Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ellen ten Damme vergeet Paul Simon

Op vrijdagavond 13 augustus 2021 zat de eindeloos boeiende zangeres/actrice Ellen ten Damme in 'De Slimste Mens', geleid door de melige opa's Philip Freriks en Maarten van Rossem. Ik was meteen geboeid, want ik heb zoals velen een zwak voor Ellen. Het is zo'n vrouw, die je nooit meer los wilt laten, maar toch weet je, die gaat er vroeg of laat geheid vandoor, net als haar showbizzekster Arie. Ellen speelde tegen de vraatzuchtige kok Nick Toet met zijn lelijke smetvlektatoeages, die pijn aan de ogen doen, en die gekke, irritante pruldichter Joost Oomen met zijn rare, infantiele zeurstem. Die Joost Willem Oomen is geboren op 18 november 1990 in De Bilt en hij groeide op in het gehucht IJsbrechtum, 1 kilometer vanaf Sneek, waar hij naar school ging. Hij studeerde Nederlandse taal en cultuur in Groningen (RUG) en in 2011 debuteerde hij met zijn dichtbundel 'Vliegenierswonden'. Hij is een achterneef van de superaardige en zeer betrouwbare Astrid Kersseboom. Ellen is geboren op 7 oktober 1967 in Warnsveld, waar Ida Gerhardt en Paul Rodenko zijn overleden. Ellen groeide op in Roden, waar ooit een standbeeld van haar zal verschijnen, van Ellen die de handstand of een spagaat doet, tenminste als het aan mij ligt. Dat kan Iris Le Rütte dan mooi maken, want die heeft Ireen Wüst onlangs ook sehr schön in brons geboetseerd.

De weelderige, volle, bruine haardos van Ellen viel mij meteen op. Zou bruin haar echte haarkleur zijn? Verder heeft Ellen al mooie rimpels. Ze wist dat kamp Moria op Lesbos ligt en dat duiven koeren. Het niveau van dit vraag- en antwoordprogramma is doorgaans zeer laag. Het kijkvolk moet het ook kunnen trekken en kunnen juichen wanneer zij het wel weten en de deelnemers niet. De zwartgeklede, dikbuikige opperrechter Maarten knort er steevast in mineur zijn afzeikingen doorheen. Ellen vertelde, dat haar weggevlogen ekster Arie ook een periode een hangjongere is geweest. Waar de STER een afkorting van is, wist ze helaas niet. Soms zijn de vragen te oubollig voor (ant)woorden en net zo irritant als die achterlijke tussentune met vorige eeuw jaren 70 beelden, trouwens, het hele interieur is bejaardentehuislook. Toen Ellen 'Art and Garfunkel' antwoordde, waar zij 'Simon and Garfunkel' moest zeggen, had ik zin om haar spontaan op haar tedere mond te kussen. Ze keek even erg teleurgesteld. Ze had duidelijk een blackout en ze was zichtbaar ontdaan en ik met haar. Philip begon over haar spagaat en dat liet ze voor de zoveelste keer zien. Dat zal ze als 100-jarige nog steeds kunnen. Ze wist veel over Josephine Baker te vertellen en veel over kikkers, maar zij vergat de prins, terwijl zij wel 'sprookjes' noemde.

Ondertussen aasde die Streber Joost natuurlijk weer op de titel 'Slimste van de dag'. Hij speelt het dommertje en de nar, maar onderhand doet hij gewiekst zijn best om te winnen. Ellen wist de drie overkoepelende woorden; ramen, tranen, staal. Ze wist ook veel benamingen van schrijfgerei. Ze zei, dat ze van alles een beetje speelt. Ze speelt piano, viool, accordeon, drums en gitaar. Ze is werkelijk zeer bescheiden. Ze vertelde, dat ze Mark Rutte ooit spontaan op de mond kuste, wat hij leuk vond, want hij was daarna heel aardig tegen haar. Die engerd Joost won natuurlijk weer en Ellen moest in de eindronde tegen Nick, die vriendelijk tegen haar deed, maar haar niet liet winnen. Overigens wist Ellen meer dan Nick, maar hij sloeg tijdens de 65-26 stand toe en won op het nippertje met vragen over bijen. Maar Ellen is veel en veel meer, dan een lenige eendagsvlieg bij 'De Slimste Mens'.

