Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op zoek naar de vrijheid voor de ware ziel

(voor Ona Munson (1903 - 1955))

Jij bent geboren als Owena Elizabeth Wolcott op 16 juni 1903 in Portland, Oregon. Jouw ouders waren Owen Wolcott en Sally Gore. Jij was de jongste van vier kinderen en jij was de enige, die de kinderjaren overleefde. Jij was van Frans-Canadese afkomst. Jij ging naar de Miss Catlin's School, opgericht in 1911 door Ruth Catlin. Daar kreeg jij een passie voor de Engelse literatuur. Jouw ouders zijn in de jaren 20 gescheiden en jouw vader hertrouwde. In 1919 debuteerde jij in de revues 'George White's Scandals' en 'Twinkle, Twinkle' op Broadway. In 1926 nam jij van Louise Groody de titelrol in de komische musical 'No, No, Nanette' over, de zingende en dansende Nanette, met het bekende lied 'Tea for Two'. De ex-man van Louise, William McGee, ging in 1923 voor een jaar naar de Sing Sing gevangenis. Op 16 juli 1926 trouwde jij met de toneelacteur Edward Buzzell, die ook filmacteur en -regisseur werd.

In 1927 speelde jij de hoofdrol in 'Manhattan Mary' en in 1928 speelde jij de hoofdrol in de musical 'Hold Everything' in het Broadhurst Theatre op 235 West 44th Street. Jij zong het populaire lied 'You're the Cream in My Coffee'. In 1928 debuteerde jij in de film 'The Head of the Family', met Virginia Lee Corbin, die op 4 juni 1942 op haar 31-ste door tuberculose overleed. De hoofdrolspeler William Russell overleed op 18 februari 1929 door een longontsteking en hij werd 44 jaar. In 1930 verhuisde jij naar Los Angeles en speelde jij als Ruth Howard in 'Going Wild' van William A. Seiter. In 1931 speelde jij in 3 films; de komedie 'The Hot Heiress', naast Thelma Alice Todd, die op 16 december 1935 per ongeluk door koolmonoxidevergiftiging overleed en 29 jaar werd. In de komedie 'Broadminded', als Constance Palmer, naast Marjorie Ann Guthrie, die op 21 augustus 1935 door een auto-ongeluk overleed en 31 jaar werd. En in de dramafilm 'Five Star Final', naast Violet Ethelred Krauth en Frances Grant Starr. Hierna ging je naar Broadway terug en speelde je o.a. in 'Ghosts' van Henrik Ibsen, in 'Hold Your Horses' en 'Petticoat Fever'.

In 1931 ben je van Edward Buzzell gescheiden en had je een korte affaire met de filmmaker Ernst Lubitsch, die op 30 november 1947 door een hartaanval overleed en 55 jaar werd. Tijdens de repetities voor 'Ghosts' in 1935 had jij een korte liefdesaffaire met de biseksuele actrice Alla Nazimova, Marem-Ides Leventon, die de term 'sew circle' als code voor lesbische en biseksuele actrices, die hun ware seksuele aard verbergen. Zij overleed op 13 juli 1945 door coronaire trombose. Zij werd 66 jaar. In 1938 ging jij naar Los Angeles terug en speelde jij in de komedie 'His Exciting Night' van Gustave Luley, die op 1 augustus 1940 zelfdoding pleegde door koolmonoxidevergiftiging in zijn auto. Hij werd ten onrechte beschuldigd van zedendelicten tegen 6 jongeren. Hij werd 47 jaar. In 1938 speelde jij ook in 'Dramatic School', naast Luise Rainer, die 104 werd, Paulette Goddard, 4 jaar met Chaplin getrouwd, Lana Turner en Ann Rutherford.

