Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dodelijk doelwit van de ongetemde waanzin

(voor Li Tobler (1947 - 1975))

Jij bent geboren op 30 november 1947 in Zwitserland. Jouw oudere broer Paul is in 1943 geboren. Jij studeerde acteren in de K. Rellstab's dramastudio in Zürich. Op jouw 18-de ontmoette jij de kunstenaar/schilder Hans Ruedi Giger, geboren op 5 februari 1940 in Chur, met wie jij een liefdesrelatie kreeg. In 1966 woonde jij vele maanden in een klein en vies appartement, samen met de acteur Paul Weibel en met Hans. Van 1967 tot 1968 woonde jij met Hans op de zolder van een leegstaand bouwval, wat werd afgebroken. Daarna woonden jullie weer in een leegstaand huis in Zürich-Niederhof. Hans studeerde tot 1970 architectuur en industrieel ontwerp aan de School of Applied Arts. In 1969 kreeg hij succes, toen H.H. Kunz de eerste posters van hem drukte en verspreidde. Volgens Hans had jij een enorme vitaliteit en een grote levenslust en wenste jij kort en intens te leven. Na jouw afstuderen bij K. Rellstab ging jij als actrice op de Neumarkt van start. In 1969 ging jij in het Stadtheater, Museumstrasse 23 in St. Gallen werken, waardoor jij Hans alleen in de weekenden zag. Dat theater is uit 1968 en door Claude Paillard ontworpen. In 1970 ging jij naar Zürich terug. Vanwege jouw aanhoudende geldproblemen ben jij bij een vriend ingetrokken en woonde Hans in een naburige flat.

In april 1970 kreeg Hans een kleine erfenis en het rijtjeshuis nummer 5 van zijn oom in de buitenwijk Oerlikon, waar jullie gingen wonen, al vond jij het maar een rothuis. Hans bleef er tot zijn overlijden wonen en kocht huisnummer 1 en 3 erbij. Jij acteerde voor het Kellertheater in het kanton Baden Aargau. Jullie hadden een stormachtige relatie, waarbij beiden met anderen naar bed gingen en er vaak drugs werd gebruikt. Op een keer kwam jij maar niet naar huis en heeft Hans jou doodsbenauwd op de snelwegen gezocht. Drie dagen later belde jij hem en zei jij, dat jij een zeer belangrijke reis moest maken, waarschijnlijk met een andere vriend. Vanaf dat moment deed jij wat maar wilde. Hans was smoorverliefd op jou, maar hij leed ook aan zijn psychische problemen en de pijn over zijn kunstwerken. Toch vond hij jouw relaties met anderen niet erg, want die zouden zijn relatie met jou verbeteren. Overigens had hij zelf andere vrouwen. In 1971 ging jij met Hans naar Londen, waar jullie de regisseur Fredi M. Murer bezochten, die de tv-documentaire 'Passagen' filmde, over het werk van Hans. Het is inclusief interviews met Hans en jou en het verscheen in 1972.

In 1972-1973 speelde jij in 'My Woman, My Leader' en reisde jij door heel Zwitserland. Na 130 uitvoeringen was jij fysiek en psychisch uitgeput en nam jij afscheid van het acteren en van Hans. In 1974 verliet jij Hans en verhuisde jij met een Amerikaanse vriend naar San Francisco. Na 30 dagen was jij terg in Zürich, want de Amerika had jou teleurgesteld. Volgens Hans kon jij jezelf niet aan de Amerikaanse leefstijl aanpassen. Je hervatte jouw relatie met Hans en je werd zwaar depressief, terwijl Hans in één van zijn meest energieke, artistieke periodes zat. Zijn energie leek jou te deprimeren en jij zakte weg in depressie en apathie. Je begon zelfdoding te overwegen en je deed een poging. Jouw vriend, de galeriehouder Jörg Stummer, adviseerde jou om een eigen galerie te openen, waardoor je weer actief kon worden. In jouw Galerie Li Tobler in Zürich toonde jij diverse moderne kunstenaars, zoals in 1974 Manon, oftewel Rosmarie Küng (1940, Bern) met haar installatie 'Das lachsfarbene Boudoir', en de fotograaf/graficus Walter Pfeiffer (1946, Beggingen) met een fototentoonstelling. In 1975 exposeerde Jürgen Klauke (1943, Kliding), die professor aan de Universiteit van Essen werd en hoogleraar artistieke fotografie aan de Academie voor Mediakunsten in Keulen.

Op jouw laatste expositie 'Schuhwerke' werden de gasten gevraagd om met bizarre schoencreaties te komen. Hans filmde de gasten, terwijl hij zelf in verse, uitgeholde broden liep. Ondanks jouw aanvankelijke enthousiasme verviel jij na een korte tijd weer in een lethargische gesteltenis. Jij zat in diverse klinieken, waaruit Hans jou steeds ophaalde. Zijn vriend, de drugsgoeroe Timothy Leary, noemde Hans een genie. Op 19 mei 1975 heb jij in jouw bed in Zürich-Oerlikon zelfdoding gepleegd. Jij hebt jezelf met één van de wapens van Hans door het hoofd geschoten. Op de vloer lag een briefje met 'Adieu' erop geschreven. Jij werd 27 jaar. Op jouw graf staat een bronzen buste van Hans. Je bent vermoedelijk in Friedhof Oerlikon aan de Schwamendingerstrasse of in Friedhof Nordheim begraven. Hans werd door sommigen beschuldigd van het negatief beïnvloeden van jou door zijn sombere, morbide, lugubere, kwaadaardige en duister-magische werk. Hij was een sciencefictionkunstenaar, die de occulte literatuur had bestudeerd, maar het volgens eigen zeggen niet praktiseerde. Na jouw overlijden was Hans kapot van verdriet, leegte en zelfverwijt. Zijn werk werd nog donkerder. De manager/uitgever van Hans Ueli Steinle was eigenaar van de Club Ugly in Richterswil, waar in 1976 een hommage voor jou werd uitgebracht, met de korte film 'Giger's The Second Celebration of the Four'.

Hans heeft jou vele keren met een verfspuit geschilderd en jij poseerde naakt voor hem. In 1974 maakte hij 'Li I' en 'Li II'. Toen jij 'Li I' zag, heb jij die meteen verwoest, maar Hans heeft het hersteld. Veel van zijn latere gezichten in zijn werk zijn op jouw gezicht gebaseerd. Zijn werk is veelal op zijn diepverborgen angsten gebaseerd. Psychedelisch uitgewerkt. Er komen in zijn werk ook pistolen voor, zoals op 'Birth Machine Animated' en 'Jimsmash!!!: rest in peace'. Hij had altijd al een fascinatie voor pistolen en geweren. In 1979 trouwde hij met Mia Bonzanigo. Na anderhalf jaar zijn ze gescheiden en in 2006 trouwde hij met Carmen Maria Scheifele, nu de directrice van het H.R. Giger Museum, in het Kasteel Saint-Germain in Gruyères, wat vanaf 1998 van Hans was. Hans ontwierp o.a. de alien in de film 'Alien' van Ridley Scott. Jouw broer, de arts Paul Tobler, was 40 jaar de huisarts en de vriend van Hans. Paul steunde Hans na jouw overlijden. Hans overleed op 12 mei 2014 door een val in zijn huis in Zúrich. Hij werd 74 jaar en hij is in de begraafplaats in Gruyères begraven. Op zijn grafsteen staat een tekening van hemzelf.

Schrijver: Joanan Rutgers
30 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)