Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de schaduw van Paul Valéry

(voor Catherine Pozzi (1882 - 1934))

Jij bent geboren als Catherine Marthe Louise Pozzi op 13 juli 1882 in Parijs. Jouw vader was de chirurg/gynaecoloog Samuel Jean Pozzi, geboren op 3 oktober 1846 in Bergerac. Jouw grootouders waren de protestante predikant Benjamin Dominique Pozzi en Marthe-Marie Inés Escot-Meslon (1821 - 1857). Jouw moeder was Therese Loth-Cazalis, geboren op 12 juli 1856 in Lyon en de erfgename van een spoorwemagnaat. Jouw broers waren Jean en Jacques. In 1881 is jouw vader door John Singer Sargent geschilderd in een rode duster. Oma Loth-Cazalis woonde bij jullie, wat voor huwelijksspanningen zorgde. Jouw vader had een liefdesaffaire met de operazangeres/actrice/schrijfster Georgette Leblanc, die ook een 23-jarige relatie met Maurice Maeterlinck had en zijn echtgenote was. Daarna koos Maurice voor de 32 jaar jongere Renée Dahon, met wie hij in Château Neuf-de-Contes trouwde. Jouw vader had ook een affaire met de actrice Gabrielle Charlotte Réju, die met Marcel Proust bevriend was, die zijn karakter van de actrice Berma deels op haar baseerde.

Jouw vader had ook een affaire met de weduwe van Georges Bizet, de Joodse salonnière Geneviève Halévy, die model stond voor de Hertogin de Guermantes en Odette de Crécy van Proust. En jouw vader had affaires met Sarah Bernhardt en de Joodse eerste klas schoonheid Emma Sedelmeyer Fischhof, die van 1890 tot zijn overlijden zijn minnares was. Jouw familie was bevriend met de dichter José-Maria de Heredia, de schrijver Paul Bourget, Marcel en Robert Proust, de componist/dirigent Reynaldo Hahn, minnaar/vriend van Proust, Robert de Montesquiou, de dichteres Louise-Victorine Ackermann en de salonnière Lydie Lemercier de Nerville, die op 25, rue d'Astorg en in haar hotel aan de Rue Montchanin zetelde. Vanaf jouw 11-de hield jij een dagboek bij. Bij de pianiste/componiste/pedagoge Marie Jaëll-Trautmann studeerde jij geschiedenis, filosofie, religie, wiskunde en wetenschappen. Op jouw 37-ste slaagde jij voor jouw baccalaureaat.

Op jouw 25-ste trouwde jij met de toneelschrijver Édouard Bourdet, geboren op 26 oktober 1887 in het chique Saint-Germain-en-Laye. Op 28 oktober 1909 werd jullie zoon Claude Bourdet geboren, die een politicus en verzetsstrijder werd. Hij werd door de Gestapo gearresteerd en hij overleefde enkele concentratiekampen. Hij was getrouwd met de tennisspeelster Ida Adamoff, met wie hij twee zonen en één dochter kreeg. Rond 1910 vertoonde jij tuberculosesymptomen, wat tot jouw overlijden duurde.

Op 13 juni 1918 werd jouw vader door Maurice Machu vermoord. Maurice werd door jouw vader voor varicocele geopereerd en hij dacht dat hij daardoor impotent was geworden. Hij wilde opnieuw door jouw vader geopereerd worden, maar jouw vader weigerde dat te doen, omdat er verder niets aan te verbeteren was. Hierna schoot Maurice jouw vader vier keer in zijn maag en vervolgens heeft hij zelfdoding gepleegd.

Jij was bevriend met Rainer Maria Rilke, Anna de Noailles, de uitgever/schrijver Jean Paulhan, Sidonie-Gabrielle Colette en de dichter Henri de Régnier, die met de dichteres/romancière Marie-Louise Antoinette de Régnier getrouwd was. Marie-Louise had een langdurige relatie met de Belgische dichter/romancier Pierre Louÿs, die met Oscar Wilde bevriend was en die jou naakt gefotografeerd heeft, waarvoor alsnog dank! Hun zoon was Pierre de Régnier (1898 - 1943), een schrijver en vermoeide alcoholist. Louÿs was dus de biologische vader. Pierre junior gebruikte o.a. opium, cocaïne, absint, gin en calvados. Hij feestte iedere nacht tot het ochtendlicht. Zijn eerste minnares was de femme fatale Jeanne Roques (Musidora), die ook de minnares van zijn vader Pierre was geweest. De actrice/schrijfster/filmregisseuse Jeanne Roques was 15 jaar met Dr. Clément Marot getrouwd, met wie zij de zoon Clément Marot Jr. (1928 - 2010) kreeg. Jeanne speelde als Irma Vep in de misdaadfilm 'Les Vampires' uit 1915, ook met de actrice/danseres/regisseuse Renée Claire Angèle Élisabeth Napierkowska (1891 - 1945), die Marfa Koutiloff speelde en op meesterlijke wijze als een sexy vleermuisvampier danst.

Jij was ook bevriend met de dichteres/filosofe Raïssa Maritain en haar man, de filosoof Jacques Maritain, de schrijver Pierre Jean Jouve en de geleerde/islamoloog Louis Massignon. In 1920 begon jij een stormachtige, destructieve relatie met Paul Valéry, wat acht jaar duurde en veel belangrijke correspondentie opleverde. Er was een diepe kloof tussen Paul en jou, wat jou op afstand van de Parijse salons hield. Jij voelde jezelf vreselijk geïsoleerd en jij gebruikte morfine en laudanum. Op een foto uit pakweg 1924 is te zien hoe Paul netjes gekleed en met de benen stijf over elkaar jouw hoofd boetseerde. Het is duidelijk niet zijn afdeling. Het lijkt wel alsof hij 'jou' wurgt. In geestelijke zin deed hij dat dan ook. Hij paste absoluut niet bij jou. Bij hem blijven was pure zelfdestructie. Mooi dat je ontsnapt bent! In 1927 schreef jij de autobiografie 'Agnès'. Jij schreef het onvoltooide essay 'Peau d'âme' en in 'Le Figaro' publiceerde jij enkele wetenschappelijke artikelen. In 1932 overleed jouw moeder. Op 5 november 1934 schreef jij de gedichten 'Ave', 'Vale', 'Scopolamine', 'Nova', Maya' en 'Nyx'. Dit was jouw literaire testament.

Op 3 december 1934 overleed jij door tuberculose in Parijs. Jij werd 52 jaar en jij bent in de begraafplaats Beauferrier in Bergerac begraven, naast jouw moeder en nabij het familiebezit La Graulet.

Schrijver: Joanan Rutgers
24 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)