In 1939 speelde jij in 4 films, waarvan 'Gone with the Wind' de belangrijkste was, gebaseerd op de roman van Margaret Mitchell, die op 16 augustus 1949 overleed aan de gevolgen van een auto-aanrijding op Peachtree Street in Atlanta. Mae West en Tallulah Bankhead weigerden de rol Belle Watling, die zij te klein vonden, waardoor de Joodse David Selznick jou de rol gaf. Naast o.a. Vivien Leigh, Olivia de Havilland, Clark Gable en Ann Rutherford. In 1939 speelde jij een hoofdrol in 'Scandal Sheet en speelde jij in 'Legion of Lost Flyers' en 'The Big Guy'. In 1940 had jij een intense liefdesaffaire met de schrijfster Mercedes de Acosta. In 1940 speelde jij in de western 'Wagons Westward' en in 1941 in de western 'Lady from Louisiana', een hoofdrol naast John Wayne en Dorothy Dandridge, die op haar 42-ste door een toevallige overdosis van het antidepressivum Imipramine (Tofranil) overleed. En naast de natural superbeauty Jacqueline Dalya, te checken op haar portret uit 1944 voor 'Voice in the Wind'. In 1941 speelde je ook in 'Wild Geese Calling', naast Henry Fonda en Joan Bennett, en in 'The Shanghai Gesture'.

Van 1941 tot 1947 had jij een relatie met Stewart McDonald en in 1942 speelde jij de hoofdrol in 'Drums of the Congo'. In 1943 speelde je in de western 'Idaho', met Roy Rogers, in 1945 in 'The Cheaters', naast Billie Burke, en in de western 'Dakota', naast John Wayne en Vera Helena Hrubá, die in 1936 als kunstschaatseres aan de Olympische Spelen meedeed, waar ze Hitler ontmoette, die haar vroeg of ze voor het hakenkruis wilde schaatsen. Ze keek hem recht in de ogen en zei: 'Ik dans liever óp het hakenkruis!'. Hitler was woedend. Fantastisch! In 1947 speelde jij jouw laatste rol in de horrorfilm 'The Red House', naast Judith Anderson. Jij had een slechte gezondheid. Op 20 januari 1950 trouwde jij in de woonkamer van Igor Stravinsky met de Russische kunstschilder/theaterontwerper Eugène Berman. Jouw huwelijken waren lavendelhuwelijken om jouw lesbische aard te verbloemen.

Op 11 februari 1955 pleegde jij zelfdoding in jouw flatwoning in The Belnord op West 86th Street in de Upper West Side in Manhattan. Tussen 4 en 6 uur 's ochtends heb jij een overdosis barbituraten ingenomen. Eugène heeft jouw ontzielde lichaam 's middags gevonden. Naast jouw bed lag een briefje met de tekst: 'This is the only way I know to be free again. Please don't follow me'. Jij werd 51 jaar en jij bent in de Ferncliff Cemetery in Hartsdale begraven. Eugène verhuisde naar Rome, waar hij een appartement en een studio van prinses Orietta Emily Mary Doria Pamphilj kreeg, in een vleugel van haar paleis op de Via del Corso 305. Dat paleis telt 1000 kamers. Eugène is op 14 december 1972 in Rome overleden. Hij werd 73 jaar. Prinses Orietta is op 22 april 1922 geboren en op 19 november 2000 overleden. Het paleis met alle kostbare kunstschatten is nu van prins Jonathan Doria Pamphilj en zijn zus, prinses Gesine Pamphilj. De homoseksuele Jonathan heeft een relatie met Elson Edeno Braga, met wie hij via draagmoeders 2 kinderen heeft, Emily en Filippo Andrea. Jonathan woont in een paleisvleugel en hij vecht op allerlei manieren voor homorechten, een link met jou. Gesine woont in een andere paleisvleugel, samen met haar man en 4 dochters; Anna Elisa, Orietta en Irene. Er is nu al ruzie om de erfrechten, want Gesine valt over de draagmoeders, maar de rechter brandt zich er liever niet aan.

Schrijver: Joanan Rutgers
23 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 56Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)