe, Sanford & Gerard in NYC. Het huwelijk was turbulent. Jij dronk veel alcohol en jij vertoonde grillig gedrag. In februari 1928 wilde jij scheiden, vanwege zijn wreedheid en gewelddadigheid. Hij brak jouw kaak en hij dreigde jouw mooie gezicht te verwoesten om jouw filmcarrière te ruïneren. Hij had geen zin in een scheidingsgevecht en hij vertrok naar Texas. In 1927 speelde jij Vera Worth in de film 'Man, Woman and Sin', naast de alcoholist John Gilbert, die op zijn 38-ste door een hartaanval overleed, en Gladys Brockwell, die op haar 34-ste door een auto-ongeluk overleed, veroorzaakt door haar vriend Thomas Brennan. In augustus 1928 hertrouwde hij met de 21-jarige Lottie Bruhn uit El Paso. In 1929 speelde jij als Leslie Crosbie de hoofdrol in 'The Letter', naar een toneelstuk van de biseksuele, maar grotendeels homoseksuele William Somerset Maugham. William was van 1917 tot 1928 met de binnenhuisarchitecte Gwendoline Maud Syrie Barnardo getrouwd, met wie hij de dochter Mary Elizabeth (Liza) Hope, Baroness Glendevon kreeg. Het was een ongelukkig huwelijk en later woonde hij met zijn partner Gerald Haxton in een villa aan de Rivièra. Na het overlijden van Gerald in 1944 ging zijn minnaar Alan Searle bij hem wonen. Alan was ook de minnaar van Lytton Strachey geweest.

Liza Somerset Maugham trouwde met luitenant-kolonel Vincent Rudolph Paravicini, met wie zij twee kinderen kreeg; Nicholas en Camilla. Nicholas trouwde met Mary Ann Parker Bowles, een zus van Andrew Parker Bowles, de eerste echtgenoot van Camilla Rosemary Shand Parker Bowles, Hertogin van Cornwall, met wie zij in 1995 scheidde. Liza's tweede echtgenoot was John Hope, 1st Baron Glendevon, met wie zij Julian John en Jonathan Charles kreeg. In 1929 speelde jij als Yvonne de hoofdrol in jouw laatste film 'Jealousy' van Jean de Limur, met Hilda Mary Moore, die op 18 mei 1929 overleed en 42 of 43 jaar werd. Dat was voor de voltooiing van de film. De film ging op 13 september 1929 in première. In september 1929 onderging jij een oogoperatie in het St. Luke's Hospital in NYC. Jij had ook ademhalingsproblemen en neuritis. Jij was verslaafd aan alcohol en drugs, waarvoor jij naar diverse sanatoriums ging. Rond 1925 begon jij heroïne te gebruiken. Jouw gezondheid ging hard achteruit. Op 3 oktober 1929 overleed jij door een overdosis chloorhydraat en heroïne en alcohol, al had jij twee dagen geen alcohol gedronken, het zat nog wel in jouw organen. Jij gedroeg jezelf vreemd en jij had hallucinaties als gevolg van een alcoholische/toxische psychose. Samen met jouw secretaresse liep jij vanaf jouw appartement op Park Avenue naar het Park Avenue Hospital, waar jij stuiptrekkingen kreeg en kort daarna overleed. Jij werd 39 jaar en jij bent in de Calvary Cemetery in Kansas City begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
20 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)