Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De trieste Julia van James Dean

(voor Pier Angeli (1932 - 1971))

Jij bent geboren als Anna Maria Pierangeli op 19 juni 1932 in Cagliari op Sardinië. Jouw ouders waren Enrichetta Romitiin en Luigi Pierangeli. Jouw tweelingzus is de actrice Maria Luise (Marisa) Pierangeli en jullie jongere zus is de actrice Patrizia Pierangeli. In 1950 debuteerde jij als de hoofdrolspeelster Mirella in de melodramafilm 'Domani è troppo tardi' van Léonide Moguy. Naast Gabrielle Dorziat, Olga Solbelli en Monique van Vooren. In 1951 speelde jij de hoofdrol Luisa in 'Tomorrow Ia Another Day', naast Anna Maria Ferrero, Rossana Podestà, Franca Tamantini, Rina De Liguoro, Bianca Doria, Giovanna Galletti en Laura Gore, die op haar 38-ste door een hartaanval overleed. In 1951 speelde jij ook als Teresa Russo de hoofdrol in de romantische dramafilm 'Teresa', naast John Ericson en Patricia Collinge. Dit was jouw eerste, Amerikaanse film, waarvoor jij een New Star of the Year-Actress Golden Globe kreeg en jij werd met Greta Garbo vergeleken. In 1951 speelde jij ook in 'The Light Touch' en in 1952 in 'The Devil Makes Three' en 'The Million Dollar Nickel'.

In 1953 speelde jij de hoofdrol in 'The Story of Three Loves', naast Kirk Douglas, met wie jij een relatie kreeg, tussen zijn vrouwen Diana Dill en Anne Buydens in. En jij speelde in 1953 in 'Sombrero', naast de in Leiden geboren Nina Foch, die Bithiah in 'The Ten Commandments' speelde. Jij had een vurige liefdesrelatie met James Dean, wat jij van jouw moeder moest afkappen, omdat James niet katholiek was. Verder keurde zij ook zijn kleding- en levensstijl af. Samen met James verbleef jij in een strandhuisje aan de kust van Californië. Jullie waren net Romeo en Julia. Soms wilden jullie samen hand in hand voorgoed de oceaan inlopen. James vond alles aan jou mooi, vooral jouw ziel. Hij was de liefde van jouw leven. Jij wist niet dat hij in wezen homoseksueel was. In 1954 speelde jij in de komedie 'Mam'zelle Nitouche', naast Louis de Funès, in 'Flame and the Flesh' van Lana Turner, met wie jij de hoofdrollen speelde, en in 'The Silver Chalice', naast Paul Newman en Natalie Wood. Als kind/tiener heb ik lange tijd een ansichtkaart van Lana Turner gekoesterd, maar jij hebt met haar geacteerd!

In 1954 ben jij door jouw moeder gedwongen om met de zanger/acteur Vito Rocco Farinola te trouwen, die wel katholiek was en een echte braverik, in tegenstelling tot de roekeloze rebel James. Vito is geboren op 12 juni 1928 in Brooklyn. James zou de bruiloft vanaf zijn motor aan de overkant van de weg hebben bekeken, wat hij later ontkende, want zo stom zou hij zeker niet doen. In 1954 had James zo'n vier maanden een relatie met de actrice Geraldine Sue Page, die van 1954 tot 1957 met de Joodse violist/dirigent Alexander Schneider getrouwd was. In 1955 kregen Vito en jij de zoon Perry Damone. James dacht dat Perry zijn zoon was en hij had veel verdriet. James ging later met de eveneens bloedmooie Ursula Andress. Hij had een uitzonderlijk goede smaak. Op 30 september kreeg James in Cholame een dodelijk auto-ongeluk met zijn Porsche 550 Spyder. Hij werd 24 jaar.

In 1958 zijn Vito en jij gescheiden en volgde er in het openbaar een verbeten strijd om de voogdij over Perry. In 1956 speelde jij samen met Paul Newman de hoofdrollen in 'Somebody Up There Likes Me' en jij had de hoofdrol in 'Port Afrique'. In 1957 had jij de hoofdrol in 'The Vintage' en in 1958 speelde jij met Danny Kaye en Patricia Cutts in 'de musical 'Merry Andrew'. Jij bleef maar hoofdrollen vervullen. Op 14 februari 1962 trouwde jij in Londen met de filmcomponist Armando Trovajoli, geboren op 2 september 1917. In 1963 kregen Armando en jij de zoon Howard. In 1965 speelde jij in 'Battle of the Bulge', naast Henry Fonda, Charles Bronson en Telly Savalas. In 1969 zijn Armando en jij gescheiden. In jouw laatste film, de monsterfilm 'Octaman', speelde jij als Susan Lowry de hoofdrol.

Op 10 september 1971 pleegde jij zelfdoding in jouw huis in Beverly Hills. Jij nam een overdosis barbituraten. Jouw arts gaf jouw die dag een injectie Compazine, een antipsychoticum, waardoor jouw overlijden als gevolg van anafylaxie werd gesuggereerd, maar de autopsie ontkende dat en wees naar de overdosis barbituraten. Jij bent door jouw vriendin, de actrice Helena Winifred Carroll, gevonden, die bij jou woonde. Helena is op 13 november 1928 in Glasgow geboren en zij zei, dat jij voor maagklachten bij jouw arts was geweest. Jij werd 39 jaar en jij bent in de Cimetière Des Bulvis aan de Rue d'Anjou in Rueil-Malmaison, Hauts-de-Seine, begraven. In de Saint-Pierre-Saint-Paul kerk in Rueil-Malmaison zijn keizerin Joséphine de Beauharnais en haar dochter Hortense Eugénie Cécile de Beauharnais, een Nederlandse koningin, begraven. Jij was een koningin van het witte doek en jij was verdomde eenzaam en moedeloos. In 1990 is jouw moeder bij jou begraven en in 2014 jouw zoon Perry.

Schrijver: Joanan Rutgers
13 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)