Daarna bekeek ik de DVD 'As I Was Wondering Where This Mixed-up Little Life Of Mine Was Leading To' uit 2007 van Rob Hodselmans. Een intiem portret van Ellen in de periode dat zij borstkanker had en daar een behandeling voor kreeg. In 2005 kreeg zij de diagnose borstkanker. Ze zegt over het moment dat de arts het meldde: 'Het is niet goed, ik hoor het hem nog zo zeggen, nou, dan zakt meteen de bodem onder je weg, wat u heeft, dat is borstkanker en toen moest ik heel hard huilen!, omdat je dat aan je moeder moet vertellen, dat vond ik het allerergste ja!'. Zelden heb ik iemand zo kwetsbaar zien zijn. Ze laat zien hoe ze haar deodorant niet onder haar rechterborstkant smeert. Deze fragiele beelden worden afgewisseld met beelden van haar optredens. Tijdens het zingen van 'Unbeschreiblich Weiblich' van Nina Hagen slingert ze aan een lamp en is ze inderdaad net Pippi Langkous. Verder zingt ze 'Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt' van Marlene Dietrich. Zij kan dit allemaal zo goed, omdat zij zelf een rasechte chansonnière is. Als een lieftallig kindvrouwtje zie je haar op de achterbank van een auto met chauffeur koekjes en broodjes eten.

Ellen zegt dat ze graag 60 zou willen zijn, want dan heb je dat gedoe met uiterlijke schijn niet meer, daar ben je dan van af. Ze zegt: 'Ik zou best 100 willen worden, op zich.'. In de Bildzeitung stond onder de kop 'Ích dachte, Ich muss jetz sterben', dat zij de vrouw van Udo Lindenberg is. Allemaal verzonnen, want ze hadden niet eens met haar gesproken. Ze toerde wel met Udo Lindenberg, die haar 'een echt powerbeest' noemde. Tijdens de borstbesparende behandeling worden er opnamen in het ziekenhuis gemaakt en toont ze gewoon haar blote borsten. Heel kies en respectvol allemaal. Er zit een groot litteken onder haar rechteroksel en je ziet getekende strepen op haar borsten. Ze ligt met haar rechterarm omhoog in steunsels. Ze wordt steeds vergezeld door haar geliefde Robin Berlijn, geboren op 3 april 1971 in Den Haag, die drie jaar geleden ook kanker had. Hij kwam in 2001 als gitarist bij haar begeleidingsband en in 2007 produceerde hij haar album 'Impossible Girl' en ondersteunde hij haar theatertour Von Kopf bis Fuss. 'Ik kan in het dagelijks leven heel verlegen zijn', zegt ze. Op het podium wordt alles scherp en energiek voor haar, daar laadt zij op.

In die tijd zat zij normaliter 4 keer per week in een vliegtuig. Je ziet hoe zij de chemotherapie in haar drukke agenda inlast. Er komen kinderfoto's voorbij. Ze was een tomboy en op haar 15-de ontdekte ze dat er een verschil is tussen meisjes en jongens. Dat zij biseksueel is, is heel logisch. Als kind deed zij in de huiskamer spontaan een soort van shows met attributen. Als turnster behoorde ze tot de top. Voor het op handen lopen en kunstjes doen in het gras kreeg zij knikkers, ijsjes of geld van de bejaarden. Ze was sterk, snel en sportief. Haar haar begint uit te vallen. Robin knipt haar staart eraf en hij scheert haar kaal. Met de staart grapt ze dat ze een Nietzsche-snor heeft. Over de chemovloeistof zegt ze, dat 'het een soort van slechte drugs is'. Tijdens de toediening leest ze 'Bibbergoud' van Suske en Wiske. Je ziet haar achter op de fiets bij Robin, wat meteen de associatie met 'Turks Fruit' oproept. Ze verneemt, dat ze zeker op haar leeftijd zeer waarschijnlijk onvruchtbaar zal zijn. Daarna is zij huilend het Oosterpark in gerend.

Je ziet Ellen vanaf een bovenwoning naar een woonboot verhuizen. Daarna zal Arie haar lange tijd gezelschap houden. Ze zegt: 'Als je er niet dood aan gaat, dan ben je toch juist niet zielig!'. Tegen de dokter zegt ze, dat ze bijna elke dag denkt 'Ah, het zal wel zo afgelopen zijn, ik zal wel dood zijn binnenkort.'. Deze somberheid heeft blijkbaar met een pilleneffect te maken. Ellen is inmiddels vele jaren verder en haar gouden stem, die alle kanten op kan en gaat, leidt haar als geen ander. Zij is net als Arie een vrije vogel en die kun je niet kooien. Toch gaat ze inderdaad al naar de 60 en zal ze meer en meer zichzelf worden en hoeft ze niet meer zo nodig de boel te vermaken om geliefd te zijn. De tijd van grotesk amusement ligt straks achter haar. Zelfs Ellen zal kalmeren en het rustiger aan gaan doen. Zij heeft haar sporen immers glansrijk verdiend. En als ik haar ooit als bejaarde in een verpleegtehuis tegenkom, dan zal ik 'You Can Call me Al' van Paul Simon voor haar aanheffen als een serieuze versiertruc.

Schrijver: Joanan Rutgers
16 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.6 met 5 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)